Híreink

Mit is ír a hogyishívják? – Ablakok, ajtók és szabványok a menekülési útvonalon

2021. augusztus 26. 13:16

A menekülési útvonalakon telepített ajtók életvédelmi célú szerkezetek. Tervezésük, beépítésük, karbantartásuk során az OTSZ követelményei, a CPR rendelet előírásai valamint a vonatkozó szabványok és TvMI-k szerint kell eljárni. A jelenleg érvényes fő szabványokra hívjuk fel a figyelmet.


Életvédelem – Mitől más?

Az életvédelmi célú szerkezetek (ajtók, ablakok, frisslevevő utánpótlást biztosítók, stb.) ránézésre sokszor nem különböztethetők meg a normál használatúaktól, mégis óriási a különbség a két termékkör között. A normál működésűek meghibásodása a bosszúságon kívül nem okoz különösebb problémát, az életvédelmi célúak meghibásodása ellenben pl. tűzesetben nem képesek ellátni alapfunkciójukat, megakadályozva a menekülést, veszélyeztetve ezzel az épületben lévők életét. Ezért az életvédelmi célú termékek gyártási és minőségbiztosítási követelményei lényegesen eltérnek a normál követelményektől. Ezek a követelmények a betervezésre és a teljesítmény igazolására vonatkozóan a CPR rendeletben (AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE) és 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendeletben, a termékekre vonatkozóan a szabványokban jelennek meg.

 

Ablakok és külső bejárati ajtók

MSZ EN 14351-1:2006+A2:2017Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Ablakok és külső bejárati ajtók.

A szabvány, a tűzállósági és füstgátlási jellemzők kivételével, meghatározza az alkalmazási területébe tartozó ablakok (beleértve a tetőablakokat, kültéri tűzálló tetőablakokat és erkélyajtókat), kültéri bejárati ajtók (és azok szerkezeti összetevőinek, beleértve a tokszerkezet nélküli üvegajtókat, menekülési útvonalon elhelyezett ajtókat) és üvegfalak anyagtól független teljesítőképességi jellemzőit. A kültéri bejárati ajtók és nyitható ablakok tűzállósági és füstgátlási jellemzője az EN 16034 szerinti. (Lásd. Ipari és kereskedelmi ajtók címnél.)

A termékek teljesítőképességi jellemzőivel és a speciális követelményekkel a szabvány 4. fejezete foglalkozik, és külön fejezet írja le a kezelés, beépítés, karbantartás és biztonság érdekében a gyártói tájékoztatási kötelességet. Az ablakok és kültéri bejárati ajtók ennek az európai szabványnak való megfelelését, valamint a jellemzők közölt értékeit (beleértve az osztályokat is) igazolni kell:

  • kezdeti típusvizsgálattal és
  • üzemi gyártásellenőrzéssel (amelyet a gyártónak létre kell hoznia, dokumentálnia kell, és fenn kell tartania annak érdekében, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek megfeleljenek az alapvető jellemzőire közölt teljesítménynek).

A szabvány

  • E melléklete táblázatos formában tartalmazza az ablakok és a kültéri bejárati ajtók jellemzőinek önálló meghatározását, a
  • ZA mellékletben a termékek tervezett felhasználás szerinti megfelelőség igazolási rendszereinek leírása található.

 

Mire nem vonatkozik?

A szabvány nem vonatkozik az EN 1873 és az EN 14963 szerinti tetőbevilágítókra, az EN 13830 szerinti függönyfalakra, az EN 13241-1 szerinti ipari, kereskedelmi és garázsajtókra, valamint kapukra, az EN 14351-2 szerinti beltéri ajtókra, a forgóajtókra, az EN 16361 szerinti gépi működtetésű ajtókra, illetve a belső válaszfalakba tervezett ablakokra.

 

Ipari, kereskedelmi ajtók

MSZ EN 16034:2015 Bejárati ajtók, ipari, kereskedelmi, garázsajtók és nyitható ablakok. Termékszabvány, teljesítményjellemzők. Tűzállósági és/vagy füstgátlási jellemzők.

A szabvány, biztonsági és teljesítménykövetelményeket állapít meg, minden olyan tűzgátló és/vagy füstgátló termékre, amelyeket tűz- és/vagy füstszakaszolás céljára és/vagy menekülési útvonalakon szándékoznak használni. Ezek

  • ipari, kereskedelmi és/vagy garázsajtók, redőnykapuk vagy függönykapuk, amelyeket emberek által használt terekbe építenek be, és
  • használatuk fő célja a biztonságos áru- és járműforgalom, valamint az ezekhez társuló vagy azokat vezető személyi forgalom biztosítása, vagy
  • redőnyök vagy függönykapuk, amelyeket kiskereskedelmi helyiségekben használnak, és amelyeket inkább személyi, mintsem jármű- vagy áruforgalom részére biztosítanak, vagy
  • bejárati ajtók és/vagy nyitható ablakok, és/vagy revíziós nyílászárók, amelyek pántos vagy toló szerkezetűek, és amelyeket emberi használatra szolgáló terekben való beépítésre szánnak, használatuk fő célja a biztonságos személyforgalom biztosítása, és amelyeket kézi vagy gépi erővel működtetnek, és
  • rendeltetésszerűen nyílnak és önműködően becsukódnak, vagy
  • rendeltetésszerűen nyitva tartanak, de tűz vagy füst esetén önműködően becsukódnak, vagy
  • rendeltetésszerűen becsukva és zárt helyzetben tartanak (pl. szervizforgalmú/revíziós ajtók).

 

Nem kötelező?

Sokszor elhangzik: a szabvány, a TvMI nem kötelező! Ez igaz, de „A tűzvédelmi műszaki irányelvektől vagy a nemzeti szabványtól részben vagy teljesen eltérő megoldással akkor számolhatunk, ha az azonos biztonsági szintet a tervező igazolja [1996. évi XXXI. tv. 3/A. § (3) bek.].

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1632 látogató olvasta.