Híreink

Óriási beruházás – beépített tűzjelző és oltásvezérlő berendezés tervezés

2020. május 28. 08:00

Közel 400 milliárdos beruházás, 1200 új munkahely! A Schrack Seconet Kft. 2018 nyarán nyerte el egy koreai multinacionális vállalat magyarországi, új akkumulátorgyárának a beépített tűzjelző és oltásvezérlő rendszerének tervezését és kivitelezését. Hogyan zajlott ez a folyamat? Ezt mutatja be szerzőnk, előrebocsátva, hogy árbevétel alapján 2018-ig, cégük életében ez volt a legnagyobb volumenű projekt.


Méretek – legek!

A tervezési munka a magyarországi és koreai társtervezőkkel történő egyeztetésekkel indult, ahol megismerkedtünk az épületek tűzvédelmi jellemzőivel, az oltórendszerekkel és a technológiával. A telephelyen 16 épület található, gyártóépületek, irodaépület, porták, raktárak, trafó és közműellátó épület. Szinte minden épület tervezésénél volt valami különleges körülmény, amely eltért az átlagos tervezési metódustól. Az összes épület alapterületének az összege kb. 100 000 m2.

A telephelyen található egy főporta, tűzoltósági beavatkozási központtal, ahonnét az egész telephely beépített tűzjelző berendezése kezelhető az ide telepített főközponton és a Secolog felügyeleti számítógépén keresztül. A telephely védelmét összesen 28 db Schrack Integral MXE központ (tűzjelző és oltásvezérlő központ) biztosítja, amelyeket 3 gyűrűre osztottunk szét. A központok és a gyűrűk közti kommunikáció tűzálló optikai kábeleken történik. A központok nem csak az érzékelő hurkokat fogadják, hanem az oltásvezérlő funkciókat is ellátják.

  • A tervezés során 70 db gázzal oltó zóna és 20 db elővezérelt sprinkler zóna vezérlését kellett megoldanunk.
  • A 28 központra 129 db analóg hurok csatlakozik, kb. 3500 pontszerű multiszenzor érzékelővel, 350 db kézi jelzésadóval, 150 db aspirációs érzékelővel, 800 db hangjelzővel, 150 db hang-fényjelzővel és 800 db különböző modullal.  

 

Érzékelők – mit, hova?

Az épületek védelmét pontszerű multiszenzor érzékelőkkel, aspirációs érzékelőkkel, lángérzékelőkkel és vonali füstérzékelőkkel oldottuk meg.

  • Aspirációs érzékelőket terveztünk a 12 méteres belmagasságot meghaladó helyiségekbe illetve, azon helyiségek álmennyezete fölé, ahol az álmennyezet feletti magasság illetve az álmennyezet fölé telepített gépészeti és technológiai installációk miatt a pontszerű érzékelők karbantartása nem lenne lehetséges.
  • Bizonyos technológiai tereknél, dupla álmennyezetet alakítottak ki, ahol a két álmennyezet közötti tér védelmét szintén aspirációs érzékelőkkel biztosítottuk.  
  • A magas raktárakban illetve olyan gyártó területeken, ahol megoldható, a polcrendszerek közé is terveztünk aspirációs érzékelőket, így biztosítva a többszintű védelmet.
  • Bizonyos helyiségekbe az ATEX besorolás alapján csak gyújtószikra-mentes, illetve nyomásálló tokozású eszközöket tervezhettünk, ezen helyiségbe pontszerű füstérzékelőket illetve lángérzékelőket alkalmaztunk. A kazánházba a kazánok teljesítménye miatt (nagyobb 140 kW-nál) szintén csak RB-s eszközök jöhettek számításba.
  • A nagy belmagasság és a zsúfolt mennyezet miatt szintén aspirációs érzékelőt alkalmaztunk, kiegészítve egy-egy detonációmentesítővel, amelyet a csőhálózatba a zónahatárra terveztünk, hogy meggátolja a lángáthatolást mindkét irányba.

 

Beépített oltóberendezések

A gázzal oltó rendszereket és az elővezérelt sprinklerrendszereket két érzékelő jelzése esetén indítjuk csak el, ezzel is megelőzve, hogy egy téves jelzés esetén feleslegesen hozzuk működésbe az oltórendszert. A gázzal oltó rendszereknél minden oltózónához tartoznak indító és bénító gombok, figyelmeztető táblák, hang- fényjelzők és kulcsos kapcsolók. A gázzal oltott helyiségek érzékelőit tűzálló kábelezéssel terveztük és külön hurkokat alakítottunk ki részükre, amely hurkokra csak az adott oltó zónában lévő eszközök kerültek. Az oltózónákhoz tartozó indító és bénító gombokat sugaras topológiával közvetlenül az oltásvezérlő központokra terveztük elhelyezni, így az analóg hurok esetleges hibája esetén is indítható az oltás. Az oltógáz összetétele és az oltó szabvány (MSZ EN 15004-1 5.2.2 pontja) miatt oltózónánként szükséges egy-egy automata/kézi átkapcsoló, amely abban az esetben, ha ember tartózkodik bent, meggátolja az automatikus oltásindítást.

 

37 ezer köbméter

A legnagyobb gázzal oltott helyiségünk alapterülete 2300 m2, a belmagassága 16 méter. A helyiség oltásvezérlésében összesen 6 központ vesz részt, 3 palacktárolóban összesen 22 szelepet vezérlünk, hogy a szükséges mennyiségű oltógázt a helyiségbe jutassuk. Jelenleg ez Közép-Európa legnagyobb gázzal oltott helyisége.

 

Tűzjelző központ

A tűzjelző központok vezérlik az épületek hő- és füstelvezető rendszereit, a tűzszakaszolásokat, a lifteket, a normál légtechnika rendszereket, a normál hangosítást és a kiürítést. A normál légtechnika rendszerek esetén a távol-keleti gyakorlat eltér a magyartól, illetve az európaitól.  A megszokott gyakorlat, hogy ugyanaz a vezérlő szekrény működteti a légkezelő gépet és hozzá tartozó tűzcsappantyúkat. A koreai beruházó a légkezelő gépekkel együtt vezérlő szekrényeket is rendelt, amelyekbe nem lehetett bekötni a tűzcsappantyúkat. A tűzcsappantyúkhoz külön vezérlő szekrények készültek, amelyeket a tűzjelző központok szintén vezérelnek.

Tervezési szempontból a létesítmény bonyolultsága, és a sok oltórendszer adta a feladat különlegességét, amelyet sikerrel megoldottunk Vinnai Bence kollégámmal. A telephely tűzjelző rendszere rendelkezik használatba vételi engedéllyel, és már gőzerővel dolgozunk a II. ütem tervezésén.    

 

Hegedüs Péter

senior tűzjelző tervező
Schrack Seconet Kft. 

 

 

        

     

    

Vissza

Ezt a hírt eddig 1473 látogató olvasta.