Híreink

FUTURA/matchbox – virtuális elképzelések, analóg kísérletek

2022. március 29. 13:18

Klímaváltozás, demográfiai fejlődés, digitalizáció – unalomig hallhatjuk! De mi köze mindennek a tűzmegelőzéshez? Fenntartható biztonság, okos városok – újabb hókuszpókusz, vagy mégsem? Egy vezető tűzvédelmi mérnök és aktív berlini tűzoltó létrehozta a FUTURA/matchbox projektet, ahol a cél gondolkodni az új kihívásoknak megfelelő tűzvédelemről.


Futura? Matchbox?

A projektnév a két síkon elkülönülő, mégis egységet alkotó megközelítést szimbolizálja. A „FUTURA” rész egyfajta virtuális városprototípus, együttműködési platform, vagyis minden elméletben, nagyban valósul meg. A „matchbox” egyfajta mikroszkopikus, de gyakorlati szint. (Az angol szó jelentése gyufásdoboz, jelzőként ugyanakkor „kicsi”, úgy, mint a nyolcvanas-kilencvenes években hazánkban is népszerű „matchbox autók” esetében.) Itt szó szerint egy analóg megközelítésről, valódi kísérletekkel tarkított platformról van szó.

 

Minden változik – a szabályozás még merev

Ha egy iskola este rendezvényteremmé avanzsál, milyen építési előírások érvényesek rá? Ha egy lakóház szinte minden lakásában otthonról dolgoznak az emberek, akkor az napközben irodaház lesz? Vagyis a világ sokkal rugalmasabbá válik, és több értelmezést tesz lehetővé, akkor a tűzvédelemnek is rugalmasabbá kell válnia. Ez az alkalmazkodás.

A mai megelőző tűzvédelem túl merev és rugalmatlan egy olyan világ számára, amelynek statikája feloldódik és moduláris lesz. Ezzel szemben a gőzerővel zajló fejlesztéseknek köszönhetően az új anyagok megfelelnek az új építési módszereknek és az új felhasználási elképzeléseknek.

A bevezetőben említett kihívások „klímaváltozás, demográfiai fejlődés, digitalizáció”, azért is unalomig ismertek, mert mindenre, így a tűzmegelőzésre is érvényesek. Állításuk szerint ebből az is következik, hogy megelőző és a mentő tűzvédelem elkülönítése elavult. Sokkal inkább az a kérdés, hogy a biztonság feladatait hogyan fogják összekapcsolni egymással, és hogyan fognak együttműködni szereplőik a jövőben. Intelligens, proaktív tűzvédelemre van szükségünk.

 

Hogyan jutunk oda?

Három válasz, három perspektíva, három megoldás:

  • alkalmazkodás,
  • fenntarthatóság,
  • mozgékonyság.

A tűzvédelem mindig a korábbi építési módszerek és a mai modernnek nevezettek feszültségterületén működik. Ugyanakkor elsőként nekünk ad arra a digitalizálás lehetőséget, hogy bármikor adatokat gyűjtsünk és értékeljünk. Ebből olyan következtetéseket vonhatunk le, és olyan intézkedéseket vezethetünk be, amelyek jobbá teszik a tűzvédelmet. Ez lehetővé teszi a mozgékonyságot és a fenntartható innovációkat. Ennek egyik elemeként létre kell hoznunk a lehető legszélesebb körű európai szabványokat.

– A protekcionizmus és az elszigeteltség nem visz előre, az együttműködés és a harmonizáció igen – állítja Stefan Truthän, a hhpberlin Tűzvédelmi Mérnökiroda Kft. vezetője, berlini tűzoltó, a FUTURA/matchbox projekt alapítója.

Abból indultak ki, hogy az a tervező, aki csak jogi szövegeket alkalmaz, soha nem értheti meg teljesen a tűzvédelmet. Viszont az, aki valódi építőanyag-tüzet tapasztal, vagy maga mászik át az ablakon, komplex módon fogja látni a problémát. Olyan speciális ismereteket sajátít el, amelyek egyetlen tankönyvben sem találhatók meg. A saját cselekvés és tapasztalat semmihez sem fogható tudást és fenntartható tanulási eredményt okoz.

A projektjük célja tehát:

  • interaktív kísérletek
  • összetett dolgok érthetővé tétele
  • beszélgetések szemmagasságban.

 

Program:

  • 2022. június 15., Messe Berlin

 

https://en.futura.town/

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 942 látogató olvasta.