Híreink

Egészségügyi kockázatok minimalizálása a tűzoltóknál – Mi az első védelmi vonal?

2022. május 11. 08:11

A tűzoltásban résztvevőket érintő egészségügyi kockázatokkal a Dräger szakértői szakmai háttéranyagokban (ún. whitepaperekben) foglalkoztak; lássuk ezek alapján a kontamináció forrásait.


Kitettség a gyakorlatban

Az USA Járványügyi Hivatala (CDC) szerint az Egyesült Államokban dolgozó tűzoltóknál – az ottani népességhez mérten – 29%-kal nagyobb eséllyel alakul ki rákos megbetegedés.

Csak két példa:

  • a bőrrák esélye 1,39-szeres, míg
  • az agydaganat kialakulásának esélye 1,31-szeres.

Habár az USA a tűzoltói munkakörülményeket tekintve sok tekintetben különbözik hazánktól, az adat beszédes. A modern társadalmakban jelentősen megszaporodtak azok a tárgyak – bútorok, használati eszközök –, amelyek elkészítéséhez szintetikus anyagok széles skáláját alkalmazzák. A különféle műanyagok, lakkok, festékek égésekor pedig olyan vegyületek kerülnek a levegőbe, amelyek rövid, de főleg hosszú távon igen komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Mit jelent ez a tűzoltókra nézvést?

Grace LeMasters, a Cincinnati Orvosi Egyetem professzora szerint „a tűzoltók több karcinogén ágensnek vannak kitéve, amelyekkel több módon kerülhetnek kapcsolatba – légutakon vagy bőrön keresztül –, így tehát valószínűtlen, hogy szervezetükben csupán egyfajta rákos góc alakuljon ki”.

 

Az első védelmi vonal a bevetés után

Az egyéni védőeszközök az életünket biztosítják a tűzzel, füsttel, hővel és vegyi anyagokkal szembeni harcban. Bevetést követően a megfelelő mentesítés, mosás, karbantartás, kalibrálás, felülvizsgálat után a lehető legrövidebb időn belül újra bevetésre készen kell állniuk.

Éppen ezért egy megfelelően kialakított helyi műhely (amit pl. a német szabvány külön szabályoz: DIN 14092-7:2012-04 / Tűzoltó laktanyák tervezése) elengedhetetlen a megfelelő mentesítéshez. Itt is kiemelt figyelmet kap az ún. nedves helyiség. Ez a karbantartás első lépése, ahol a durva tisztítás, a fertőtlenítés és a mosás zajlik. Itt történik az álarcok szétszerelése az időszakos vagy bevetés utáni manuális tisztítása, szárítása.

Kézi tisztítás

Ehhez kapcsolódóan javasoljuk Dräger gépkönyvet álarcokhoz megnézni. Itt szerepel, hogy milyen fertőtlenítő- és mosószer engedélyezett, milyen hőfokon és mennyi idő alatt érik el a kívánt hatást.

Ugyancsak itt végzik a légzőkészülékek és vegyvédelmi öltözetek időszakos és bevetés utáni mentesítését, tisztítását és szárítását.

Gépi tisztítás

Ehhez ugyancsak a Dräger által jóváhagyott ipari programozható mosógép vagy mosogatógép felprogramozott ciklusokkal, engedélyezett mentesítő- és mosószerekkel javasolható, ahol konkrét lépésekben szerepel a megoldás.

A minimális odafigyelés nem elég, rendszerszintű gondoskodásra van szükség ahhoz, hogy minimalizálhatók legyenek a potenciális kockázatok.

 

Az eredeti írás a Védelem 2019/5. számában jelent meg.

szerzője:
Adorján Attila mérnök
Dräger Safety Hungária Kft.
Attila.Adorjan@draeger.com

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1092 látogató olvasta.