Híreink

Mesterséges intelligencia a tüzek előrejelzésében

2019. augusztus 19. 08:45

A Hikvision új, kétspektrumú kamerája jó példája annak, hogyan terjednek el egyre inkább a hibridmegoldások a tűz- és vagyonvédelemben: kombinálja az alacsony fényigényű kamerák és a hőkamerák előnyeit, megspékelve az ún. mélytanulás elvével.


A mesterséges intelligencia már a spájzban van

Manapság a mesterséges intelligencia olyan hívószó, amellyel a legváltozatosabb termékeket próbálják eladni. Ugyanakkor – értelmezéstől függően – messze nem futurizmusról van szó: az MI számos területen működik már. A biológiai ideghálózat mintájára leírt statisztikai modelleken (McCulloch-Pitts, 1943) alapuló ún. deep learning, vagy mélytanulás jelenleg például a képfeldolgozás területén működik. A lényege, hogy egy szoftver a rendelkezésére álló adatbázisok alapján képes legyen jövőbeli mintákat is értelmezni – például több tízezer embert ábrázoló fotó elemzése után bármilyen fotóról nagy eséllyel megmondani, hogy embert ábrázol-e, és ha igen, milyen korút, neműt stb.

 

Mélytanulás a tűzvédelemben

A Hikvision júliusban debütáló kamerája egyszerre biztonsági és tűzvédelmi kamera. Érdekessége, hogy az alacsony fényigényű kamerák képét infravörös szenzor által előállított hőképpel kombinálja, és mélytanulással egészíti ki. A két szenzor előnye, hogy magán a képen egyszerre láthatók az élettelen környezet részletei, azonban kiemelkednek a hőt kibocsátó részletek.

Ha biztonsági kameraként tartalmazzuk, a mélytanulás ott jön a képbe, hogy például a mozgási mintázatok alapján képes azonosítani az embereket, így például a zavaró tényezők, mint a kisállatok, figyelmen kívül hagyhatók.

Tűzvédelmi kameraként a mélytanulás segíthet a tüzeket még kitörésük előtt felismerni – ez persze a gyártó ígérete, de a technológiai leírás alapján ez a funkció ígéretesnek tűnik. Az elve viszonylag egyszerű. Egyrészt a hőszenzor képes bizonyos tárgyak hőmérsékletét figyelni (konkrét küszöbértékek is megadhatók), és azok hirtelen emelkedésekor riasztani. Másrészt a mélytanulási algoritmus képes ezeket az adatokat felismerni, és összekapcsolni bizonyos mozgási mintázatokkal, például a felcsapó lángok mozgásával. Így elméletileg egy kezdődő tüzet a jelekből, például a hőmérséklet meghatározott módon történő emelkedéséből, képes lehet már azelőtt jelezni, hogy maga a tűz egyáltalán kiütött volna.

Maga a kamera elérhető az ún. bullet, vagyis hagyományos fix kamera, illetve a dóm-, vagyis a 360 fokos forgatást lehetővé tévő változatban is.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 853 látogató olvasta.