Híreink

Töltés közben kigyulladt egy elektromos autó

2019. április 15. 09:24

2019. április 9-én délben töltés közben gyulladt ki egy elektromos személygépkocsi motortere Jákfán. A tűz oltását a tulajdonos tűzoltó készülékkel kezdte meg és a sárvári hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt sikerült azt eloltania. A tűzoltók a járművet hőkamerával átvizsgálták, további beavatkozásra nem volt szükség.


Lehetséges okok

A hír önmagában nem tartalmaz az okra utaló adatokat. Általánosságban elmondható, hogy a mai lítium-ion akkumulátorokba komoly biztonsági óvintézkedéseket építenek a gyártók. Előfordulhat ugyanakkor, hogy – például fizikai sérülés, vagy a töltésvezérlő elektronika hibája miatti túltöltés, esetleg extrém hőmérsékleti behatás miatt – spontán gyulladás következik be.

Tűz esetén a tűz gyors eloltása a legfontosabb teendő, ahogy ez esetünkben is megtörtént. A gyors oltás azért fontos, mert a többi akkumulátorcellát így nem éri magas hőhatás. Magas hőhatásra az ún. thermal runaway jelenség során lényegében a tárolt akkumulátorok/cellák körülötti hőmérséklet eléri azt a pontot, amely miatt az akkumulátorcellákban létrejövő vegyi folyamatok hozzájárulnak a hőmérséklet további emelkedéséhez, így egyfajta ellenőrizetlen folyamatot eredményezve.

Az oltás során arra is figyelni kell, hogy a cellákban jelen lévő anyagok az oltóvízzel együtt a talajba bejutva a környezetet is veszélyeztethetik.

Fotó: Sárvári HTP

Vissza

Ezt a hírt eddig 1124 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: