Híreink

Tűzoltó szerkocsik Magyarországon

2016. május 10. 12:10

A tűzoltók napján, május 4-én debütált annak az albumtrilógiának az első kötete, amely a tűzoltójárművek fejlődésének hazai történetét mutatja be. A kötet összeállítói: dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója, valamint dr. Borsos Mihály fotóművész. A könyv közös ajánlóját tesszük közzé.


Könyvünkben unikális technikatörténeti kirándulásra invitáljuk az olvasót: a szakembernek nosztalgikus kalandozást, a laikusnak a rácsodálkozás élményét kínáljuk.

Az emberiség történetét végigkísérik az ősi elemek – tűz és víz, föld és levegő. A tűz, mint gyakorta megtapasztaljuk, akaratlanul is keletkezik, de felmerül a kérdés: hogyan kerül a helyszínre víz, avagy más oltóeszköz? A tűz oltása hivatás! Tűzoltónak lenni elkötelezettség, s a tiszta lélek önzetlensége, a segítő szándék alap emberi értékének a mindennapokba integrált tömény valósága.

A tüzet, a balesetet, a katasztrófát persze mindenki szeretné megelőzni, elkerülni, ezért mindennél fontosabb a gyorsaság, s a pontos, szakszerű segítségnyújtás. Ez bizony embert próbáló feladat.

A szükséges – a kor technikai fejlettségének megfelelő – tűzoltó eszközök beszédes jószágok. Érezni az évszázadok emberi találékonyságának örökségét. A kimunkált, igényes, sokszor zseniálisan ötletes tárgyak közül a tűzoltó szerkocsikra összpontosítottunk, ezekről a csuda szerkezetekről szól a könyvünk. 

A tűzoltó szerkocsik fejlődését mutatom meg tehát szerzőtársaimmal. A kézzel vontatott, majd lóval fogatolt szerkocsikat követően megjelenik a gőz ereje, később a motorizációnak köszönhetően a jobb kormányos tűzoltóautó, a címlapon is látható "kisrába". A leendő második kötet a II. világháború és a rendszerváltozás közötti időszak autóit mutatja majd be, a harmadik kötettel pedig napjaink legkorszerűbb tűzoltó eszközeit kívánjuk az olvasók elé tárni. 

Fotográfusként ezen "szekerek" kimunkáltsága, belső arányai ragadtak meg, mindamellett igyekeztem tárgyszerű képeket alkotni. Sajnos csak virtuális időutazó lehettem, amíg a szerekkel barátkoztam, de maradandó élményt kaptam. Nem a fényképész volt a fontos, hanem a komplex vizuális élmény, a részletek, fragmentumok varázslata, a földszínek esetlegessége. 

A fotográfia – fényrajz – lehetőséget adott arra, hogy a fények, s árnyékok inspirálta térben mutassuk meg ezeket az izgalmas eszközöket. Koncepciónk kimunkálása során segítségül hívtuk a kronológiát, miközben igyekeztünk "kortalan" fotózási helyszíneket választani. A szerkocsikat előkészítő, szakértő kezeknek köszönhetően csodálhatjuk meg a korabeli elődök zseniális alkotásait a képeken.

Kívül maradni, avagy involválódni – a fényképészet örök kérdése. A szerkocsik múltja, s jövője magukkal ragadnak minden érző embert, természetesen engem is örvényként bekebelezett az ember alkotta tárgy nagyszerűsége, funkcionalitása, esztétikuma. 

Fogadják a tűzoltó, a történész s a fényrajznok közös tisztelgését egy régről volt hivatás mindennapjai előtt.

 

Kapcsolódó hír:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=4291

Vissza

Ezt a hírt eddig 1736 látogató olvasta.