Híreink

Darus gépjárműfecskendő – mai kihívás, régi jármű

2021. augusztus 18. 07:02

Viharkárok felszámolása – ledőlt építményrészek, épületre, vezetékekre dőlt fák – kisebb emeletes épületek tűzoltása, mindez egy járművel. Ezt a kitűzött célt szolgálja a KÖTÉL egyesület által Ausztriából beszerzett használt, daruval felszerelt gépjárműfecskendő.


A műszaki mentések száma ma már meghaladja a tűzoltási beavatkozások számát, s mindkét esetben a 20 méter alatti magasságokban történő hatékony és biztonságos beavatkozások jelentik a legnagyobb kihívást. A biztonságos kosárból történő bontás, favágás, sérült részek eltávolítása a leggyakoribb feladat ebben a magassági tartományban. Jóval ritkábban, de a tűzoltásban is jó szolgálatot tehet.

Erre a feladatra vásárolt a KÖTÉL egyesület egy már szép korban lévő, keveset futott MAN alvázra épített darus gépjárműfecskendőt. A felépítmény Rosenbauer, a daru PENZ gyártmány.

A MAN járművet 9973 cm3-es, 235 kW teljesítményű motorja működteti, s kell is ez a tekintélyt parancsoló teljesítmény, ugyanis a jármű saját tömege 13,35 tonna, össztömege pedig 18 tonna. A nagyméretű fülke 9 fő szállítására alkalmas.

Gépjárműfecskendőként mindent tud, ami egy 3000 liter víz+300 habképzőanyag tartállyal felszerelt járműnek tudnia kell.

  • Rosenbauer NH 30 szivattyú
  • 40 m gyorsbeavatkozó
  • 11 kW-os agregátor málházva
  • frisslevegő ventilátor (hab generálásra is alkalmas)
  • tömlők, légzőkészülékek, világító testek, kézi szerszámok jelentik a beavatkozás alapjait.

A különlegessége a gépjármű fülkéje mögött elhelyezett daru, amivel 18 méter magasságig lehet dolgozni, s a rajta elhelyezett kosár 370 kg teherbírású, miközben oldalirányba 16 méter távolságra képes kinyúlni. A darura szerelhető munkakosárral még egy méterrel nő a működési tartománya, amelyben a berendezéssel dolgozni lehet. Tehát a már említett műszaki mentéseknél lehet a legjobban kihasználni. Akár darura rögzíthető emelővel raklapok, tartályok, vagy anyagok mozgathatóak.

Emelőkosárból történő favágási munkálatoknál érzi magát a legnagyobb biztonságban a vágást végző személy. A munkához elegendő helye van, a kosár platón biztonságosan áll, miközben minden irányba könnyen tud mozogni. Ezzel a feladat gyorsabban és legfőképpen biztonságosabban végrehajtható.

Közben a gyártó Rosenbauer a daru kosárra szerelt lentről és kosárból is vezérelhető előszerelt víz-hab ágyút telepített, ami az ötödik emeletig hatékony oltási beavatkozásra is jól alkalmazható. A berendezés megtelepüléséhez csak a daru mellett kétoldalt kell a tám lábaknak helyet biztosítani.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1519 látogató olvasta.