Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle februári számában?

2016. január 20. 14:54

A huszonharmadik évébe lépő folyóirat első száma 21 cikkel jelentkezik. Hogyan alkalmazhatjuk a mérnöki módszereket egy-egy területen? Milyen lehetőségek vannak az erdők tűzvédelmének fejlesztésére? A jövő eszközfejlesztései és múlt múzeumtörténete. A 2015. év tűzeseti adatainak elemzése, sportcsarnok tüzek, szakértői tűzvizsgálat, technikai újdonságok. Az autópálya szabaddá tételének módszerei. Új tűzoltó technikai eszközök, tűzvédelmi megoldások. Épületkorszerűsítés és tűzmegelőzés. Kérdések és szakmai válaszok – február elején az olvasónál.


Tanulmány

Érces Gergő, Restás Ágoston: A komplex tűzvédelem fejlesztése – mérnöki módszerek a tűzvizsgálatban

A biztonság, az emberi élet- és vagyonvédelem egyik alapvető pillére a tűzvédelem. A katasztrófák elleni védekezésen túl a tűzvédelem fontossága megjelenik terrorcselekmény során okozott robbanás utáni tűzeset, bűncselekmény elkövetését leplezni kívánó szándékos tűzokozás, vagy emberi mulasztás okozta káresemények során is. A komplex tűzvédelem egyrészt három alappilléren (három speciális szakterületen) nyugszik: tűzmegelőzés, tűzoltás, tűzvizsgálat. Másrészt a hivatásos és civil tűzvédelmi szakma teljes épületciklusokat átívelő mérnöki szemléletű összefogásával valósítható meg. A ma megvalósuló tűzvédelemmel kapcsolatban paradigmaváltására, a komplex tűzvédelem megvalósítása érdekében szemléletváltásra van szükség, amely alapvetően az egzakt mérnöki szemléletet preferálja. A közleményben az épített környezeti elemek teljes életciklusát átfogó komplex tűzvédelem: tűzmegelőzés – tűzoltás – tűzvizsgálat valós egymásra hatásaiból adódó fejlesztési lehetőségeket vizsgálják szerzőink a mérnöki módszerek alkalmazásával.

Speiser Ferenc: Szárítótüzek kialakulásának feltételei

Gyakran halljuk egy-egy tűzesetet követően: a szárítókezelő hibája, hogy felcsaptak a lángok a szárítóban. Ez könnyű leegyszerűsítés! Nem csak ez az egy ok lehet! Ha nem derül fény a tűz keletkezésének valódi okára, a tűzveszélyt okozó és fokozó tényezőkre, a veszélyes helyzet újra és újra előállhat. A lehetséges veszélyhelyzetek összefoglalása és figyelembevétele segítheti a biztonságosabb üzemelést. Ezek ismeretében jobban vizsgálható ki hibáztatható tűz esetén? A műszaki vezető vagy a kezelő, vagy legtöbbször egyik sem?

Veresné Rauscher Judit: Kiürítési stratégia és a kiüríthetőség ellenőrzése

Az épületek tervezése során az egyik legfontosabb feladatunk a bent tartózkodók védelme és a biztonságos kiürítésük (mentésük) feltételeinek biztosítása. Ennek érdekében a kiürítés tervezés során fontos, hogy ne csak a „számítást” tudjuk le, hanem az épületet komplett rendszerként kezelve stratégiát dolgozzunk ki rá. A 2015 márciusában megjelent kiürítésről szóló TvMI céljai között az is fontos szerepet játszott, hogy a szakmában eddig is ismert és alkalmazott fogalmak, szokások írásban is megjelenjenek és tudatosabban alkalmazzuk őket.


Fókuszban

Gyapjas János: Erdőtűz megelőzés – fejlesztési javaslatok

A tanulmány – alapvetően megelőzési aspektusból – összegzi 1993-tól a nagykiterjedésű, hosszantartó erdőtüzek Bács-Kiskun megyei tapasztalatait. Azok alapján egy újfajta megközelítéssel javaslatokat fogalmaz meg az erdőtüzek megelőzésére, kiemelten a keletkezés, terjedés megakadályozását, a beavatkozás feltételeinek biztosítását, az előírásrendszer optimalizálását szem előtt tartva. A javaslatok érintik a körzeti erdőtervezést, a tűzpászták kialakítását, az oltóvíz biztosítását, a megközelítési utakat, az erdővédelmi terveket, az erdőtűz oltáshoz szükséges erőket/eszközöket az erdőgazdálkodó oldaláról, illetve a tűzgyújtási tilalomra, a fokozott tűzveszély időszakára vonatkozó szabályokat.

