Híreink

Tűzvédelmi kutatás – Hulladékpapírból tűzálló szigetelőanyag

2019. március 05. 14:43

A Szövetségi Anyagvizsgáló és Kutató Intézet (Empa) tudósai az Isofloc AG-val közösen olyan használt papírból készült szigetelőanyagot fejlesztettek ki, amely alkalmas akár a többszintes faházakban előregyártott faanyag-építőelemekbe és hatékonyan védi az építményt a tűztől.


A használt papír szálkocka nem tud szétbomlani, s pontosan ez a szilárdság fontos a faházak tartószerkezeti elemeinek hosszú távú tűzvédelme érdekében, ezt eddig nehéz volt megvalósítani a szigetelő rétegek ipari termelésében.

A kutatók a használt papír cellulózrostjaiban találták meg az ideális kötőanyagot, így használtpapír egy értékes és tűzálló hőszigetelő anyaggá lényegül át a fejlesztés során. Az Empa és az Isofloc AG laboratóriumi tesztjei a cellulóz-pelyhes szerkezet megbízható viselkedését mutatják tűz esetén is.

A kötőanyag bizonyítottan nem mérgező, olcsó és nagy mennyiségben hozzáférhető.

 


A „szálas” alapanyag és a préselt „kocka” (Michael Breu /SRF)

 

A jövőben a feldolgozás során a papír-papír szálakat automatikusan üregbe fújva stabil formát vesznek fel. Így a konstrukció tűz esetén védhető. Végül a mechanikusan befecskendezett szigetelés az épületszerkezetben olyan szoros és a teljes teret kitöltő lesz, mint egy szigetelőlemez. Ezzel egy hosszabb tűz hőjének is ellent tud állni, megakadályozva a szerkezet korai leégését.

Az Isofloc becslése szerint az új szigetelés, a megfelelő fúvógépekkel együtt, egy év alatt forgalomba hozható. A visszanyert papír hasznos hőszigetelő anyaggá válik, amely nemcsak nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot takarít meg a gyártás és a használat során, hanem ipari felhasználásra is használható, mint egyetlen tűzálló anyag.

Empa - Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratóriumok
www.empa.ch

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1124 látogató olvasta.