Híreink

Mérnöki módszerek alkalmazása a tűzvédelemben – Kecskeméten

2016. március 08. 13:14

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja szakmai napot szervezett 2015. november 26-án. A konferencia előadásai a tűzmodellezés témakörét ölelték fel, rávilágítva a számítógépes modellezés széleskörű alkalmazási lehetőségeire. Az előadásokat tesszük közzé.


A rendezvényen mintegy hatvan szakember vett részt: tervező mérnökök, építészek, tűzvédelmi szakértők, a katasztrófavédelem hatósági állománya, építéshatósági ügyintézők, állami és önkormányzati intézményfenntartók képviselői. A rendezvény levezető elnökeként Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, illetve Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke és Dr. Takács Lajos egyetemi docens, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozat, elnöke tartottak nyitóbeszédet.

A konferencián Dr. Takács Lajos egyetemi docens és Szikra Csaba, tudományos munkatárs a tűzmodellezés gyakorlatban történő megvalósulását, annak előnyeit és hátrányait elemezte és összegezte. Szikra Csaba előadásában kifejtette a tűzmodellezés elméleti alapjait. Dr. Takács Lajos egyetemi docens a szimuláció, mint tervezési eszköz lehetőségeit mutatta be gyakorlati példákon keresztül. Kiemelten foglalkozott a hő- és füstterjedés modellezésével, a hő- és füstelvezető rendszerek és beépített oltóberendezések együttműködésével. Kitért a homlokzati tűzterjedéssel és a hő- és füstelvezető kupola Cv tényező validálásával kapcsolatos kutatásokra is. 

A szakmai nap következő előadását Hidas Zoltán tű. őrnagy tartotta, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi főosztályáról. Az őrnagy a számítógépes szimulációkkal kapcsolatos hatósági tapasztalatokról beszélt. 

A konferencia zárásaként Balogh Richárd, a Dunamenti Tűzvédelem Kft. szakértője a gépjárműtárolókban, a csarnokokban, a rendezvényterületeken alkalmazott hő- és füstelvezető rendszereknek a kiürítés során tapasztalt hatékonyságának vizsgálatáról beszélt, melyet gyakorlati példákon keresztül mutatott be. 

Balogh Richárd előadásához kapcsolódó tájékoztató videók:

Az elérhető előadások letöltéséért kattintson az alábbi linkekre!

Vissza

Ezt a hírt eddig 2460 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: