Híreink

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői vizsgálata

2017. július 10. 12:44

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői csoportja 2017. július 7-én befejezett egy un. tanácsadó nukleáris biztonsági missziót Magyarországon. A 12 napig tartó vizsgálat a Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálat (IPPAS) egy 2013-ban befejezett IPPAS-misszió nyomon követését az ott megfogalmazott ajánlások betartásának ellenőrzését végezte el. A főbb megállapításukat tesszük közzé.


Az IPPAS vizsgálat kiterjedt a nukleáris biztonság jogi és szabályozási kereteire, a nukleáris és egyéb radioaktív anyagok fizikai védelmére, valamint a hozzájuk kapcsolódó eszközökre és tevékenységekre, beleértve a számítógépes biztonságot is.

Ugyancsak megvitatták a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló egyezmény (CPPNM) 2005. évi módosítását, amely tavaly hatályba lépett, és megerősített keretet biztosít a nukleáris anyagok és létesítmények védelmére. 

A vizsgálatot végző hatfős bizottság meglátogatta a Paksi Atomerőművet és a Püspökszilágyi Radioaktív Hulladékkezelő és Tároló létesítményt, ahol a fizikai védelmi intézkedéseket vizsgálták, és tájékozódtak a két nukleáris reaktor tervezett építéséről

Megállapításuk szerint Magyarország dicséretes előrelépést tett az előző misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában. Számos jó gyakorlatot azonosított, miközben további ajánlásokat és javaslatokat tett a folyamatos fejlesztéshez.

A csapat, amelyet Stephan Bayer, az atomerőmű védelmi és nukleáris fegyverek elleni hivatala nukleáris biztonsági részlegének igazgatója vezetett, öt állam öt szakértőjét és a NAÜ-t foglalta magában. 

"Elégedettek vagyunk a misszió jelentésével, amely a nukleáris biztonsági rendszerünk független felülvizsgálataként szolgál" - mondta Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1235 látogató olvasta.