Híreink

Erős évvége a Bács-Kiskun megyei Tűzvédelmi Szakcsoportban

2023. január 03. 07:54

Tűzteherre méretezés, együttműködés, gépjárművek és villamos tűzesetek tapasztalatai és a tűzvédelmi koordinátor szerepe – három eseménnyel és ezekkel a témákkal zárta 2022-os évet a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja.


Tűzteherre méretezés

November végén tűzteherre méretezés témakörében tartottak szakmai napot az Építési, Tartószerkezeti Szakcsoporttal és a tűzvédelmi hatóság képviselőivel. Először a szakcsoportok vezetői, Helfrich Salamon és Gyapjas János ismertették a helyi tapasztalatokat. Majd Dr. Majorosné Dr. habil. Lublóy Éva Dsc tartott gyakorlati tapasztalatokon alapuló, részletes előadást az Eurocode alapú tűzteherre méretezésről és a tűz által károsított épületszerkezetek vizsgálatának tapasztalatairól. A szakmai napot konzultáció zárta, amelyen online és a helyszínen mintegy 40 fő vett részt.

 

Régiós fórum

Szintén november végén a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata régiós fórumot tartott Kecskeméten tűzvédelmi tervezőknek. A Tagozat elnöksége nagyon fontosnak tartja a Tagsággal történő aktív kommunikációt és tapasztalatcserét. A fórumon Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei kollégák vettek részt, mintegy húszan.

Elsőként a házigazda Bács-Kiskun megyei szakcsoport vezetője, Gyapjas János tartott előadást a helyi működési, együttműködési tapasztalatokról, sajátosságokról. Majd a Tagozat elnöke, Decsi György beszélt a Tűzvédelmi Tagozatot, szakmagyakorlást érintő aktualitásokról.

Ezt aktív tapasztalatcsere követte. A kollégák különösen a következő témákat érintették: tartószerkezetek tűzteherre méretezése; gépjármű és villamos tűzesetek tapasztalatai, megelőzési lehetőségei; együttműködés a szakágakkal és a hatósággal.

 

Évzáró – Tűzvédelmi koordinátor

A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara december 16-án tartotta hagyományos évzáró szakmai napját, amelyen több, mint húsz kolléga vett részt.

A program 2022 értékelésével és a jövő évi tervek megvitatásával kezdődött. Ezt követően Fekete Dezső és Mészáros Gábor tűzvédelmi mérnökök tartottak előadást az építési kivitelezést érintő tűzvédelmi koordinátori gyakorlati tapasztalatairól, amit interaktív konzultáció követetett.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 571 látogató olvasta.