Híreink

Felülvizsgálat, karbantartás – Tűzvédelmi Konferencia Siófokon

2016. november 21. 08:20

Nagy érdeklődés övezte a BM OKF és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség által szervezett tűzvédelmi konferenciát Siófokon. A 14 előadáson a felülvizsgálat és karbantartás előírásairól és módszereiről, az azokkal kapcsolatos követelményekről és módszerekről valamint az eddigi tapasztalatokról és a továbbfejlesztés lehetőségeiről hallhatott a 180 résztvevő.


„A felülvizsgálat és karbantartás követelményei és megoldásai az OTSZ és TvMI tükrében” című konferenciát dr. Vass Gyula tű. ezredes, megelőzési és engedélyezési szolgálatvezető nyitotta meg. Bevezetőjében bemutatta a főigazgatóságon végbement szervezeti változásokat, beszélt azok okairól, az új hatósági területről és az ezzel járó előnyökről. Előadásában kitért az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosításának egyik fő céljára, a jogszabályi eltérések számának csökkentésére, majd végleges kivezetésére.

Ezután dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a tűzvédelmi szabályozás helyzetéről és a tűzvédelmi műszaki irányelveknek a szabályozás rendszerében elfoglalt helyéről beszélt. A főfelügyelő kiemelte, hogy a modern szabályozásnak köszönhetően a beruházók nagyobb szabadságot élveznek, ugyanakkor felhívta a figyelmet a tervezők fokozottabb felelősségére is. A tábornok ismertette a tűzvédelmi műszaki irányelvek (TvMI) kidolgozásával kapcsolatos jövő évi feladatokat, és megköszönte mindazok munkáját, aki részt vett az irányelvek kidolgozásában.

Érces Ferenc tű. ezredes, a tűzmegelőzési főosztály vezetője az OTSZ és a tűzvédelmi műszaki irányelvek alkalmazása során összegyűjtött hatósági tapasztalatokat tárta a hallgatóság elé. Kiemelte, az OTSZ és az irányelvek megfelelő használatához elengedhetetlen egyfajta új szemlélet, amely – mint mondta – összetett gondolkodást, következetes, logikus jogszabály-alkalmazást, tervezői kreativitást, az innovatív mérnöki módszerek alkalmazását, illetve komplex tűzvédelmi gondolkodást jelent. Ismertette a hatósági tapasztalatokat, kitért arra, hogy a jogszabályi eltérések száma csökkent, a szimulációk által kidolgozott megoldások engedélyezési eljárása viszont megnőtt az elmúlt évekhez képest. Az új OTSZ-szel kapcsolatban eddig már több mint hatszáz kérdésre válaszoltak, és folyamatosan válaszolják meg az újabb kérdéseket is.  

Badonszki Csaba tű. alezredes a TvMI kidolgozásával kapcsolatos idei első félévi feladatok végrehajtásáról szólt. Részleteiben ismertette a három módosított TvMI lényeges újdonságait, valamint a két új irányelv megoldási javaslatait.

A Karbantartásra vonatkozó általános feltételekről a TvMI kidolgozását koordináló Heizler György előadásában kiemelte a karbantartó szervezettel szemben támasztott követelményeket, a karbantartási folyamatban az üzemeltető és a karbantartó szervezet feladatait és a karbantartási szerződés fő elemeit, amelyek jelentősége a két jogi személy között írásos szerződés és a folyamat átláthatósága. Zárásként pedig kitért a 2017-ben e területen várható változásokra.

A Beépített tűzjelző berendezések ellenőrzési feladatairól Farkas Károly (Schrack Seconet Kft.) előadásában kiemelte a személyi és különösen a tárgyi, speciális eszközbeli feltételek fontosságát, jelezve, hogy csak gyártói felkészítéssel lehetséges ma már a bonyolult rendszerek karbantartása. Fontos a TvMI azon fejezete, amely a tűzjelző berendezés üzemképességének feltételeit és a dokumentálás módjait rögzíti.

Hő- és füstelvezető rendszerek felülvizsgálata és karbantartása címmel Nagy Katalin (Ludor Kft.) a karbantartásra vonatkozó általános elvekből kiindulva mutatta be az életvédelemben kiemelt szerepet játszó rendszer (füstelvezetés, füstszakaszolás, frisslevegő utánpótlás, vezérlés) karbantartásából eredő követelményeket, összefoglalva a megfelelő karbantartó szervezet és személy TvMI-ből eredő kritériumait.

Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásairól, illetve az ezzel kapcsolatos szabványkövetelmények alkalmazásának nehézségeiről Szittya Zsolt (Magyar Üveg és Fémszerk. Szak. Int. Kft.) szólva bemutatta azokat a körülményeket, amelyeket a tervezett új TvMI részben a kidolgozóknak figyelembe kell venni, jelezve ennek nehézségeit is.

