Híreink

Minden kedves szerzőnknek és olvasónknak Békés Karácsonyt kívánunk!

2020. december 24. 11:32

Lehet, hogy kicsit későn, de annál nagyobb meglepetést okozhatnak egy igazi brit muffinnal.


 

Persze csak szabványosan!

A Brit Szabványügyi Testület (BSI) ezzel vizsgálja a sütők és kemencék függőleges és vízszintes hőeloszlását, az EN 60350-1 követelményeinek való megfelelést.

Íme, a muffinrecept!

HOZZÁVALÓK:

  • 340 g (±0,5 g) sózatlan vaj. Ha sózatlan vaj nem áll rendelkezésre, a vaj sótartalmát le kell vonni a tésztához adott só mennyiségéből.
  • 340 g (±0,5 g) 0,10 mm – 0,35 mm szemcseméretű finomított fehércukor.
  • 300 g (±1 g) tojás. A közepes méretű tyúktojás kb. 55 ± 5 g-os.
  • 450 g (±1 g) legalább 24%-os gluténtartalmú búzaliszt (élesztőpor nélkül).
  • 15 g (±0,5 g) (kettős hatású) foszfáttartalmú sütőpor, de semmiképpen sem szódabikarbóna.
  • 6 g (±0,1 g) só.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Melegítsük elő a sütőt hőlégkeveréses sütő esetén 160 °C-ra, hagyományos sütő esetén 185 °C-ra.
  2. Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen.
  3. Keverjük össze a vajat és a cukrot keverőgéppel. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, azaz a keverék puha és világos színű nem lesz.
  4. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat.
  5. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, és óvatosan öntsük a keverékbe. Ügyeljünk arra, hogy a tészta homogén legyen.
  6. A tészta hőmérséklete közvetlenül a keverés után 23 °C (±2 °C) legyen.
  7. Győződjünk meg arról, hogy a papírkapszlik szabályos kör alakúak legyenek.
  8. Mérjünk 28 g (±0,5 g) tésztát a papírkapszlik közepére*, és egyenletesen helyezzük el azokat a sütőlapra**.
  9. Helyezzük a sütőlapot a sütő közepére. Sütés közben a sütemények és a sütőlap helyzete nem változtatható.

MEGJEGYZÉSEK:

* A papírkapszlik – általában – 48 mm átmérőjűek és 29 mm magasak. 70 g/m2 fehérített zsírpapírból készülnek.
** A sütőlapra helyezett sütemények számát úgy kell kiszámítani, hogy a sütőlap szélességét és hosszúságát 75 mm-rel elosztjuk, majd ezeket kerekítve összeszorozzuk.

Például: A 470 mm szélességet 75 mm-rel osztva, kerekítve 6,3-at kapunk. Ez 6 oszlop süteményt jelent. A 295 mm mélységet 75 mm-rel osztva, kerekítve 3,9-et kapunk. Ez 3 sor süteményt jelent. Így a tálcán lévő sütemények száma (oszlop x sor) összesen: 18 lesz.

ÉRTÉKELÉS:

A szabvány – MSZ EN 60350-1:2017 – alapján egy NCS (barna színű) árnyalatdiagramot használnak (www.ncscolour.com) a megsült sütemények összehasonlításához a sütő hatékonyságának ellenőrzése céljából.

A diagram színtartománya a feketétől (azaz égett) a halványsárgáig (nyers) terjed.

   

A BSI 50 darab muffinnal végzi egy sütő teljesítményének vizsgálatát, melyek mindegyikét az adott színskálához hasonlítja, ellenőrizve ezzel a sütő működését. Egy rosszul megtervezett sütő ehetetlenül kemény süteményeket süt a tálca közepén, a szélén pedig nyerseket. A jó sütőkben ezzel a recepttel – állítólag – minden alkalommal tökéletes muffin készíthető.

Állítólag ez érvényes a tűzvédelemre is!

Otthonunkban színskála nélkül is könnyedén elkészíthetjük ezt a receptet.

Forrás: MSZT, BSI reveals the perfect formula for cupcakes | Daily Mail Online

Vissza

Ezt a hírt eddig 977 látogató olvasta.