Dobai Gergely: CTIF Erdőtűzoltási szimulációs képzés Zágrábban

A CTIF Erdőtűz Bizottsága által szervezett és a Franciaországi French Fire-Fighting School of Valabre által végrehajtott erdőtűzoltási szimulációs képzésen 4 országból (Finnország, Horvátország, Magyarország, Szlovénia) 12 fő vett részt. A program célja az erdőtűzoltási szimulációs program megismerése és gyakorlása volt.

Gyapjas János: Térinformatikai döntéstámogatás erdőtüzeknél – egy alkalmazási metódus bemutatása

Az erdőtűzoltásban különösen fontos a döntéshez szükséges információ gyors rendelkezésre állása. A térinformatika ennek egyik, ma már nélkülözhetetlen eszköze. Ennek egy több éves fejlesztéssel létrehozott erdőtűz oltási döntéstámogató felületének alkalmazásáról számol be szerzőnk. 

 

Szervezet

Hrabovszky Pál: Technikai eszközfejlesztés a katasztrófavédelemben 2015-2020

A következő évek fejlesztései két fő területre, járműtechnikai eszközparkra és az egyéni védőeszközök, felszerelések fejlesztésére koncentrálnak. Mindehhez jó alapot adnak a 2012 – 2020 közötti időszakra kidolgozott fejlesztési tervben megfogalmazott alapelvek. Anyagi oldalról a saját források, a KEHOP 1.6.0 pályázat adta lehetőségek és az ESR 112-es projekt alapozhatja meg mindezeket.

 

História

Berki Imre: A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának története és kiállításai II.

2015-ben ünnepelte alapításának 60. évfordulóját a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. A gyűjtés és a kezdeti erőfeszítések bemutatása után a múzeum alapítás és az első kiállítás történetével folytatjuk cikksorozatunkat, amellyel megemlékezünk a múzeum történetéről.

 

Megelőzés

Lestyán Mária: Korszerűsítési pályázatok és a tűzvédelem II. rész

A 2015-ös év tűzvédelmi szempontból nem csak az új OTSZ megjelenésével hozott döntő változásokat, hanem a társasházak energia-megtakarítási pályázatának kiírásában is.  Szerzőnk a cikk első részében bemutatta az Otthon Melege Program tűzvédelmi szempontból lényeges új elemeit. Ezúttal a homlokzati hőszigetelő rendszerek megfelelőségének ellenőrzési lehetőségeit vesszük át, ugyanis az OTSZ 25. §. (6) szerint ahol állami támogatással energetikai célú felújítás valósul meg, ott a támogatás megvalósulását ellenőrző szervezet a kivitelezési munkák megfelelőségét ellenőrzi. Itt egyúttal megmaradt a kivitelezők bejelentési kötelezettsége is.

Rétközi Ferenc: Molotov koktélos támadás – szakértői vizsgálat

Ismeretlen tettes késő őszi időben, egy falusi lakóingatlan udvarába gyúlékony folyadékkal töltött sörösüveget dobott, mely összetört s a folyadék elégett. A kiskapun pedig egy „MEGHALTOK” feliratú papírdarabot találtak. Az épületben lakó család rendőrségi bejelentést tett, és vizsgálat indult az ügyben.  Fizikai, kémiai és vizsgálat módszertani bevezető szemináriumot tart az ügy kapcsán szerzőnk, miközben izgalmas olvasmánnyal is szolgál. Amíg vezetésével a tettest keressük, sok minden kiderül, többek között a fizika is helyre kerül.

 

Módszer

Hallai Zsolt, Dudás László: Közúti passzív biztonsági berendezések megbontása

Közúti tűzesetek, műszaki mentések során sokszor feltorlódik a járműsor. A járművek feltorlódása nem csak kellemetlenséggel és időveszteséggel jár, hanem sokszor, például szélsőséges időjárási helyzetekben, nagy veszélyt is jelenthet. Ezeknél az eseteknél a passzív biztonsági elemek, vagyis az elválasztó korlát megbontásával csökkenthetjük ezt a veszélyt. Hogyan lehet ezeket a korlátokat ideiglenesen eltávolítva csökkenteni a veszélyt? – erre keresik a választ szerzőink.

 

Ténykép

Fülep Zoltán: Mentő tűzvédelmi tevékenység 2015-ben

A mentő tűzvédelem javítása érdekében tovább folyt az „őrs program”, valamint bővítettük a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek körét. Ezek rendszerbeállításával tovább javult a mentő tűzvédelem lefedettsége, csökkent a „fehér folt”-ok száma. Ezzel a 2012-től kezdődő folyamat eredményeként 2015-ben újabb 15 település került ki ebből a kategóriából, ahol több mint 19.000 fő lakik, emellett további 36 településen érkezik hamarabb a segítség – foglalja össze szerzőnk.

