Híreink

Balaton-projekt – a kockázatokhoz illeszkedő fejlesztések

2019. április 04. 08:36

A „Katasztrófavédelmi rendszerek a Balaton régió területén” elnevezésű uniós projekthez kapcsolódó eszközátadással egészült ki az a szezonnyitó rendezvény, amelyet április elsején Siófokon tartottak. Ennek köszönhetően újabb modern eszközök vigyázzák a Balaton környékén élők és a nyaralók biztonságát, amelyek egy részét bemutatták és átadták az érintett szervezetek képviselőinek.


A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló, „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén” elnevezésű, vagy röviden: a „Balaton-projekt” rendezvényén Bartók Péter tű. ezredes mutatta be projekt kézzel fogható eredményeit.

– Fő célkitűzésünk az volt, hogy felmérjük a Balaton és környezetének sajátos kockázatait és speciális, ezekhez illeszkedő képességfejlesztéssel, eszközbeszerzéssel valamint a biztonság szempontjából alapvető fontosságú rendszerek fejlesztésével hatékony válaszokat adjunk ezekre a kockázatokra. – emelte ki a főigazgató-helyettes. Az 1 milliárd forint összköltségű projekt egyik eredményeként az új eszközökkel, gépjárművekkel gazdagodik a beavatkozó eszköztára.

 

Járművek

Három összkerék-meghajtású, kétéltű mocsárjáró gépjárművet szereztek be a nádas, vizes területeken történő beavatkozáshoz.

Az egyre gyakoribb erdő-, bozót- és nádastüzek felszámolására a nehezen megközelíthető helyeken megfelelő műszaki felszereltséggel és terepjáró képességgel rendelkező 6 darab ún. pick-up, dupla fülkés erdőtüzes gyorsbeavatkozó gépjárművet, ezen felül 8 darab terepjáró személygépjárművet és 1 darab 7,5 tonnás tehergépjárművet szereznek be.

 

Tűzoltó gépjármű-fecskendők

A balatonboglári és a balatofüredi önkormányzati tűzoltóságok részére, 127 millió forint értékben a BM OKF 2 darab középkategóriás felújított gépjárműfecskendőt ad át.

 

Mentőplatform, búvárfelszerelés

A Balaton télen is vonzza a látogatókat, így a téli időszak speciális mentési feladataira is fel kell készülni. Ezért a jégről mentéshez ún. mentőplatformokat szerznek be, melyek a sérültek jégről, de akár sekély vízből, sárból vagy mocsaras környezetből történő mentésére is alkalmasak. Ugyanakkor a vízi mentéshez komplex búvárfelszereléseket is beszereznek.

 

Olajzáró gát

A speciális műszaki mentések végrehajtása, a szennyeződések felszámolása, terjedésük korlátozása a vízen is kiemelt feladatat, melynek támogatására ún. olajszelektív úszó gátakat állítanak rendszerbe. Ezek alkalmasak szennyeződések gyors körülhatárolására.

 

Önjáró emelők

A Balaton térségében is egyre gyakoribbak a hirtelen kialakuló zivatarok, orkán erejű szélviharok, jégesők, melyek komoly anyagi károkat okozhatnak, a következmények felszámolása pedig jelentős erő és eszközt igényel. Ennek támogatására olyan gumilánctalpas, kosaras „önjáró emelők” beszerzésére kerül sor, melyek a mentési és viharkár-elhárítási munkákat hatékonyan képesek támogani, akár nehezen megközelíthető, vagy egyenetlen terepen is.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1139 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: