Híreink

Városfejlesztés – tűzoltó szertárral

2019. január 11. 09:36

Egy kirándulás alkalmával tévedtünk Sankt Pölten belvárosából Alsó-Ausztria éppen 20 éve felépített kormányzati negyedébe. A modern épületek közepébe, szinte a negyed szívébe építve egy üvegfalú épületben piros tűzoltó autót fedeztünk fel. Innentől kezdve még a 300 méterre lévő modern múzeum és kilátó is más megvilágítást kapott – számol be szerzőnk tapasztalatairól.


Ahogy nálunk Pest megye székhelye Budapest, úgy volt 1997-ig Alsó-Ausztria székhelye Bécs. 1997-ben egy új kormányzati negyed megépítése után a tartományi adminisztráció átköltözött Bécsből Sankt Pöltenbe. Megcsodáltuk az 55 ezer lakosú város új kormányzati negyedét, s a városrész védelmére, az új épületek közé betervezve ott találtuk a kis gyorsbeavatkozóknak tervezett három szerállásos önkéntes tűzoltó szertárt. Innen öt percen belül a negyed minden épülete elérhető.  

Már a helyi tűzoltóság is nagyon érdekelt. Megtudtuk, hogy a mintegy 110 fős aktív beavatkozó taggal rendelkező St. Pölteni városi önkéntes tűzoltóság alapvetően négy operatív bevetési egységre oszlik. Mindegyik egységben (A és B váltás) 2x11 fő tűzoltó és 4 fős vezetői törzs van. A két váltás felváltva lesz riasztva az esetekhez. A központi laktanyában 20 feletti járművet számoltunk össze. Mint a honlapjukon olvasható, az elmúlt évben 427 bevetésük, 198 egyéb tevékenységük és 60 gyakorlatuk volt.

A nagy kiterjedésű város városrészein – a kormányzati negyedhez hasonlóan – még további 11 kisebb önkéntes tűzoltóegység működik.

 


A kormányzati negyed épületei

 

Tűzoltó szertár

 

Múzeum

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1240 látogató olvasta.