Híreink

Leégett egy társasház hőszigetelése - óriási lángok és füst

2017. május 25. 15:37

Hatalmas lángok csaptak fel 2017. május 19-én pénteken délután a Lengyelországi Wroclawban egy új építésű lakópark egyik befejezés előtt álló társasházának kivitelezése közben. A közeli óvodából, üzletekből és az építkezésről több mint 100 embert kellett evakuálni. A tűz nagyságát a videók és képek is jól mutatják, s egyben az ilyen munkák veszélyeire is ráirányítják a figyelmet.


A homlokzati hőszigetelések veszélyeire irányítják a figyelmet azok a felvételek, amelyek a péntek délutáni csúcsnak köszönhetően jól mutatják a tűz méretét. A tűz és különösen annak sűrű, fekete füstje nagyon messziről is jól látható volt, még repülőgépről is készült felvétel. Ezzel a hatóságok számára számos elemezhető videó áll a rendelkezésre.

A tűz során a homlokzaton és lapostetőn lévő éghető rendszerek megsemmisültek. A beruházó nyilatkozata szerint szerencse, hogy az épület nem volt használat alatt, így személyi sérülés nem történt. Mivel a tűzgátló ajtók, füstelvezetések és egyéb szerkezetek már be voltak építve, így az épületen belül nem keletkeztek nagy károk. A beruházás rendelkezett biztosítással, amiből a helyreállítási munkák fedezhetőek. Ennek köszönhetően a 70 % felett értékesített lakások tulajdonosait nem éri anyagi komoly kár.

A tűz keletkezésének pontos okát még vizsgálják.

A tűzeset rávilágít arra, hogy ezek az Európai unió területén harmonizált szabvány alapján gyártott építési termékek, készletek tűzvédelmi szempontból igen sérülékenyek lehetnek. Láthatóan rendszerek kivitelezése közben is komoly veszélyt hordozhatnak. Különösen a felújítások során a társasház lakóira nézve, mivel akkor az épület használat alatt van. Az ilyen veszélyek elkerülése érdekében a kivitelezésnek van kiemelt szerepe a szabályok betartásában, de szakmai oldalról is célszerű végiggondolni a feladatokat.

Videók:

https://www.youtube.com/watch?v=FIAahk_yvKQ

https://www.youtube.com/watch?v=7RrOkN8DCWI

A fotók forrása: Polskatimes.pl és Gazetawroclawska.pl

Vissza

Ezt a hírt eddig 1366 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: