Híreink

Szakmai egyeztetés a tűzoltó készülékekről és a tűzoltó vízforrásokról

2016. február 21. 08:21

Mint ismeretes, az OTSZ-hez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek közül a felülvizsgálattal és karbantartással foglalkozó fejezeteinek kidolgozása zajlik az év eleje óta. A Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tűzoltó készülékek és tűzvédelmi felszerelések tagozata 2016. február 11-12. között ennek kapcsán tartott tagozati ülést tartott a lajosmizsei Gerébi Kúriában, ahol a két szakterület anyagait vitatták meg.


Az itt közel ötven fővel megjelent és képviselt tűzvédelmi vállalkozások fő célja az volt, hogy a Felülvizsgálat és Karbantartás Tűzvédelmi Műszaki Irányelv tűzoltó készülékekkel és tűzvédelmi felszerelésekkel kapcsolatos eddig elkészült nyersanyagát megvitassa és véleményezze.

A tagozat kijelölt bizottságainak tagjai már február 11-én kora délelőtt megkezdték az addig elkészült anyagok egyeztetését Sinkó László és Seres Attila szakterületvezetők koordinálásával.

A tagozati ülésen Heizler György a szabályozás általános feladatairól szóló megnyitója után Kollman Gyula elnökletével a tűzoltó készülékek részterületét Sinkó László, a Hesztia Kft. képviselője mutatta be és vezette le. Ez témakör nagyon sok hozzászólást indukált, így a műszaki megfelelőségre irányuló egységes konszenzus csak a késő esti órákra alakult ki.

A tűzoltó vízforrások szakterületet 12-én, pénteken dolgozták fel a résztvevők, a következő részekkel és előadókkal, akik egyben az adott témakört kidolgozó munkacsoportok elkötelezett tagjai is voltak:

  • Tűzoltó víztárolók – Valastyán Mihály / Horizont ’95 Kft.
  • Száraz felszálló rendszerek – Wermeser Gábor / Tempo-Loki Kft.
  • Föld feletti és földalatti tűzcsapok – Kollmann Gyula / K-Florián Kft.
  • Fali tűzcsapok – Kreitner Zoltán / Dunamenti Csolnoki Szerelvénygyártó Kft.

Mivel a tűzoltó vízforrás szakterület jogszabályi szempontból kevésbé leszabályozott, így a gyakorlat országosan számos műszaki megoldást és eltérő eredményeket mutat. A résztvevők többségének véleménye szerint, a tagozat nagy hasznát látja az egységesítésre irányuló törekvésnek a Felülvizsgálat és Karbantartás TvMI keretein belül.

A cél, hogy a kidolgozott részére anyagokat – a többi szakterület anyagával együtt – 2016. február 26-ig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság eljuttassák, ahol a Felülvizsgálat és Karbantartás témakörű TvMI további pontosításon és/vagy átdolgozáson megy keresztül.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1550 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: