Híreink

Készenlétben az első európai elektromos tűzoltó gépjármű

2018. július 13. 11:40

A Linz AG intézményi tűzoltóságán áll szolgálatba Európa első, jól felszerelt, teljesen elektromos hajtású tűzoltó gépjárműve.A Rosenbauer, a Kreisel Electric és a Linz AG együttműködéséből született jármű egy átalakított, Mercedes Sprinter alvázra épülő KLF-L dobozos felépítménnyel, 86 kWh teljesítménnyel, gyorstöltési funkcióval.


A koncepció arra a felismerésre épül, hogy a városban működő tűzoltó gépjárművek ideális alanyai az ilyen projekteknek: az általuk megtett táv sok esetben rövid, a töltés pedig az egyes bevetések között elvégezhető. Ilyen értelemben tehát a 115 lóerős elektromotor alig 160 km-es hatótávja nem lehet akadály, illetve nem probléma a gépjármű teljes felmálházása sem. A rövid hatótávért pedig kárpótolhat a nyomatékos motorral elérhető intenzív gyorsulás és gépjármű egyszerű kezelése is.

Hogy nem „kirakatprojektről” van szó, arra jó példa mind a Linz AG, mind az üzemi tűzoltóság működése. Előbbi egy  Linz város tulajdonában lévő holdingcég, amely az energia-, kommunális és tömegközlekedési szolgáltatásokért felelős Linzben és további 115 felső-ausztriai településen. A méreteit jól jellemző adat, hogy 2015-ös forgalma 697 millió euró volt. A vállalat saját statisztikái alapján a tömegközlekedési járműveken utazók 73%-a már így is elektromos buszokon utazik, 2017 decemberében pedig – Ausztriában elsőként – munkába állt egy elektromos szemétszállító jármű is.

A projekt ötletgazdája, a Linz AG üzemi tűzoltósága szintén nagy forgalmat bonyolít le. A tűzoltók tavaly átlagosan négy-öt naponta bevetésen voltak: 22 alkalommal műszaki mentést, 51 alkalommal tűzoltást, 12 alkalommal pedig merülési feladatokat végeztek. A tűzoltóság belvárosi működési területén jó szolgálatot fog tenni a gépjármű, aminek használatával az előzetes kalkulációk szerint 4,8 tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet megspórolni, 12 ezer kilométeres éves futásteljesítményt alapul véve. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1173 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: