Híreink

Online törzsvezetési gyakorlat, légitűzoltási támogatással

2020. július 06. 10:12

Ahogyan arról korábban írtunk már, a szabadtéri tüzek gyors és hatékony oltása érdekében EU-szinten is sok változás történt. Ezek egyike a rescEU flotta létrehozása, a másik az unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjának (ERCC) erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal történő bővítése. A Bács-Kiskun megyei erdőtűz-veszélyeztetettség ismeretében június első felében ez utóbbit tesztelték egy gyakorlaton.


Ennek is eljött az ideje! On-line törzsvezetési gyakorlatot tartottak a szabadtéri tüzek kezelésére történő felkészülés jegyében. Június kilencedikén ezen a gyakorlaton – a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főszereplésével – tesztelték az EU Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központ (ERCC) működését és reagálását.

A feltételezett helyzet szerint Bács-Kiskun megye területén a száraz és csapadékmentes időszak, valamint az erős szél következtében háromezer hektáron tűz alakult ki, amelynek kezeléséhez Magyarország a BM OKF központi főügyeletén keresztül, az EU-CECIS (a veszélyhelyzet kezelésére szolgáló közös kommunikációs és tájékoztatási rendszer) felületén légi erdőtűzoltó egységeket kért. Ezek az egységek a rescEU flotta részei, amelyek az EU területén bármikor bevethető tűzoltó-repülőgépekből és helikopterekből állnak.

A gyors kommunikációt követően az uniós flottából Franciaország, Olaszország és Görögország ajánlott fel két-két repülőgépből álló légi erdőtűzoltó egységeket. A felajánlásokat a gyakorlat keretében Budapest elfogadta, a szakemberek a szükséges információkról elektronikus úton tájékoztatták a virtuális úton érkezőket, és megválaszolták a felmerülő kérdéseket.

A törzsvezetési gyakorlatban a BM OKF központi főügyeleti főosztály mellett az országos tűzoltósági főfelügyelőség és a nemzetközi főosztály munkatársai is közreműködtek. 

Az EU ERCC Magyarország gyakorlaton való részvételét nagyon pozitívnak, a rendelkezésre bocsátott információkat teljes körűnek és részletesnek értékelte.

Forrás: BM OKF, EU

Képünk illusztráció

Vissza

Ezt a hírt eddig 1240 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: