Híreink

Klasszikus a sörkertben – MPN 038 – új környezetbarát technológia

2019. február 24. 12:44

A méltán népszerű és nívós üdülőközpont (Avalon Park, Miskolctapolca) idén tavasszal, egy sörkert épülettel bővült. A magas és az alacsony hajlásszögű tetőrész is a klasszikus kőzetgyapot szigetelést kapta: MPN 038. Ezt a kőzetgyapot táblát hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésre tervezték, oda, ahol nincs terhelésnek kitéve. Pl. tetőtérbeépítés, szerelt- falak; padló- vagy födémszerkezetek közé, padlás- vagy zárófödémre fektetve, álmennyezetek fölé.


A hőszigetelő anyag jellemzői: A1 éghetetlen, hidrofobizált, ön- és alaktartó kőzetgyapot alapú hőszigetelő tábla. A beépítési vastagság esetünkben 20 cm.

Deklarált lambda deklarált: 0,038 Ww/m.K,k R= 5,25 m2.K/W.

A szerkezetet emelt magasságú szarufa képezi 15+ 5 cm vastagságban, megfelelő párazárással, alul, illetve tetősík fóliával közvetlenül a héjalás alatt.

Az itt beépített anyag még szúrós, porzik, igazi kihívás vele dolgozni.

A Knauf Insulation számos európai gyárában állít elő hasonló terméket (könnyű kőzetgyapot szigetelő lemez). A magyar piacot is kiszolgáló Nova Baáňya gyáregység a közeli jövőben fogja az Ecose technológiát gyártósorain bevezetni, illeszkedve a több gyárban már végrehajtott  technológiai váltásához.

A majdani technológiaváltás következtében a „klasszikus”  így  a régi  könnyű kőzetgyapot termékcsalád isis környezetbarát kötőanyagot kap. Nem lesz szúrós, inkább selymes tapintású és az anyag kiporzása is jelentősen csökkenni fog. A jelenlegi technológia szerint a kötőanyag kémiai eredetű formaldehid származék. Érdekes módon a szálas szigetelések tapintásakor nem az üveg, vagy kőzet elemi szálai mint alkotórészek okozzák a szúrós érzetet, hanem maga a kötőanyag. Ennek lecserélése okozza majd a „klasszikus” valóban környezet és könnyű kőzetgyapotok esetében is a termék felhasználóbarátabb tulajdonságait.


www.knaufinsulation.hu


 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1181 látogató olvasta.