Fülep Zoltán: Mentő tűzvédelem 2015-ben – a számok tükrében

A tűzoltóságok 59 860 esetben vonultak káreseményhez, ami több mint 2500 eseménnyel több, mint az előző évben. 2013 után egy nem kiugró, de folyamatos emelkedés indult meg az események számában. Ez az emelkedés rámutat arra is, hogy a készenléti egységek munkája mellett továbbra is fontos a megelőzés, ellenőrzés, tájékoztatás, a mentő és megelőző tűzvédelem szoros, egymásra épülő tevékenysége – írja szerzőnk.


Tűzoltás – műszaki mentés

Farkas-Bozsik Gábor, Vén Norbert, Horváth Péter: Értelmetlen pusztítás vagy karbantartási hiányosság?

November 12-én Székesfehérváron teret követelt magának a vörös kakas. A Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola tornatermében tornaszerek, valamint a tetőszerkezet égett. A tűzvizsgálat előtt a beavatkozásról és a megelőzési tapasztalatokról számolnak be szerzőink.

Kanyó Ferenc, Varga Ferenc: Sportcsarnoktűz a Testnevelési Egyetemen

A háromezer négyzetméteres Atlétikai Csarnok hatalmas lángokban állt, az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. A tűz átterjedt a sportcsarnok melletti ötemeletes irodaház homlokzatára is, azonban sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését. A tűzoltási erőfeszítésekről számolnak be szerzőink.

Lackó Péter: Változó járműkonstrukció – feszítésen a hangsúly

A gépjárművek vázszerkezetének konstrukcióváltozása, erősödése, merevedése megkövetelte paradigmaváltás eredményeként a műszaki mentésben a vágás helyett a feszítésre helyeződik át a hangsúly. Ezt mutatja a Holmatro 5000-es sorozatú feszítő szerszámainak új sorozata.

 

Technika

Allison sebességváltók a tűzoltójárművekben

Szentgothárdon gyártanak olyan automata sebességváltókat, amelyekkel több nagy járműgyártó tűzoltójárművei mutatkoztak be az Interschutz kiállításon. Az Allison Transmission, a közepes- és nagy teherbírású, haszongépjárművekben alkalmazott automata sebességváltók legnagyobb gyártója az Interschutz kiállításon adta át új premierként a MAN, Mercedes és Volvo (Rosenbauer, Ziegler) tűzoltójárműveket Allison 3000 Series™ és 4000 Series™ sebességváltókkal.

Ifj. Bodó László: Kismotorfecskendő szállító utánfutó fejlesztés

A kismotorfecskendő szállító utánfutó ötlete először az 1930-as években fogalmazódott meg! Ennek nyomán széles körben terjedt el a megoldás Németországban, kisebb csapatszállító tűzoltóautók alkalmazásával. A 70-es évektől fogva az önkéntes tűzoltó egyesületeket Magyarországon Zuk-okkal vagy ilyen utánfutókkal szerelték fel. Az önkéntesek beavatkozási feltételeinek javítását célzó, a BM HEROS Zrt-ben zajló fejlesztésről számol be szerzőnk.

Sikeres az új Panther a Rosenbauertől

A Panther világszerte a legsikeresebb repülőtéri tűzoltójármű: több mint 1400 példány teljesített eddig belőle szolgálatot összesen 90 országban. Öt hónapja az Interschutzon mutatták be a sorozat negyedik generációját, amely azóta a világ számos pontján teljesít szolgálatot. A 4. generációs jármű már első pillantásra erőt, gyorsaságot és teljesítményt sugároz, amit a markáns külső is hangsúlyoz. Óriási újdonsága, hogy a világon elsőként teljesíti repülőtéri tűzoltójármű a környezetbarát Euro 6 szabványt.  


Fórum

Körösi Kitti: Aktív tűzvédelem automata raktárrendszerekben

A raktározásban is egyre nagyobb szerepet kap az automatizálás.  Folyamatosan terjednek el a zárt tároló rendszerek. Egy ismert, hazai kuplunggyártó felkérésére kerestek megoldást az ilyen típusú automatizált raktározási rendszerek aktív tűzvédelmére, amelyben a tárolástechnika élvonalát képviselő Hänel gépek működtek. A megvalósítás menetét mutatja be szerzőnk.

Adorján Attila: Csapatkommunikáció a biztonság és hatékonyság érdekében

Az Interschutzon lett bemutatva ma pedig már a felhasználóknál van az a megoldás, amely  a tűzoltás taktikában alkalmazott csoportok közötti, a csoporton belüli és a vezetéssel történő kommunikációt segíti. Ezek a FPS com 7000 és 5000 típusokkal létrehozott lehetőségeket ismerteti szerzőnk.


Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető
Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1651 látogató olvasta.