Híreink

Esettanulmány, sisakkamerákkal – Hogyan döntenek a tűzoltásvezetők?

2017. június 20. 07:41

A Cardiffi Egyetem kutatói szó szerint a sűrűjéből szerzett adatokra épített tanulmányban elemezték, hogyan születnek a vészhelyzeti döntések. A kutatás eredményeként új kiképzési módszerek jöttek létre, amelyek a döntéshozatalban segíthetnek a tűzoltásvezetőknek. Ebben a témában hazai kutatási eredmény Restás Ágoston disszertációja.


Manapság nagyon népszerű GoPro-kamerákkal szerelte fel a tűzoltásvezetőket a Cardiffi Egyetem egy kutatásában, hogy elemezhessék, a tűzoltótisztek hogyan hoznak döntést egy vészhelyzet során. A kutatás egyik fő megfigyelése az volt, hogy a döntéshozatal során a tisztek elsősorban a megérzéseikre hagyatkoznak, és tapasztalataik, valamint a korábbi, hasonló események is befolyásolják őket.

Ezekre az eredményekre alapozva a kutatók olyan új kiképzési módszereket hoztak létre, amelyek segíthetnek a tiszteknek az intuitív döntéshozataltól az analitikai döntéshozatal felé eltérni. Dr. Sabrina Cohen-Hatton, a Londoni Tűzoltóság egyik vezető beosztású tagja összekötő kapocsként funkcionált a projekt során, a Cardiffi Egyetem tiszteletbeli kutatójaként és az országos vészhelyzeti beavatkozási irányelvek egyik szerzőjeként.

– A projektben arra kerestük a választ, hogy a tapasztalt kárhelyparancsnokok megfelelő kiképzéssel képesek-e módosítani saját, már rögzült döntéshozatali struktúrájukon – mondta dr. Cohen-Hatton. – Itt egyfajta gyors mentális csekklistáról van szó, amit mi „döntéskontrollnak” hívunk.

– Úgy találtuk, hogy egy célorientált kiképzés jelentős változásokat idézhet elő a döntéshozatali folyamatokban – tette hozzá Rob Honey, az egyetem Pszichológiai Iskolájának professzora. – Mindezt úgy, hogy a résztvevők egy része már több évnyi, vezető beosztásban szerzett tapasztalattal bírt.

Az úttörő módszert az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb, több ügynökség részvételével zajlott gyakorlatának értékeléséhez is felhasználták. Az ún. Egységes Beavatkozási Gyakorlat során egy vonatszerencsétlenséget és alagútbeomlást szimuláltak a londoni Waterloo Station-nél.

 

Hazai irodalom:

Vissza

Ezt a hírt eddig 1768 látogató olvasta.