Híreink

Hatósági szakemberek előtt az OTSZ tapasztalatai

2016. június 19. 15:27

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság június 16-án, Balatonföldváron megrendezett hatósági továbbképzésén a katasztrófavédelmi igazgatóságok hatósági, iparbiztonsági és vízügyi vezetői vettek részt. Erre kapott előadói felkérést a Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke, ahol a tanácskozás középpontjában a különböző kockázatok lehető legkisebbre történő csökkentését biztosító hatósági eszközök és módszerek feldolgozása valamint az OTSZ állt.


Dr. Samu István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) biztonsági igazgatója a sportlétesítmények 2010 óta zajló biztonsági fejlesztéseiről adott áttekintést. Bemutatta a létesítmények biztonságos működését, valamint a rendezvények biztonságát szolgáló új szervezeti és intézkedésrendszereket, majd kitért arra, hogy tevékenységük mely pontokon kapcsolódik a katasztrófavédeleméhez.

Dr. Takács Árpád tű. dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes az MLSZ kockázatalapú megközelítésének jelentőségével kapcsolatban kiemelte, a biztonság érték és egyben termék is, amelyet a lakosság számára szolgáltatásként nyújt az állam. A katasztrófavédelem az infrastruktúra működtetésében, a szabályozásban és tervezésben, továbbá a hatósági és szakhatósági tevékenységben vesz részt. Mindez a hosszútávú együttműködés alappillére – hangsúlyozta a tábornok.

Dr. Samu István eladása második felében arról beszélt, hogy megváltozott az MLSZ biztonsági filozófiája, az új biztonsági stratégia korszerű szemlélettel, az egyes célcsoportok biztonsági érdekeinek figyelembevételével határozza meg a feladatokat, ezek között a katasztrófavédelmi együttműködési tevékenységet. Az integrált biztonsági elveknek megfelelően a biztonsági kérdéseknél a hatósági megelőzési tevékenység, azaz a kockázatok lehető legkisebbre csökkentése, míg a biztosítási feladatok során a műveleti-beavatkozói szakértői részvétel kerül előtérbe.

Heizler György, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke a 2015 márciusától hatályos, vagyis még mindig újnak tekintendő Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek alkalmazásának ügyféli jogalkalmazói tapasztalatairól tartott összefoglalót. Az elnök kifejtette, a mindennapi gyakorlatban egyfajta „beválás vizsgálat” zajlik, hiszen a korábbi szabályzatoktól eltérően egészen új megközelítésű szabályozórendszert kell mind a hatóságnak, mind a tervezőknek és tűzvédelmi szolgáltatóknak elsajátítani és alkalmazni. Fontos vívmánynak tekinthető a rugalmasság és a mérnöki szemlélet erősödése, a rendszerszemlélet és a belső kölcsönhatások figyelembevétele. Heizler György szerint a hatóság szerepének és kompetenciájának változásai biztosítják, hogy a hatóság döntése igazodni tudjon a mindenkori technikai fejlődéshez, továbbá lehetővé teszi a kiváltás/helyettesíthetőség szabályainak alkalmazását. Az elnök az új OTSZ egyik legnagyobb erényének a kockázati elvet nevezte, amelynek célja a kockázatok rugalmas kombinációkkal történő minimalizálása. Leszögezte, hogy a TSZVSZ közvetíti a katasztrófavédelem számára a jogalkalmazói tapasztalatait és javaslatokat is megfogalmaz a jogszabály további pontosítására, a hatóság és az ügyfelek eredményes együttműködésének javítása érdekében. Erre az előadásban már számos példát hozva mutatta be a javasolt változtatásokat, olyanokat, amelyeket a tagszervezetek az OTSZ-hez észrevételt téve javasoltak.

Takács Árpád előadásában az integrált, komplex katasztrófavédelmi hatósági tevékenységet állította középpontba. E ponton is hangsúlyosan szólt a megelőzés szerepéről, majd részletezte annak előnyeit, hogy az egyes szakterületek sajátos módszereit kölcsönösen alkalmazzák, továbbá beszélt a helyszíni hatósági ellenőrzések végrehajtásának jelentőségéről. A hatósági főigazgató-helyettes követelményként határozta meg a hatósági tevékenység során a problémakezelést, a megoldásra törekvést, hiszen mint mondta, ezek révén lehet magasabb biztonsági színvonalat elérni.

A továbbképzés szekcióját Érces Ferenc tű. ezredes, a tűzmegelőzési főosztály vezetője zárta, aki a tűzvédelmi hatósági ellenőrzés módszertanáról tartott, gyakorlati végrehajtási kérdéseket részletező előadást.

Tudósítás és képek: BM OKF

Vissza

Ezt a hírt eddig 1496 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: