Híreink

Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2018. szeptember 20. 19:29

A Védelem 2018 októberi száma 20 cikket közöl. A tűzoltás-műszaki mentés fejlesztését (magasból mentés, képzés, leesés elleni védelem, korlátlan élettartamú légzőpalack) bemutató írások mellett az építészeti tűzvédelem kérdései (szerelt tetőfödémek, kiürítési útvonalak jelölése, hő- és füstelvezetés, integrált tűzérzékelés) valamint a használati tűzvédelem speciális ismereteket igénylő témái, mint a sportrendezvények védelmének kialakítása olvashatók.


Tanulmány

Nagy Péter Magasból mentő járművek – fejlesztési lehetőségei statisztikai elemzéssel II.                         

Szerzőnk a magasból mentő járművekkel való beavatkozások hatékonyságának növelési lehetőségeit vizsgálta a statisztikai adatok elemzésével. Van-e olcsóbb és a feladathoz jobban illeszkedő megoldás az országban keletkezett legjellemzőbb káresetek felszámolására? Milyen költségcsökkentési lehetőségek merülnek fel? Hogyan alkalmazkodhatunk a változó környezeti kihívásokhoz? A 2018. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázat fődíjjal jutalmazott tanulmány 2. részét közöljük.

 

Fókuszban

Parlagi Gáspárné Szerelt tetőfödém szerkezetek A2 tűzvédelmi osztályba

A födémszerkezetek tűzvédelmi osztálya a födémben lévő éghető anyagok mennyiségétől, minőségétől és elhelyezkedésétől függ. A födém tűzvédelmi osztálya és tűzállósági teljesítménye meg kell, hogy feleljen a hatályban lévő OTSZ-nek, az adott építményre vonatkozó tűzrendészeti előírásainak. A besorolás az MSZ EN 13501-1 és az OTSZ 14. §-a szerint történik. Cikkünk a szerelt tetőfödémek tűzvédelmi osztályba sorolási lehetőségeivel foglalkozik, különös tekintettel az A2 tűzvédelmi osztályra, mert tapasztalataink szerint ez okozza a legtöbb problémát, félreértést.

 

ArcelorMittal teherhordó trapézlemezekkel kialakított rétegrendjeinek minősítése

Az ArcelorMittal Construction piacvezető szerepet tölt be a teherhordó trapézlemezek forgalmazása területén Magyarországon. A statikai és az energetikai megfelelőség mellett kiemelten fontos szerepe van a rétegrendi tűzvédelmi megfelelőség igazolásának. Ennek érdekében az ÉMI szentendrei vizsgálati telepén számos tesztvizsgálatot végeztek, aminek eredményei igazolják a trapézlemezekkel kialakított lapostetők igényekhez igazodó tűzvédelmi megfelelőségét. Az eredményekről és a rétegrendekről számol be szerzőnk.

 

Kutatás

Bognár Gábor A szén-monoxid-érzékelők működésének vizsgálati tapasztalatai                            

A Honeywell XC sorozatú lakossági szén-monoxid vészjelzők 2014 októbere óta vannak forgalomban a hazai piacon. E népszerű termékek azon túl, hogy megfelelő biztonságot nyújtanak a lakossági felhasználók számára, lehetőséget adnak a tipikus szén-monoxid terhelések és sok esetben extrém körülmények, extrém felhasználói szokások utólagos feltárására. Több száz készülék adatainak utólagos elemzése alapján szerzett tapasztalataikról számol be szerzőnk.

 

Módszer

Badonszki Csaba Ne égesd, gyűjtsd szelektíven!                  

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NHKV Zrt.) a tűzmegelőzéssel és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos közös szakmai programot dolgozott ki.

 

Szabályozás

Bernhardt Veronika A kiürítési útvonalak jelölése – lehetőségek és gyakorlati megoldások I.

Hogyan kell a kiürítési útvonalakat jelölni? Mi a színek és a jogszabályi háttér szerepe? Melyek a jelekkel kapcsolatban felmerült fő követelmények? Menekülési útirányt jelző rendszerek (SWGS) és az elhelyezés szabályai, lehetőségei. Mit tartalmaznak a megvilágítással kapcsolatos követelmények? Szerzőnk a kérdések első felére válaszol dolgozatában.

 

Képzés

Fülep Zoltán Új képzési megoldások és tapasztalataik

A tűzoltóképzés megreformálása 2016-ban kezdődött. Az alkalmazás tapasztalatait foglalja össze szerzőnk.

 

Technika

Adorján Attila Dräger megoldások az EN 12021:2014 szabvány betartásához

Tűzoltásnál, veszélyes anyagok kezelésénél sok esetben légzőkészüléket kell használnunk, aminek a palackjába megfelelő minőségű levegőt kell töltenünk. Azt, hogy milyen tisztaságú legyen beavatkozók egészségét biztosító levegő az MSZ EN 12021:2014 Légzésvédő készülékek. Sűrített gázok a légzésvédő készülékhez szabvány hatásozza meg.

 

Megelőzés

Balázs Anna Integrált tűzérzékelés és vészhangosítás

Az egyre bonyolultabb szerkezetű, nagy épületeinkben komoly kihívás a biztonság megteremtése, amelynek során az aktív és a passzív tűzvédelmi rendszerek együttműködése ma már elvárás, de ugyanígy szükség van a különböző aktív biztonságot szolgáló rendszerek szoros együttműködésére. Mondhatjuk, megfelelő kombináció a tökéletes biztonságért!

 

Lestyán Mária Baltic Fire Safety Technology Forum

A Balticum eddigi legnagyobb tűzvédelmi fórumát 2018. augusztus 28 -29-én rendezték Vilniusban. A világ minden részéből érkező előadók korunk új technológiai megoldásait és kihívásait mutatták be a résztvevőknek a kérdések tűzoltási és a létesítési oldalát egyaránt megvilágítva. A fórumon elhangzottakat és benyomásait osztja meg olvasóinkkal szerzőnk.

 

Gyenge Koppány Sport tömegrendezvények tűzvédelme

A Védelem 2018/3. számában a szabadtéri kiemelt zenés, táncos rendezvények tűzvédelmi sajátosságait boncolgatta szerzőnk egy kicsit más megközelítésből, mint ahogy azt az elterjedt tűzvédelmi feladatellátásban megszoktuk. Ebben a cikkben a következő jelentős nézőszámot megmozgató szabadtéri sport tömegrendezvény típus tűzvédelmi sajátosságait mutatja be szerzőnk, aki a legnagyobb hazai zenei fesztiválok és sport tömegrendezvények tűzvédelmi szakmai vezetője.

 

Mohai Ágota Mobil tűzjelző rendszer díszletek ideiglenes védelme

A filmkészítés ma már meghatározó iparággá nőtte ki magát hazánkban is. A filmgyártás speciális megoldásai újfajta megközelítésre, új megoldások keresésére ösztönzi a biztonsági terület szakembereit is. Nem mehetünk el szó nélkül az elmúlt évek tűzesetei és az abból remélhetőleg idővel levonható tanulságok mellett sem.

 

Nagy Katalin Életvédelem – működőképesség – biztonság: Mi múlik a tűzálló kábelen? 

A mérnöki tervezés, felelősség kérdéseit számos részletkérdésben élénk viták során beszélik meg egymással a szakemberek. Ezek többször alapkérdéseket is érintenek, miközben egészen konkrét megoldásokra keresik a választ. Ilyen az alapelveket és az életvédelmi célokat konkrét megoldásokig levezető szakmai „beszélgetés” lényegi elemeit ragadja meg szerzőnk. Választ adva a kérdésre: Mi múlik a tűzálló kábelen?

 

Tűzvizsgálat

Karádiné Bús Mária, Szabó Attila Égésgyorsító-anyagok kimutatása során szerzett tapasztalatok

Az elmúlt öt év folyamán mintegy 650 mintavételi csomagban érkezett anyagmaradványokból, közel 2400 egyedi műszeres mérést végeztek a Katasztrófavédelmi Kutató Intézetben. A munka során szerzett tapasztalatok segíthetik a tűzvizsgálatot végző szakemberek munkáját, de tágabb értelemben is hasznos szakmai ismereteket jelenthet a tűzvédelmi szakterületen dolgozóknak.

 

Fórum

Kocsis Zoltán Iparbiztonság – Vegyvédelmi védő- és mentesítő eszközök kiválasztása

Napjainkban a modern ipar nagy mennyiségben használ veszélyes anyagokat. Magyarországon a veszélyes ipari üzemek felügyeletét a Katasztrófavédelem iparbiztonsági szakága látja el, engedélyezési és felügyeleti szempontból is. Milyen szempontokat célszerű figyelembe venni a biztonságot szolgáló eszközök kiválasztásánál?

 

Homokiné Lakatos Andrea Alumínium tűzoltó készülék palackok – korlátlan élettartam

Korlátlan élettartamú tűzoltó légzőkészülék palackok? 2017 legújabb innovációja ide jutatta a tűzoltók életvédelmével foglalkozó szakembereket. A siker útja lépésről lépésre!

 

POLON-ALFA UCS 6000 – A korszerű hő- és füstelvezetés szolgálatában

Az évente több mint negyedmillió tűzjelző érzékelőt, valamint ötezer tűzjelző- és RWA-központot gyártó POLON-ALFA termékei 2014 óta elérhetőek Magyarországon, népszerűségük pedig azóta töretlen dinamizmussal nő. Kiemelt érdeklődés övezi a nagy múltú lengyel cég egyik legelismertebb fejlesztését, a POLON-ALFA UCS 6000 hő- és füstelvezető rendszert is – mondta Nagy Attila, a gyártó hazai képviselete, az Astal Security Technologies Kft. tűzjelző projektmenedzsere.

 

Jamrik Péter MENTŐÖV projekt – a Balaton vízbiztonságának növelése 

Bár a Balaton vízi biztonsági rendszere Európában egyedülálló, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete a vízbiztonság növelése érdekében kidolgozta a "MENTŐÖV" névre hallgató prevenciós tájékoztató-, felkészítő- és figyelemfelhívó programot.

 

Tűzoltás – Műszaki mentés

Szederkényi Nándor Leesés elleni védelem és kötéltechnikai mentési koncepció tűzoltóknak                     

A tűzoltónak minden esetben mások életének mentése az esküben vállalt feladata. Veszélyes körülmények között is. Szerzőnk szabályozás, a nemzetközi és hazai gyakorlat, specialistákkal és tűzoltókkal történt egyeztetés alapján felvázolt egy módszert a “szükséges és elégséges” elv alkalmazásával. Ez igény szerint bővíthető eszköz-, és eljárás-rendszer, mely kitér a  rendszeresítés, az oktatás, a felülvizsgálat, a gyakoroltatás, az alkalmazás, és a továbbfejlődés kérdésköreire is. A fő cél a munkáltatók, a veszélyeztetett tűzoltók és a mentendő személyek védelmét szolgálni.

 

Szederkényi Nándor Kötéltechnikai mentés tűzoltóknak – oktatási szintek

A tűzoltónak minden esetben mások életének mentése az esküben vállalt feladata. Veszélyes körülmények között is. Milyen oktatási szintekkel valósítható meg a veszélyeztetett tűzoltók és a mentendő személyek védelmét szolgáló eljárások elsajátítása?

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: szerkesztoseg@vedelem.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1080 látogató olvasta.