Híreink

A ködsugárcsövek szabályozása – találmány a papírszalvétán

2019. december 13. 10:01

Amint korábban is említettük, hiánypótló művet közlünk – immár a 3. részt! Napjainkban ugyanis számtalan tűzoltó sugárcsőből választhatunk, de hogyan válasszuk ki az adott feladathoz, illetve feladatcsoporthoz a legmegfelelőbbet? Ehhez ismernünk kell a sugárcső működését, felépítését, kialakítását. Hogyan jutottunk el – egy papírszalvéta érintésével – a több feladatra alkalmas sugárcsövektől az automata ködsugárcsövekig?


Ködsugárcsövek – fő jellemzők

A ködsugárcsövek szabályozásával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy függetlenül a szabályozó típusától, kialakításától vagy specifikációjától, minden ködsugárcsőnek van egy (vagy több) olyan nyomása, és van egy (vagy több) olyan vízáramlása, amelyre gyárilag beállították, kalibrálták.

  • Ha a sugárcső fúvókáján fellépő nyomás alacsony, akkor minden sugárcső típusnál leeső sugarat kapunk.
  • Ha a sugárcső fúvókáján fellépő nyomás nagy, még köd-fúvókában is, kihasasodó léggömb formájú sugarat tapasztalhatunk.
  • Csak a sugárcső fúvókáján fellépő referencia (tervezési) nyomás esetén kapjuk az elvárt ceruza alakú sugárképet.

Mindezekből egyértelműen megállapítható, hogy a sugárcsövek kilépő fúvókájában fellépő nyomás határozza meg a vízáramlás mértékét, ennek szabályozásával változtatásával lehet a sugarat, annak vízmennyiségét szabályozni.

A ködsugárcsövek szabályozás szempontjából 3 félék lehetnek:

  • Fix térfogatáramú ködsugárcső
  • Választható térfogatáramú ködsugárcső
  • Automata ködsugárcső

 

Fix térfogatáramú ködsugárcső

A fix térfogatáramú ködsugárcsövet úgy tervezték, hogy egy meghatározott vízáramláson és a hozzá tartozó referencia nyomáson működjön optimálisan.

Fő jellemzői:

  • Egy kalibrált térfogatáram, adott referencia nyomáson
  • A sugárcsőben a referencia nyomást a vízforrás, szivattyú nyomásának szabályozásával, kell fenntartani.


TFT Metro 1 fix térfogatáramú ködsugárcső

 

Egy meghatározott vízáramláson és a hozzá tartozó referencia nyomáson működik optimálisan.


TFT G Force GDP**A** fix térfogatáramú sugárcső diagramja. A sugárcső névleges vízszállítása 235 liter/perc 6 bar referencianyomáson.

 

Választható térfogatáramú ködsugárcső

A választható térfogatáramú sugárcsöveket kicsit másként tervezték, úgy alakították ki, hogy azonos referencia nyomás mellett, több meghatározott térfogatáramnál működjön optimálisan.

Fő jellemzői:

  • Több kalibrált térfogatárammal rendelkező sugárcső
  • Ki kell választani a térfogatáramot, és valamennyi térfogatáramhoz egy referencia nyomás tartozik
  • A sugárcsőben a referencia nyomást a vízforrás, szivattyú nyomásának szabályozásával, kell fenntartani.


TFT ThunderFog választható térfogatáramú ködsugárcső

 

A választható térfogatáramú sugárcsövek azonos referencianyomás mellett, több meghatározott térfogatáramnál képesek optimálisan működni.


TFT G Force GP**C** választható átfolyású ködsugárcső diagramja. A ködsugárcső választható névleges vízszállítási 6 bar nyomáson 40, 100, 150 és 235 l/p.

 

Automata ködsugárcső

A találmányok néha egészen különös körülmények között születnek, például vacsora közben. Így történt ez egy amerikai tűzoltóval, Clyde McMillannal, aki a keze ügyében lévő papírszalvétára írta fel az ötletét és ezzel lényegében feltalálta, majd kifejlesztette az automata sugárcsövet.


Clyde McMillan, a Task Force Tips alapítója

 

Ő ismerte fel a sugárcső fúvókájában fellépő nyomásváltozás problémáját, és ő találta fel, és szabadalmaztatta az automata, vagy más néven nyomástartó sugárcsövet. Ötletét a megoldásra egy szalvétára jegyezte fel 1968-ban egy családi vacsorán.

 


A híres szalvéta, bekeretezve a TFT egyik irodahelyiségében

 


Részlet a szabadalomból
 

Az automata sugárcsövön átáramló víz mennyiségét – a megadott működési tartományon belül – egy integrált rugóegység vezérli, amely össze van kapcsolva a terelőlemezzel, és azt folyamatosan mozgatja.

Ha a nyomás növekszik, növeli a terelőlemez és a fúvóka közötti rést, ezáltal nő az átáramló víz mennyisége. Ha a nyomás csökken, akkor a hézag csökken, és ezáltal a térfogatáram is csökken. A fúvóka részben ezalatt a nyomás szinte teljesen állandó.


Mid-Force automata ködsugárcső

 

Automata sugárcsövek esetében a sugárkép és a sugártávolság szinte független az átáramló víz mennyiségétől. Ahhoz, hogy ez működjön – az adott automata sugárcsőhöz tartozó üzemi –, illetve a működési nyomástartományon belüli nyomást biztosítani kell. Az európai szabvány szerinti sugárcsöveknél ez 6 bar, de a TFT kínálatában léteznek 3 / 3,5 / 4 / 5 / 6 / 7 / 10 bar nyomásra tervezett automata sugárcsövek is. További lehetőség a két nyomástartományban dolgozó (pl. 3 és 6 bar) automata sugárcső alkalmazása.


TFT G-Force GDP**M** automata ködsugárcső diagramja

 

A diagramról láthatjuk, hogy az adott automata ködsugárcső

  • kb 4 bar nyomásig úgy dolgozik, mint egy 50 liter/perces sugárcső.
  • kb. 5 bar nyomástól úgy dolgozik, mint egy 150 liter/perces térfogatáramú sugárcső
  • A megadott nyomástartományon belül pedig a térfogatáramot a nyomás függvényében automatikusan szabályozza

Folyatás következik!

Laczkó Péter
divízióvezető
SziFire Kft
www.szifire.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1352 látogató olvasta.