Híreink

Tűzterjedés a tetőn hőszigetelt szendvicspanelek esetében – Ördög a részletekben?

2022. március 24. 07:37

Szerzőnk több korábbi cikkében részletesen körüljártuk a homlokzati tűzterjedés kérdését. Most megnézzük, mi a helyzet a tetőburkolatok esetén. A kérdés egyszerűnek tűnhet, - bizonyos szempontból az is – mégis vannak olyan alkalmazási feltételek, amelyeket érdemes megismerni, mind a tervezőknek, mind a hatóságnak. Melyek ezek?


Tetőfedések – OTSZ

Az OTSZ, a tetőfedések ilyen irányú besorolásával kapcsolatban elég szűkszavú:

“31.§ (1) A tetőfedés … b) NAK, AK mértékadó kockázati osztályú épület, önálló épületrész esetén legalább Broof(t1) osztályú legyen.”

„32.§ (2) KK, MK mértékadó kockázati osztályú épület esetén a tetőszigetelési rendszer Broof(t1) kategóriájú legyen.

(3) NAK, AK mértékadó kockázati osztályú épület esetén … a tetőszigetelési rendszer Broof(t1) kategóriájú legyen.”

A szendvicspanel mindkettő (tetőfedés, tetőszigetelési rendszer) lehet, attól függően, hogy melyik funkciójával vesszük figyelembe. Egy biztos: a panel építőipari termék, amely önmagában rendelkezik egy komplett tetőfedési és tetőszigetelési rendszer ezen tűzvédelmi jellemzőjével, és mint szabványos terméket, minősíteni lehet. A kérdés az, hogy milyen jellegű minősítésre van hozzá szükség?

 

Szabványok és tesztek


RW tetőpanel (balra), XM tetőpanel (jobbra)

 

A tető tűzterjedés Broof besorolását az MSZ EN 13501-5 szabvány alapján lehet elvégezni. Magukat a teszteket a CEN/TS 1187 vizsgálati szabvány nevesíti. Jelesül négyet? (t1) / (t2) / (t3) / (t4). A négy vizsgálat között nincs rangsor, az egyik megszerzése nem jelenti egy másik megszerzését is. Magyarországon csak Broof(t1) szerinti minősítés van előírva, de az Unió más országaiban találkozhatunk a többi verzióval.

Azért, hogy mégis lehessen valamilyen összefüggést találni, néhány alapfeltétel közös a vizsgálatokban:

  • Mind a négy teszt változat esetén a tető felületére éghető anyagot tesznek, melyet meggyújtanak.
  • (t2) és (t3) esetén ventilátorokkal légmozgást is szimulálnak.
  • (t3) és (t4) esetén pedig az égő anyag mellett további sugárzó hőt generálnak.

A tesztek során, típustól függően mérik a tetőfelületen a tűzterjedés és a beégés (tűzáthatolás) mértékét, valamint az égő cseppek hatását.

 

A termékszabvány

A hőszigetelt tetőpanelek Broof minősítésének módjával az MSZ EN 14509:2014 harmonizált termékszabvány foglalkozik. Ennek 5.2.4.3 pontja értelmében minden olyan tetőpanel, amely megfelel néhány alapkritériumnak, az az Európai Közösségek Bizottságának 2006/600/EK határozata értelmében vizsgálat nélkül teljesíti a (t1), (t2), (t3) besorolások valamelyikét.

Az alapkritériumok viszonylag egyszerűek:

  • A hőszigetelés típusától függően meg van határozva egy minimális névleges sűrűség érték (PUR/PIR esetén 35kg/m3, ásványgyapot esetén 80kg/m3 vagy 110kg/m3).
  • A panelek gyári keresztirányú csatlakozása esetén minimálisan 15mm, hossztoldás esetén minimum 75mm átfedés szükséges a fémlemez átlapolások között.
  • Az alkalmazott lemezfegyverzet vastagsága minimum 0,4mm legyen.
  • Az alkalmazott műanyag bevonat égéshője is limitált (bár konkrét korlátozás csak PVC alapú bevonat esetén van megállapítva, egy hagyományos poliészter bevonat esetében ez nem szükséges).

RW tetőpanel gyári átlapolás

Mindezek alapján egy szabványos, fém trapézlemez fedésű tetőpanel megfelel a fenti kritériumoknak, így vizsgálat nélkül igazolható rá habos hőszigetelés esetén a Broof(t1), ásványgyapot hőszigetelés esetén a Broof(t1), illetve Broof(t3) tűzvédelmi osztály.

Ha a panel nem felel meg a kritériumoknak, vagy a gyártó egy másik fokozatot is el szeretne érni, vagy a panel a szabvány szerint nem panel, akkor lehetőség van a megfelelő tűzterjedési vizsgálat(ok) elvégzésére és a teljesítménynyilatkozaton történő feltüntetésére.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A szendvicspanelek Teljesítménynyilatkozatában a deklarált értékek minimumát kell megjeleníteni. Mivel ez a dokumentum az Európai Unióban történő forgalomba hozatal céljából készül, ezért azt a vizsgálattal vagy anélkül deklarált legmagasabb értéket kell feltüntetni rajta, amely minimális alkalmazási feltételekkel is megfelel. Emiatt előfordulhat, hogy a gyártói deklarációban csak a Broof(t3) jelenik meg. Ettől függetlenül egy a fenti, EN14059 szabvány szerinti feltételeknek megfelelő tetőpanel teljesítheti a Broof(t1) kritériumot is.

Az alábbi hasonlattal tudnám ezt jobban szemléltetni: ha a tetőpanel tűzállósága a vizsgálatok alapján REI60, akkor sem indokolt feltüntetni helyette a teljesítmény nyilatkozaton egy REI15 vagy REI30 értéket, amennyiben a tűzvédelmi előírások csak ennyit határoznak meg.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1271 látogató olvasta.