Híreink

Avar és kerti hulladék égetés – tilos vagy sem?

2021. január 07. 09:06

Mi köze van a koronavírusnak az avarégetéshez? Több, mint gondolnánk! Az Országgyűlés módosította a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényt és így 2021. január 1-jétől törölték azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést. Így általánossá vált volna a kerti zöldhulladék és avar égetés tilalom az egész országban. Közbejött azonban a vírus!


Korábban azt írtuk, hogy 2021. január 1-től az egész országban tilos lesz az avar és kerti hulladék égetése. A törvénymódosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. A levegőminőség alakulásában kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének.

Ezért 2020. december 31. napjával hatályát vesztette volna minden az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről szóló önkormányzati rendelet, amely szabályozta települések közigazgatási területén a kerti zöldhulladék és avarégetést.

2020 december 2-án azonban megjelent a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet, amely meghagyta ezt a jogot a települési önkormányzatoknak.

Tételesen:

  1. § A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

Ezért, ahol a települések szabályozták a kerti hulladék és avar égetését, ott a veszélyhelyzet megszűnéséig - 2021. február 8-áig - annak keretei között szabad az égetés.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2489 látogató olvasta.