Híreink

Megtiltották egy 6 kg-os ABC porral oltó készülék forgalmazását

2016. május 05. 10:05

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság megtiltotta a forgalmazását és elrendelte a forgalomból történő kivonását az Auras Bt. által forgalmazott, Gefil S.A. (Románia) által gyártott P6 típusú 6 kg-os hordozható porral oltónak, mivel a véletlenszerű ellenőrzésnél a készülék tartálypalástjának vastagsága nem felelt meg a szabvány követelményeinek.


A tűzoltó készülék gyártója a Gefil S.A. (Románia), a termék forgalmazója az Auras Bt., mely 2014-től forgalmazza közvetlenül és viszonteladókon keresztül.

A készülék rendelkezik a gyártó (Gefil S.A., Ploesti, Románia) kereskedelmi vállalkozása az S.C. REVO DESIGN SRL (Ploesti, Románia), mint gyártó által kiállított 780/11.28.2014. számú EK-megfelelőségi nyilatkozattal, amelyben a gyártó kinyilvánítja a terméktípus megfelelőségét a nyomástartó berendezésekről szóló 97/23/EC irányelv előírásai szerint, valamint az EN 3 szabvány szerint.

 

A határozat tárgyát képező terméktípus leírása:

6 kg-os hordozható ABC porral oltó tűzoltó készülék

Gyártó:

Gefil S.A. Filipestii de Padure, Str. Valea Elesteului, nr. 19. Románia

Forgalmazó:

Auras Bt. 1152 Budapest, Oroszlán u. 36.

Típus:

P6

Műszaki adatok:

térfogat: 7,1 liter; üzemi nyomás: 15 bar; próbanyomás: 27 bar;

töltet: 6 kg; hajtó gáz: nitrogén;

Jelölés: palack: CE 0029; termék: CE 0437; MSZ EN 3

 

 A Hatóság akkreditált laboratóriumban megmérette a 2014-ben és 2015-ben gyártott 5 darab tartály falvastagságát. A mérés eredményeként megállapítható, hogy mind az 5 vizsgált tartály falvastagsága vékonyabb volt az előírt 1,24 mm-nél, az átlagos falvastagság 1,13 mm-nek adódott.

A nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeiről és megfelelőség tanúsításáról szóló

Megállapították, hogy a sorozatban gyártott tárgyi terméktípus nem teljesíti a 9/2001. (IV. 5.) GM rendelet 16. § (1) bekezdés aa) alpont második bekezdésének a hordozható tűzoltó készülékekre vonatkozó 6. számú melléklet műszaki biztonsági követelményeit, mivel a tartály falvastagsága nem felel meg a GM rendelet 6. számú melléklet 2.2.3. b) pontja és a 2.6 pontja szerint előírt korróziós falvastagságpótlék követelményének.

A terméktípus falvastagsága nem felel meg a termék adattábláján feltüntetett MSZ EN 3 szabvány szerinti legalább 1,24 mm követelménynek.

Hatóság az Auras Bt. részére a jogszerű állapot helyreállításáig 2016 március 1-től

  • megtiltotta a Gefil S.A. által gyártott P6 típusú 6 kg-os hordozható porral oltó berendezéstípus forgalmazását, értékesítését, valamint
  • elrendelte a már forgalomba hozott termékek forgalomból való kivonását, és a viszonteladók értesítését a forgalmazás tiltásáról és a forgalomból való kivonásáról.

Az Auras Bt. a rendelkezésnek a határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni

 

Forrás:

http://mkeh.gov.hu/piacfelugyeleti_muszaki/hatarozatok#top

Vissza

Ezt a hírt eddig 2221 látogató olvasta.