A tűzoltó-vízforrások ellenőrzése sokáig a szabályozás mostohagyereke volt, ezért különösen fontosak azok a TvMI-ben szereplő megoldások amelyek megfelelnek az OTSZ előírásainak. Ezekre részletes példákkal, sőt a várható módosítási elképzelésekre is kitért előadásában Seres Attila (Fire, Stop 97 Kft.)

A villamos berendezés és villámvédelem ugyancsak az a terület, ahol az ellenőrzési megoldásokat részben a régi előírásokhoz kell igazítani, ezt mutatta be előadásában Kruppa Attila (OBO Bettermann Kft.) jelezve, hogy a robbanásvédelem értékelésre villámvédelmi szempontból vállalkozik. A robbanásvédelemmel kapcsolatos szabályok és módszerek igénye itt és más fórumokon is megjelent, amelyre Érces Ferenc ezredes úr tájékoztatása szerint a későbbiekben kerül sor.

Beépített tűzoltó rendszerekkel kapcsolatban Czirok Antal (TBSP Hungary Kft.) ismertette a víz, hab, gáz, aerosol, konyhai és szikraoltó rendszerekre vonatkozó megoldások fő célját: olyan sorvezető készüljön, amely a hazai létesítményekben leggyakrabban előforduló rendszertípusok felülvizsgálata, karbantartása során a minimum feladat típusokat és azok gyakoriságát leírja. Kiemelte az ezekkel kapcsolatos gyátmány-specifikus feladatokat és a ciklusidő problémáját (szabvány vs. gyártmány).

Beépített gáz hatóanyagú oltórendszerekről Benedek András (Sprinkler Hungary Kft.) jelezte, hogy nem vett részt a TvMI szövegezésében, de részletesen kifejtette véleményét, amely már nem jelent meg a végleges szövegben. (A hozzászólás szerint ez már a határidő miatt később érkezett, de a felülvizsgálatnál figyelembe veszik.) Ettől függetlenül nagy munkának értékelte a TvMI kidolgozását. Azt követően részletesen ismertette a gázzal oltó rendszerek karbantartásának lépéseit és az ezzel kapcsolatos módosítási javaslatait.

A Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek és burkolatok kialakításának követelményei és megoldásai című előadásában Marlovits Gábor (Promat) egészen rendhagyó módon az európai szabályozásból kiindulva mutatta be az épületek és a benne lévő szerkezetek életciklusát, a tartósság és az élettartam karbantartásra kivetíthető követelményeit, különös tekintettel a tűzállóságot növelő bevonati rendszerekre. Amint az a bevezetőben is elhangzott, ezek karbantartási feladatairól a TvMI tervezet elkészült és kiegészítést követően a jövő évben mellékletként megjelenhet orientálva a karbantartókat és az üzemeltetőket a jövőbeni feladatokkal kapcsolatban.

Tűzoltó készülékek ellenőrzésének módszerei és eljárásai címmel tartott előadásában Sinkó László (Hesztia Kft.) részleteiben ismertette a TvMI megoldásait és az azzal kapcsolatos előzetes polémiákat. Bemutatta a korábban többször dicsért képes illusztrált karbantartási fázisokat.

A felmerült kérdések, vélemények több témát érintettek.

  • Az egyik vélemény kicsit sarkítva: A TvMI nem kötelező, tehát az egyes megoldásait nem kell betartani. A hatósági ellenőrzésen a tűzoltó mégis vizsgálta azok betartását, a kérdező szerint helytelenül.
  • A válasz: A TvMI valóban nem kötelező, de annak megoldásaival az OTSZ követelményeit elfogadott módon betartjuk. Ha ettől eltérő megoldásokat alkalmazunk, előzetesen egyedileg bizonyítani kell, hogy az megfelel az OTSZ előírásainak. Ha ezt nem tesszük, akkor a TvMI betartásával tudjuk kielégíteni az OTSZ követelményeit. Ezért a hatóság azt teljes joggal és következetességgel ellenőrzi.

A TvMI szakmai konszenzussal és az OKF egyetértésével készült és így annak megoldásai külön bizonyítás nélkül megfelelnek az OTSZ követelményeinek.

  • Furcsa az OKF álláspontja arról, hogy a nem kötelezésre tervezett tűzjelző berendezéseket nem tekinti „tűzjelző berendezésnek”, mivel álláspontja szerint azok karbantartása nem kötelező.
  • A válasz: Csak a hatóság által engedélyezett, használatba vett berendezés tekinthető tűzjelző berendezésnek. Amennyiben a tulajdonos ezt az engedélyeztetést elvégzi, a rendszernél az OTSZ vonatkozó előírásait be kell tartani, amennyiben ezt nem teszi meg, arra nem kötelezhető, de nem is tekinthető tűzjelző rendszernek. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2290 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: