Híreink

Fa és szalmaház tűzvédelme – Lehet másként?

2022. május 25. 07:30

Hosszú évszázadokon keresztül a kolostorok a fejlődés motorjai voltak. A németországi Plankstetten kolostora egy új fa- és szalmaház építésével most hasonlóra vállalkozva referenciaprojektet hozott létre az európai klímabarát építkezéshez. A háromszintes többcélú – óvoda, egyházi adminisztráció, vendégház – épület tűzvédelmét is szigorúan tesztelték.


Klímavédelem – helyben

A 2022 elején átadott, 1555 m² alapterületű St. Wunibald épületben az óvoda és a plébánia adminisztrációja mellett 30 egyágyas, fürdőszobás szoba épül a kolostor vendég- és konferenciaterületére.

A kolostor már rendelkezik biomassza-erőművel és több fotovoltaikus rendszerrel. Ennek megfelelően minden épületet megújuló nyersanyagból látnak el energiával. Most léptek egy nagyot és megújuló, erőforrás-takarékos építőanyagokat használnak.

A háromszintes, többcélú épület a kolostor faanyagából épült, a szalma pedig a kolostor ökológiailag kezelt szántóiról származik, és az agyag vakolat is helyi nyersanyag.

A szalmaépület háromféleképpen védi a klímát:

  • A szalma növekedés közben elnyeli a CO2-t a légkörből
  • a szalmabálák előállítása kevés energiát emészt fel,
  • a szalma kiváló szigetelőanyagként segít a fűtési energia megtakarításában.

Ez a fajta konstrukció ideális az építőipar CO2-kibocsátásának csökkentésére és a klímavédelmi célok elérésére, ugyanis a kibocsátás-intenzív hagyományos szilárd konstrukcióhoz képest 97 t CO2 egyenértéket takarít meg.

 

Passzívház

A passzívház szabványnak megfelelő energetikai követelmények szerint csak regionális gyártásból származó CO2-semleges építőanyagokat használtak. A saját erdőben kivágott és a fűrészüzemben méretre vágott fatörzseket – 400 m3 lucfenyőt – a helyszínen legyártva, szárítás után, 500 tömör mennyezeti gerendát szereltek fel.

A falak favázakból állnak, amelyekbe összesen 2500 szalmabálát préseltek. A szalmabálákat mobil szalmaprésekkel pormentesítették, formázták és tömörítették a szalmát. A belsőépítészetben az egész épületben kendert használnak szigetelésre és hangszigetelésre.

A teljes épület 100 db szalmával töltött falelemből, 25 db tömörfa födémelemből és 30 db szalmaszigetelt tetőelemből épült össze.

 

Tűzvédelmi követelmények – Hogyan teljesültek?

A St. Wunibald ház a bajor építési előírások szerint „speciális építmény”, így a legmagasabb tűzvédelmi követelményeknek kell megfelelnie. A koncepció lényeges részét képezte a külső falak megépítése.

A gyúlékony szalmabálákat belül agyagvakolat, kívül pedig gipszkarton borítja. Ebben támaszkodhattak a Németországban 2014 óta létező szalmaépítési irányelvekre, amelyekben a szalmabála-építés tapasztalatai és ismeretei vannak összefoglalva.

  • A menekülési és mentési útvonalakat beton vagy gipszkarton falakból kellett kiépíteni, nem éghető szigetelőanyaggal.
  • A 3 szintes faépület födémei fa-beton kompozit mennyezetként kerültek kialakításra, melynek alapja 20 cm vastag gerendaréteg. Ezen a lapos gerendarétegen 10 cm vastag betonréteg található, amely teherelosztó rétegként szolgál. Ezen nyugszik egy klasszikus padlószerkezet szigetelő réteggel és esztrichtel.
  • A födémeknél 60 perces th. érték a követelmény, ezért a fa-beton kompozit mennyezeten keresztül minden átvezetést ennek megfelelően alakítottak ki.
  • Három központi szellőztető rendszer került beépítésre hővisszanyeréssel. A szellőzőcsatornákat tűzszakaszba lépéskor tűzvédelmi csappantyúkkal látták el.
  • Az épület minden helyiségébe tűzjelzőt telepítettek.

 

Tűzpróba – látványosan és hivatalosan

A szalmaszigetelt falak hosszú ideig ellenállnak a tűznek. Ennek demonstrálására a projekt vezetője egy előregyártott farekeszben szalmabálát épített, amely 90 percig lángolt. Itt a láthatóság és a látvány miatt, a faelem az elején fedetlen volt. A hátoldalt gipszkarton borította, hogy a füst és a forró levegő ne áramoljon át. (Normál esetben a szalmaszigetelt elemek kívül-belül mindig burkoltak.) A tesztmodult a fedetlen oldalán egy órára láng hatásának tették ki. A tüzet ezután vízzel eloltották, a hátsó falat pedig eltávolították. A szalmaszigetelés még félig sem égett át, és a hátsó szalma sem volt meleg.

Természetesen laboratóriumi körülmények között is végeztek tűzteszteket. A szalma még ilyen vizsgálati körülmények között is sokáig bírta a tüzet, amit az F30 vagy F90 tűzállóságú hatósági vizsgálati tanúsítvány is kifejezett.

 

A plankstetteni új épület az UP STRAW európai Interreg projekt öt építési projektjének egyike. A projekt célja a szalmaépítés kialakítása a részt vevő EU-országokban.

 

Forrás:

https://www.tab.de/artikel/tab_Brandschutz_im_Holz-_und_Strohhaus_3726557.html

Fotók: Lorenz Märtl

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 901 látogató olvasta.