Híreink

Beltéri ajtók a menekülési útvonalon – háromféle felhasználás: tervezők figyelem!

2021. augusztus 27. 07:28

A 2019 április 1-én jelent meg angol nyelven az MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók. Ez meghatározza a beltéri ajtóknak az anyaguktól független teljesítményjellemzőit, kivéve a tűz- és füstgátló tulajdonságokat, amelyekre a magyar nyelven elérhető MSZ EN 16034:2015 vonatkozik.


Ajtók a menekülési útvonalon

A tervezőnek vizsgálnia kell a beltéri ajtók tervezett felhasználásait. A szabvány háromféle felhasználást ismer:

  • menekülési útvonalon [a) felhasználás];
  • különleges követelménynek megfelelő módon [b) felhasználás]; és
  • csak közlekedésre/összeköttetésre [c) felhasználás].

Az egyes jellemzőkre a felhasználás módjától és szerkezeti kialakítástól függően (pl. üvegajtó) vonatkoznak előírások, amelyeket vizsgálatokkal kell igazolni. Kezdjük az egyszerűbbel!

A c) felhasználást ‒ csak beltéri közlekedési célú ajtó esetén ‒ a gyártó is igazolhatja az AVCP-eljárás 4-es rendszere szerint [a gyártó részéről végzett terméktípus-meghatározással és a gyártó által végzett üzemi gyártásellenőrzés (ÜGYE) alapján].

A b) felhasználást, a különleges követelményeknek való megfelelést ‒ az AVCP-eljárás 3-as rendszere szerinti feladatok elvégzése részben a gyártó által végzett üzemi gyártásellenőrzést jelenti, másrészt a bejelentett vizsgálólaboratórium értékelését az építési termék teljesítményének vizsgálata (beleértve a gyártó által végzett mintavételt is), típusszámítások, táblázatos értékek vagy a termék leíró dokumentációja alapján.

 

Az a) felhasználást, az életvédelmi célút

A mi esetünkben a menekülési útvonalon történő alkalmazás, életvédelmi célú, azaz ‒ a) felhasználást jelent. Ezért az AVCP-eljárás 1-es rendszere szerinti feladatok elvégzéséhez a 3-as rendszerben felsorolt feladatokon túl

  • bejelentett terméktanúsító szerv bevonása is szükséges a gyártóüzem és az ÜGYE alapvizsgálatára, valamint az ÜGYE folytatólagos felügyeletére, vizsgálatára és értékelésére.

A szabvány ZA melléklete leírja a termékekre és a rendeltetésszerű felhasználásra vonatkozó AVCP-rendszereket, és hogy milyen feladatokat kell végezni a termék teljesítményállandóságának értékelésére és ellenőrzésére.

A szabvány megteremti az alapot a gyártók számára a beltéri ajtók első típusvizsgálataihoz, illetve a későbbi CE-jelölés megszerzéséhez.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1337 látogató olvasta.