Híreink

Alumínium béléstestű légzőkészülék palackok – korlátlan élettartam

2018. november 10. 10:12

Korlátlan élettartamú tűzoltó légzőkészülék palackok? 2017 legújabb innovációja ide jutatta a tűzoltók életvédelmével foglalkozó szakembereket. A siker útja lépésről lépésre!


Páratlan sikertörténet

Sok innováció az italból indul hódító útjára. Ez történt 1958- ban, amikor a Luxfer cég Angliában legyártotta az első hidegen húzott, varratmentes alumínium palackjait, amiket üdítőital csapolásához használtak. A tűzoltók dinamikus terhelése köztudottan nagy, miközben védőruházatuk, légzőkészülékük és eszközeik súlya is terheli őket. Az egyik legfontosabb életvédelmi eszközük a sűrített levegős légzésvédő készülék. Ennek egységei közül a legnagyobb súlya a palacknak van, ezért nagy igény mutatkozott az acél palackoknál kategóriával könnyebb karbon-kompozit palackok alkalmazására. A palackok európai népszerűségét a kisebb súly mellett az egyszerűbb szállíthatóságuk és kezelhetőségük is növelte. Az innováció nem állt le.

Két új innováció

  • A korlátlan élettartamú (NLL: non-limited life) 6,8literes karbon-kompozit palack L7X alumínium béléstesttel, mindössze 3,9 kg súllyal.
  • Az ECLIPSE PRO sorozat 6,8 literes légzőkészülék palackja, mely mindössze 3,2 kg-os súlyával a világ legkönnyebb alumínium béléstestű kompozit palackja.

Nem kell részleteznünk, hogy a kisebb súly pozitívan befolyásolja a tűzoltók nehéz munkavégzését, valamint csökkenti a munkavégzés során felhasznált levegő mennyiségét is.

 

Tűzoltókra hangolva

Hazánkban – ismereteim szerint – az 1980-as évek első nagy légzésvédelmi fejlesztései után, a légzésvédelmi korszerűsítés eredményeként jelentek meg a tűzoltóságnál az új típusú légzőkészülékek. Ezeknél a levegőellátó rendszer részei biztosítani tudják akár két használó személy részére is a szükséges levegőmennyiséget. Ez a szükséges levegőmennyiség a terhelés függvényében rendkívül dinamikusan változik. A felnőtt ember levegő felhasználása ülő helyzetben 8-10 liter/perc, közepes munkavégzésnél 30-50 liter/perc, nehéz munkavégzéskor 70-100 liter/perc. A tűzoltók bevetése során nagyon nehéz körülmények között a 150-200 liter/percre is szükség van. Ez persze nagyban befolyásolja a légzőkészülék felhasználhatóságának időtartamát. Ez a védelmi idő a készülékből az első levegővételtől számítva a légzőkészülék-palack teljes kiürítéséig terjedő időt jelenti. Ez az időtartam egy 6 literes 300 bar nyomású légzőkészülék palack esetén közepes munkavégzéskor kb. 40 percet jelent.

A drasztikus súlycsökkentést a Luxfercég L6X-es alumínium ötvözetével készülő szénszállal tekercselt kompozit palackjainak megjelenése tette lehetővé. A folyamatos kutatásnak és termékfejlesztésnek köszönhetően fokozták a palackok edzettséget, a használat során fellépő feszültségekkel, hasadással szembeni ellenállásukat. Az innováció eredménye egyfelől az élettartam növekedése, másfelől a súly csökkenése. Fontos lépés volt, a hagyományos L6X-es alumínium ötvözet lecserélése a Luxfer Gas Cylinders által kifejlesztett L7X extra erős és könnyű alumínium ötvözetre. A kezdeti 15 éves limitált élettartam előbb 20, majd rövidesen 30 éves lett. Az innovatív szellem két legújabb eredménye:

  • A korlátlan élettartamú (NLL: non-limited life) 6,8 literes karbon-kompozit palack L7X alumínium béléstesttel, mindössze 3,9kg súllyal
  • Az ECLIPSE PRO sorozat 6,8 literes légzőkészülék palackja, mely mindössze 3,2 kg-os súlyával a világ legkönnyebb alumínium béléstestű kompozit palackja.

Nem kell részleteznünk, hogy a könnyebb súly pozitívan befolyásolja a tűzoltók nehéz munkavégzését, valamint csökkenti a munkavégzés során felhasznált levegő mennyiségét is.

.

Fókuszban a biztonság

A legjobb minőségű termékek estén sem szabad megfeledkezni a rendszeres ellenőrzés és karbantartás fontosságáról. A Rév és Társai Gázipari Kereskedelmi Kft. ezért is hozta létre 2006-ban palackhitelesítő és karbantartó üzemét, így állítva a Luxfernél felhalmozódott tapasztalatot a hazai szakemberek szolgálatába.

A magasnyomású gázpalackok karbantartásán belül a légzőkészülék palackok külön figyelmet érdemelnek. A Rév és Társai kollégái jól tudják, hogy a megfelelő munkavégzésen és a biztonságon akár emberéletek is múlhatnak. A légzőkészülék palackok számára így külön „tiszta szoba” került kialakításra, hogy az elvégzett munka minősége mindenben megfeleljen, vagy akár túl is teljesítse a szabványok és partnerek által támasztott szigorú elvárásokat. A palackok mellett fontos megemlíteni még a piacvezető minőségű német VTI légzőkészülék szelepeinek karbantartását is – a minőséget mi sem igazolja jobban, minthogy a VTI gyártja többek között a Dräger és az MSA részére is a szelepeket.

Mindezek a termékék és szolgáltatások már a hazai szakemberek számára is elérhetők!

 

Homokiné Lakatos Andrea
kereskedelmi igazgató
Rév és Társai Gázipari Kereskedelmi Kft.
andrea.lakatos@gascylinders.eu
www.gascylinders.eu
+36 30 849 5890 | +36 1 434 2285

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2049 látogató olvasta.