Híreink

A BREXIT hatása a szabványosításra – nem eszik olyan forrón…

2020. március 30. 13:03

Ki gondolná, hogy a BREXIT még műszaki szabványosításra is hatással lehet? Az egységes piac működése szempontjából nem csak az Európai Uniót, hanem egész Európát átfogó szabványosítási rendszer működése alapvető. A CEN és a CENELEC tagsági követelményeinek kialakításakor nem számoltak ilyen helyzettel. Mi a helyzet, különösen, hogy a britek aktívak voltak a szabványosításban?


A teljes jogú tagság az EU-, az EFTA-országok, illetve a közös piac részévé válni szándékozó nemzetek részére állt fenn. Az Egyesült Királyság azonban ma egyik ilyen kritériumnak sem felel meg, viszont közreműködése nélkül sokat veszítene az egész rendszer. Ezért átmeneti szabályokat hoztak, hogy a végleges megoldás kialakításáig megőrizhessék tagságukat.

A Brit Szabványügyi Szervezet (BSI) továbbra is bevezet minden európai és nemzetközi szabványt, melyek most is a nemzeti szabványállomány 84%-át teszik. A brit kormány már elfogadta azokat a szükséges jogszabályi rendelkezéseket, amelyek a BSI tagságát, a szabványok bevezetését és a meglévő piaci környezet fenntartását lehetővé teszik az átmeneti időszakban. A harmonizált szabványok rendszere nem sérül, azok továbbra is alkalmazhatók egész Európában.

Tehát elvben nem lesz a jövőben sem olyan brit szabvány, amely ellentétben állna az európai szabványokkal.  

Forrás: MSZT, Krantz Domokos 2020. március

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1238 látogató olvasta.