Híreink

A normál nyomású tűzoltó sugárcsövek újdonságai

2019. április 12. 09:41

A tűzoltó első számú „fegyvere” a sugárcső. Kialakításától is függ, hogy miként vagyunk képesek kezelni a szúróláng, vagy a „flashover” jelenségét. Mennyi lesz a másodlagos vízkár, képesek vagyunk-e nehezen elérhető zugokba célzottan oltóvizet juttatni, növelve a hatékonyságot. Fontos a beavatkozókat érő hőhatások mérséklése, és az ergonómiai szempontok figyelembevétele, mert ezek jelentősen késleltetik a sugárvezető kifáradását.


Moduláris rendszer kialakítása

 

Az AWG moduláris sugárcső-rendszere a Turbo-Twist

 

Az alaptag tartalmazza a „C” storckapcsot, az elzárószerelvényt, és egy elfogadható ergonómiájú fogantyút. Erre csatlakoztathatunk adapterként:

  • közép habsugárcsövet,
  • 2 literes tartállyal, bekeverővel integrált habsugárcsövet (HK: 15-50)
  • nehéz habsugárcsövet,
  • oltólándzsát,
  • nedvesített a szappannhoz hasonlatos patronnal előállító sugárcsövet,
  • fokozatmentesen állítható (kötött és 120 fok között) sugárképet előállító sugárcsövet,
  • CAFS habbekeverő-rendszerekkel kompatibilis sugárcsövet,
  • sík sugárképű, gerendák, felületek oltására, hűtésére, tisztítására alkalmas sugárcsövet

Hazánkban jelenleg is készenlétben áll olyan külföldről használtan beszerzett gépjárműfecskendő, melynek nincs beépített habbekeverő rendszere. Az itt látható habbal oltó megoldások a gyártó szerint megfelelőek lehetnek egy gépjármű tűz, vagy vízlepergető anyagok oltása esetén is.

 

Többcélú hajlékony, flexibilis sugárcső kialakítás

A Rosenbauer cég kínál a modern sugárcsöveihez egy olyan integrált csukó elemet, mely lehetővé teszi a tömlő vonalától a 45 fokos eltérést körkörösen. Ezzel feleslegesé válnak azok a jelentős fizikai erőt igénylő egésztestes tűzoltási technikák, melynek segítségével a sugárvezetők igyekeztek befordítani az oltósugarat.

 


Sugárcsőhöz integrált csuklóelem

 

Ugyanennek a cégnek az innovatív újítása, a kettős sugárképet előállítani képes sugárcső.

Így ha a távoli falak, zugok eléréséhez szükség van a kötött sugárra, nem kell lemondani a hősugárzást felére mérséklő szórt sugár nyújtotta védelemről a sugárvezetőnek.

                       


Kettős sugárképű sugárcső

 

Kompozit sugárcső

A Leader cég FIBERTECH® technológiával készült kompozit sugárcsövei a nálunk szokásosnak mondható 4-500 l/p-es sugárcsövek esetén 2 kg körüli tömegűek.

Ezen túl az alumíniummal és a rézzel összehasonlítva jobb vegyi ellenállással, elektromos szigeteléssel rendelkeznek. Ami számomra meglepő, magas hőmérsékleten a deformációja is kisebb.


Kompozit sugárcső

 

Mivel a kompozit anyag jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, kevésbé hűti ki a sugárvezető kezét, ami pl. az elhúzódó utómunkálatoknál lehet lényeges előny.

 

Állandó áramlási sebességű sugárcsövek

Több gyártó igyekszik műszaki megoldásokat kifejleszteni az állandó áramlási sebességre építő tűzoltás-taktikához. A francia POK cég megoldása a Dual-Pressure rendszer, amely tartalmaz 3, és 6 báros üzemmódot is, melynek segítségével az említett nyomásértékeken a sugárcső tartja a névleges áramlási értéket, ha teljesen kinyitják.


Dual-Pressure rendszerű sugárcső

 

Az Acron Brass Company fejlesztésével szintén nyomon lehet követni az áramlási sebességet: a HidroFX modult a sugárcsövekbe beépítve a sugárvezető három színű LED-ek segítségével kap visszajelzést. A zöld az előre beállított vízmennyiséget jelöli, a sárga világít, mikor a kívánt áramlási sebesség alatt üzemel, pirosan jelez, ha a nyomás kb. 3 bar alatti, és villógó piros a jelzés, ha 2,4 bar alá esik.

Több gyártónál megfigyelhető, hogy a sugárkép állításnál kesztyűben is jól tapintható bütyökkel jelölik a leghasznosabbnak ítélt beállítást. Ez általában a 30-45 fokos kúpszögű, „flashover” sugárkép. Az általános használatú sugárcsövek 100-130 fokig nyithatóak, a különleges kialakítással elérhető a 180 fok is, de a leglátványosabb az Egyesült Államokbeli Larson Fire Nozzles cég megoldása, ami a sugárvezető védelme érdekében: az elsődleges sugárkép mellett egy 240 (!) fokos kúpszögű szórt sugárral borít pajzsot a sugárvezetőre.

 


Kúpszögű szórt sugár védi a sugárvezetőt

 

Nemecz Péter tű. alez. szakcsoportvezető

BM KOK, Műszaki Szakcsoport
 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1455 látogató olvasta.