Híreink

Fókuszban a robbanásvédelem – VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

2017. október 22. 08:08

A VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokon az idei évben a konferencia főtematikája a robbanásvédelem volt, amelyet a téma neves előadói több nézőpontból közelített meg, így szinte teljes képet adva a feladatról. Az előadások jól szolgálták a konferencia fő célját: a szakmai munka segítését, a jó gyakorlatok közreadását a mérnöki módszerek széleskörű terjesztését, a hatósági tapasztalatok megosztását. Az előadásokat közöljük.


Egyre szélesebb a résztvevők és az előadók köre a Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokon, melyet immár hatodik alkalommal szervezett meg a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja. 

A szakmai napok célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, az együttműködés erősítése volt. Az idei évben a konferencia tematikája a robbanásvédelem témakörét felölelő előadásokból épült fel. A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a konferencia témájának kiválasztásakor és az előadások összeállításakor arra, hogy a napi gyakorlatra jellemző, aktuális kérdésköröket érintsenek. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő konferencián mintegy 400 szakember vett részt: tervező mérnökök, építészek, tűzvédelmi tervezők és szakértők, a katasztrófavédelem hatósági állománya, építéshatósági ügyintézők, állami és önkormányzati intézményfenntartók, ipari üzemek, társ- és együttműködő szervek képviselői. A konferencia fővédnöke dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke volt. A konferenciát szakmai képzésként elismerték az Elektrotechnikai és Épületvillamossági, az Épületgépészeti és Tűzvédelmi szakmai tagozatok.

A rendezvény levezető elnöke, Gyapjas János tű. ezredes megyei igazgatóhelyettes nyitotta meg a konferenciát. Ezt követően Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Barta Lajos, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elnöke, valamint Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke tartotta meg köszöntő beszédét.

A konferencia nyitóelőadásában Lengyelfi László a tűzvédelmi tervezés területét érintően szólt a robbanásvédelemről, a robbanásveszélyes technológiájú épületek tervezésénél felmerülő tervezői feladatokról. Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztályának vezetője az Országos Tűzvédelmi Szabályzat beválás vizsgálatáról tájékoztatta a jelenlévőket, majd részletesen kitért a robbanásvédelemmel meglévő, és lehetséges kapcsolódási pontjairól.

Ezt követően Egerszegi Zsuzsanna építész tűzvédelmi szakértő, robbanásbiztos berendezések tervezője előadásában a technológiai tervezés és a tűzvédelmi tervezés kapcsolódási pontjait járta körül. Mészáros János tűzvédelmi tervező, az MMK TűzT Minősítő Bizottság elnöke ismertette a résztvevőkkel a hatályos szabályzókat, jogosultságokat, kompetenciákat érintő szabályozást, a különböző szakterületek kapcsolódási pontjait, határterületeit. Kiemelte, hogy a tűzvédelmi, munkavédelmi és egyéb előírások harmonizációja elengedhetetlen mind a műszaki képzési, mind a jogosultsági, mind a hatósági felügyeleti területen.

A zónabesorolás jogi hátteréről, a robbanásveszélyes zónák jelöléséről, valamint a megfelelőség értékelési eljárásokról Koburger Márk, az EXON Mérnökiroda Kft. robbanásvédelmi ipari szakértője beszélt. A por és gázrobbanás elleni védelem eszközeivel, valamint felhasználási lehetőségeivel kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg a hallgatókkal Dr. Siménfalvi Zoltán PhD, egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Energetikai és Vegyipari Gépészeti Tanszék intézetigazgatója.

Ezt követően a villamos és nem villamos robbanásbiztonság-technika alkalmazási tapasztalatait fejtette ki Veress Árpád, az ExNB Tanúsító Intézet robbanásbiztonság-technikai szakértője, majd Cseh Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. szaktanácsadója a robbanásvédelmi dokumentáció tartalmi és elemi követelményeit ismertette. Akkumulátorokkal összefüggő zónabesorolásról, robbanásvédelmi megoldásokról Bónusz János ny. tű. alezredes tűzoltómérnök, elektromos tűzvédelmi szakértő tartott részletes és kimerítő előadást.

Pölhe Árpád tűzvédelem és folyamatbiztonság szakértő (MOL Nyrt.) az éghető folyadékok robbanásvédelmének tűzvédelmi aspektusait elemezte. A potenciálisan robbanásveszélyes térben történő munkavégzésről Király Lajos, a Zoltek Zrt. EHS vezetője szólt.

Veress Árpád robbanásbiztonság-technikai szakértő, az ExNB Tanúsító Intézettől a robbanásveszélyes térben történő felülvizsgálatok, valamint karbantartások szabályairól, eljárásmódjairól adott tájékoztatást a szakmai nap résztvevőinek. Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem időszakos felülvizsgálatáról Olasz Lajos, elektromos tűzvédelmi szakértő számolt be, majd Parádi Ervin okl. bányagépész és bányavillamossági mérnök a robbanásvédelem szabályozásának gyakorlati tapasztalatairól beszélt előadásában, és ismertette a Robbanásbiztonság-technikai könyvet.

A nap zárásaként Gyapjas János tű. ezredes tartotta meg szakmai összegzését.

Dr. Takács Lajos, a BME egyetemi docense közlekedési fennakadás miatt sajnos nem tudta megtartani Hasadó, hasadó-nyíló felöletek kialakítása: európai kitekintés című előadását. Ezt a decemberre tervezett IV. Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencián pótoljuk.

 

Több előadó hivatkozott egy elektronikusan szabadon elérhető tankönyvre, ami videókkal kiegészítve ide kattintva érhető el.

Az előadások az alábbi linkekre kattintva tölthetők le pdf formátumban.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1957 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk:

 Dokumentumok: