Híreink

TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Jubileumi sziporkák

2019. március 24. 12:02

Az eddigi konferenciákra építve egy merőben újszerű, távlati célokat kitűző, a változások kihívásaira aktív módon reagáló konferencia résztvevője volt március 20-21-én Balatonföldváron 90 tűzvédelmi tervező, szakértő. Remek előadások, szakmai vita, irodaház tervezés csoportmunkában, ezek prezentációja és megvitatása a közönség előtt – így foglalható össze röviden a két nap, amelynek előadásait terveink szerint később közöljük.


Új helyzet

Máris többen érdeklődtek, mikor olvashatják a konferencia prezentációit. Ezen nem csodálkozunk!

A X. jubileumi tűzvédelmi konferenciájukat – Új kihívások és együttműködés az építészeti tűzvédelemben címmel bevezető Nagy Katalin a TMKE elnöke, felsorolta az eddigi konferenciák projektjeit. „Ami változatlan: a tűzvédelmi tervező napi gyakorlatát segítő együttgondolkodásban egymástól tanulni. Ami új: nem konkrét projektből, hanem egy konkrét helyzetből, a sok mindent felülíró változásokból, indulunk ki.” – mondta, felsorolva, hogy

  • Mi változott? Mi változik? Milyen válaszok születtek ezekre?
  • Mit tehetnek a tűzvédelmi szakemberek ebben az új helyzetben a tűzvédelmi tervezés minőségének javítása érdekében?

„Ezt az új helyzetet mindenki tanulja: a tervező, a hatóság és a szakhatóság, az építésfelügyelet, a piacfelügyelet, a beruházók. Javaslom, gondolkodjunk együtt ezen a kihíváson! Meggyőződésem, hogy rajtunk is múlik! Együtt, aktív hozzáállással alakítható a végeredmény! Javulhat a tűzvédelmi tervezés minősége, elfogadottsága, erősödhet megbecsültsége.” – adta meg az alaphangot az elnök.

Az első előadó Magyar Zoltán az Aktuál Bau vállalkozási igazgatója rögtön magasra tette a lécet. A két évvel ezelőtti konferencia csarnoképületéről, rajzokkal, három megoldási variációval, a tervezés nehézségeivel és a generálkivitelező gazdasági megfontolásaival bemutatta: Mi épült meg? Milyen szempontok vezettek a végső döntéshez? Ma is ezt építenék? Ha csak ezt az egy előadást elemezték volna a hallgatók már megérte volna eljönniük, de még további 11 előadás és egy csapatmunkában megvalósítandó tervezési feladat várta a résztvevőket.

Az építési engedélyezési rendszer változásait Lestyán Mária építészmérnök mutatta be, míg a gyakorlati megoldásokat és azok buktatóit rendkívül szemléletes példákkal (garázs, magas raktár, tetőtér-beépítés belvárosi társasházakban, lépcsőház) illusztrálta Reiner Róbert építészmérnök. Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens az új OTSZ változásain és azoknak a tűzvédelmi tervezésre és az együttműködésre várható hatásain vezette végig a hallgatókat. Decsi György tűzvédelmi mérnök a tűzvédelmi tervezői szerepekről és a feladatok elhatárolásáról, valamint az OTSZ tervezett rendeltetéstől függő követelményeinek változásairól osztotta meg gondolatait.

 

Ki a karmester? Mi a feladata?

A tűzvédelmi koncepció megalkotása és következetes alkalmazása a tűzvédelmi szempontból biztonságos épület alapja. Ebben az építész tűzvédelmi tervező a karmester, felel az épületterv tűzvédelmi összhangjáért – hangzott el Nagy Katalin tűz-és munkavédelmi szakmérnök és Mohai Ágota egyetemi tanársegéd, tűzvédelmi mérnök „Az aktív tűzvédelmi rendszerek együttműködése” című előadásában. A hallgatók példák sorát hozták, amikor a változtatásokról, köztük a szimulációról az építész tűzvédelmi tervező nem tud, így a szervetlen beavatkozások rontják az épület biztonságát, aláássák a tervezői felellőséget. Mindezek csak mátrixszerű együttműködésben, a felelősség pontos elhatárolásával javíthatók – vontak mérleget.

A két előadó a hő-és füstelvezető és a tűzjelző rendszer tervezési példáival jelezte, hogy milyen adatokra és együttműködésre lenne szüksége a szakszerű munkához. Erre rímelt Bárányosné Ábrahám Rita tűzvédelmi mérnök az oltóberendezés tervező nézőpontjából, felsorolva, hogy „Mit várunk a tűzvédelmi tervezőtől?” Győri Melinda Írisz tűzvédelmi mérnök a vasúttervezésben együttműködő társtervezők feladatait vette sorra.

Váradi Zoltán tűzvédelmi mérnök a szabadtéri rendezvények tervezése során a szervezőkkel, önkormányzati, egészségügyi és mentési szervekkel, hatóságokkal történő együttműködés és a tervezés rejtelmeibe vezette be a hallgatókat.

 

Mikor dőlnek össze az acélszerkezetek?

Dr Majorosné Dr. Lublóy Éva Eszter egyetemi docensMikor kell kritikus hőmérsékletet számítani?” – című előadásában elméleti (számítással/számítás nélkül) és gyakorlati példák sorával lepte meg a hallgatókat. Bemutatva, hogy mikor, hogyan és miért omlanak össze tűzesetnél az acélszerkezetek, kitérve a vasbetonszerkezetek kritikus pontjaira is. Az építész- tűzvédelmi- és statikus tervező együttműködésre van ítélve ebben a kérdésben is. Bemutatta a védelmi követelményeket és megoldásokat. Búzás Györgyi vegyészmérnök, laboratóriumvezető a fém tartószerkezet tűzvédő festékekkel történő védelmének tapasztalataival erre reagálva a tervezés és a kivitelezés alaphibáit vette számba. Újat, hasznosat, meglepőt állítva: miszerint a cinkpor olvadása: 419 C fok, s a horgany olvadása is 500 C fok, így ezeknél tűzhatásra a tűzvédő festék, még mielőtt habosodni kezd, lecsúszik a védendő acélszerkezetről. A festési hibáktól a felületek érdességéig példák során elemezte a hibákat.   

Reich Kristóf tűzvédelmi mérnök a menekülési útvonalon a csővezetékek rögzítésének, a tartósínek tűzhatásra történő viselkedésének új megállapításaival és a Hilti által kidolgozott megoldások bemutatásával járult hozzá a TUÉ és az épületgépész közötti együttműködés új lehetőségeinek bemutatásához.  Palásti József tűzvédelmi mérnök „Épületek tervezése szendvicspanelekkel – 30 perces tűzállósággal” – című előadásában a szerkezeti csomópontok kialakítását valamint a szerkezettervező és a tűzvédelmi tervező együttműködését emelte ki a Kingspan új, készletként tervezhető szendvicspaneljeinek alkalmazása során. 

 

Tervezői csoportmunka

Az előadások után a második napon négy csoportba osztva Fenyvesi Zsolt tűzvédelmi mérnök szakszerű és empatikus vezetésével két irodaház tervezési feladatait kellett kidolgozni, majd a kialakított tervet a hallgatók előtt 10 percben bemutatni. Az aktív, sokszor humoros, mégis nagyon komoly vitafolyamatban kiderült, a jó megoldások prezentálása sem egyszerű feladat. A csoportvezetők (Dr. Gombik Károlyné, Mohai Ágota, Vágvölgyi László, Zagyi Róbert) irányításával igazi team munka alakult ki.

A két nap után nem véletlen a csoportok büszkesége. Egymástól tanulva igyekeztek felkészülni a jövő kihívásaira. Mondhatnánk, hogy jó mulatság férfimunka volt, de a szervezők gondosan ügyeltek, hogy a nők (előadók és csoportvezetők) egyenlő arányban járuljanak hozzá a sikerhez. 

 


Az előadók

Vissza

Ezt a hírt eddig 1451 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: