Híreink

Fekete párduc, a „mesekirály” – add az arcod a munkádhoz

2019. január 22. 10:33

Mielőtt bárki mesére gondolva továbbgörgetne, leszögezzük: nem váltottunk irányt! A dolog több szempontból is meseszerű. Az 1991-ben bemutatott Panther megjelenése mérföldkő volt, ezért a negyedik generációs jármű bemutatását 2015-ben az Interschutz-on is óriási érdeklődés övezte. A Rosenbauer egyik mérnökének ötlete alapján a tesztjárműként üzemelő új Panther új ruhát kapott. Mi ezt a mesét is csodáltuk.


Erlkönig* – a mesekirály

A Panther a tűzoltástechnika csúcsa! A fejlesztés, a dizájn számos kitüntetéssel elismert mintapéldája. Azok a szakemberek, akik tesztvezetésre, próbára érkeznek a Rosenbauer gyárába, egy egyedi ruhába öltöztetett járművet próbálhatnak ki. A Rosenbauer egyik mérnökének ötlete alapján a tesztjárműként üzemelő új Panther új ruhát kapott. A cég minden dolgozója egy adott napon fényképet készített magáról, és ezekkel a fényképekkel egy véletlenszerű algoritmus alapján „betapétázták” a járművet. Így minden új érdeklődő ezt a járművet teszteli, ahol mindenki az arcát adta a járműhöz, mintegy elmesélve a mindazt, amit ez az innováció immár negyedszázada jelent a tűzoltásban.


Hol vagyok?

A technika mögött ott az azt kifejlesztő, megvalósító ember, üzeni ez a jármű, annak, aki körbejárja a járművet. A látogatók arról is képet kaphat, hogy milyen megbecsülés veszi körül a cég filozófiájában az alkotó embert. Erről is szól a mesekirálynak nevezett tesztjármű.


Add az arcod a munkádhoz

 

* Goethe nyomán szabadon

Johann Wolfgang von Goethe „Erlkönig” című költeményének címe. A szót magát J. G. Herder ültette át a németbe (mellesleg a Duden szerint hibásan) a dánból az ellekonge vagy az elverkonge kifejezésből, ami egyfajta mesealakot, „tündérkirályt” jelent. Goethe költeményének címét többféleképpen fordították magyarra: Tündérkirály (Pap Endre, Thaly Kálmán, Képes Géza), A cserfa-király (Dóczi Lajos), A lidérckirály (Szigethy Lajos), A rémkirály (Závodszky Zoltán), A villikirály (Vas István, Szász Károly), Törpekirály (Szász Béla).

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1375 látogató olvasta.