Híreink

Tűzoltás ventilátorral?

2019. március 29. 13:38

A nagy teljesítményű ventilátorok kárhelyszíneken történő használata messze nem csak a tűz eloltása utáni szellőztetésről szól. Mi több: az ilyen eszközök használata nagyban hozzájárulhat a bevetés sikeréhez is, hisz a füst és a hő veszélyezteti az épületszerkezetek állékonyságát, a korlátozott látási viszonyok miatt pedig akadályozza a beavatkozó tűzoltók munkáját.


Szerencsére a tűzoltástaktikai elgondolásoknál egyre többször szerepel a lángok kioltása mellett a füstgázok bevetés közbeni semlegesítése. Korábban a nagyteljesítményű ventilátorok alkalmazása többnyire a bevetési erők „kivonulása” után, az épület átszellőztetésénél jött szóba. Érdemes azonban azzal is számolni, hogy – amennyiben egy épületben elégtelen, vagy nincs hő- és füstelvezető rendszer – a tűzoltók számára egy vagy több jól irányított ventilátor nagy segítséget nyújthat.

 

Támadás és menekülés

Az épületben a lángokat vízzel szorítják vissza a behatoló tűzoltók; a füst ugyanakkor a bevetés során komoly korlátozó tényező lehet. Vannak diszciplínák, amelyek a helyzet által teremtett problémák enyhítésére, illetve a fő gondot okozó, helytelen beidegződések kiküszöbölése irányulnak. (Egy ilyen megközelítést ír le a Védelem soron következő, április elején megjelenő számában Kirov Attila és Nagy Zoltán a „Tűzoltói felkészítés korlátozott látási viszonyok közötti feladatokra” című cikkében.) Egy újabb út lehet azonban a füst mennyiségének akár jelentős csökkentése az irányított légáram segítségével, amit a helyszínen jól elhelyezett ventilátorok generálnak.

A támadási útvonalak füstmentesen tartása miatt természetesen újabb érv a már unalomig ismételgetett közhely, mely szerint a tűzeseti halálokok több mint háromnegyede a füstgázokhoz kapcsolódik. Mivel az épületben ragadt civileket lehetetlen a füstben történő tájékozódásra megfelelően kiképezni, a menekülési útvonalak „tisztán”, füstszegényen tartására is fontos segítség lehet egy ventilátor.

 

A működés elve

A nagy teljesítményű ventilátorok az ún. PPV (positive pressure ventilation, vagyis pozitív nyomású ventiláció) révén komoly eredményeket képesek elérni. A kb. 4-5 mbar körüli „nyomásnülönbség hatására levegőáram jön létre a be- és kiáramló nyílás között, amely az égő helyiségen keresztül haladva a szabadba kényszeríti a keletkező forró levegőt, a toxikus gázokat és más égéstermékeket”. (Ezzel kapcsolatban több minden is megtudható Dr. Zólyomi Géza PhD 2016-os Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben konferencián tartott előadásából, amely a Védelem Online-on elérhető.)

 

Nagy teljesítményű ventilátor tűzoltástaktikai alkalmazása

 

 

Klímaváltozás ellen is véd?

Nem elhanyagolható tényező ugyanakkor a környezetbarát üzem, amit az ENSZ Éghajlatváltozási keretegyezménye (a 2016-os, ún. párizsi egyezmény) is propagál. A tűz és a füstgázok mellett ugyanakkor a kijuttatott oltóanyag is környezeti terhelést jelent – minél gyorsabb és hatékonyabb tehát az oltás, annál kisebb a terhelés. A nagy teljesítményű ventilátorok alkalmazása pedig segítheti a menekülést, gyorsítja és hatékonyabbá teszi a tűzoltók oltási beavatkozását.

 

A cikk alapja a Torsten Bodensiekkel, a Rosenbauer FANERGY ventilátorainak kifejlesztésében is részt vett szakemberrel készült interjú, amely a Rosenbauer blogjában jelent meg. A szakértő német nyelvű, ventilátorokkal kapcsolatos, 2016-ban megjelent kézikönyve a német Amazonon elérhető.

A cikk szakmai forrása: Dr. Zólyomi Géza PhD, Túlnyomásos ventiláció alkalmazása a tűzoltásban, 2016. ápr. 13. 

További olvasnivaló: Zólyomi Géza tű. alez: A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 886 látogató olvasta.