Híreink

„Hűvös anyagok” a jobb városi klímáért – Mi ebben a tűzvédelem?

2021. augusztus 23. 08:24

Az épületek, utak, parkolók elnyelik a hőt nappal, amelyet éjszaka kisugároznak. Az idei nyár is megmutatta ezt a városokban kialakuló hőszigethatást. Ha ezt mérsékeljük, csökken az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása, nem mellesleg nő a komfortérzet. Mivel csökkenthető ez a hatás? Mit nevezünk „hűvös anyagoknak”? Mi a zöldítés célja?


Jó hír! A városokban termelik meg a GDP 80%-át, s itt használják fel az energia 70%-át.

Rossz hír!  A hulladéktermelés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 75%-áért is a városok felelősek.

Az egyik ok: A városi hőszigethatás!

Javasolt gyógymód: A hőszigethatás csökkentése „hűvös anyagok” használatával és zöld felületek kialakításával.

Az ún. „hűvös anyagok” használatával, a tetőkön, az utakon és a járdákon való elhelyezésével az adott felszín/tető hőmérséklete akár 27%-kal is csökkenthető. A „hűvös anyagok” legfőbb jellemzője a magas látható és infravörös fényspektrum visszaverése és kibocsátása, amelynek eredményeként a sugárzás nagy százaléka rögtön visszakerül a környezetbe ahelyett, hogy elnyelnék az épületek.

A CEN/WS 107 Városi hőszigethatás csökkentése hűvös anyagok használatával új munkaanyagon dolgozik, amely arra vonatkozó útmutató, hogy miért, mikor és hogyan lehet a városi hőszigethatást csökkenteni a „hűvös anyagokkal”, leírja ezeknek az anyagoknak a referenciainformációit, illetve kiválasztásuk szempontjait.

A „hűvös anyagok” – csökkentik a szellőztető- és légkondicionáló gépek energiafogyasztását, és a légkondicionálás miatt a helyiségekben szárazabb a levegő miatti káros (vírusok és baktériumok) egészségügyi hatásokat.

A tetők, homlokzatok zöldítése ugyancsak ebbe a sorba illeszkedik. 

Mindez az anyaghasználatban, az oltóvízellátásban, a tűztávolságok újragondolásában jelenthet új kihívásokat.

Forrás: MSZT 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1346 látogató olvasta.