Híreink

A Grenfell toronyház tüzének tanulságai

2017. június 15. 20:49

A londoni Grenfell Tower elnevezésű lakóház szerdán vált a lángok martalékává – a 24 emeletes épületet érintő tűzesetben eddig tizenheten haltak meg, és további harminchét embert ápolnak kórházban. A helyszínen – amely a fotók tanúsága szerint rászolgált a „pokoli torony” elnevezésre – húsz mentőjármű, negyven tűzoltójármű volt jelen, és több mint kétszáz tűzoltó dolgozott az oltáson.


A tűzoltókat szerda este riasztották a toronyházhoz, amely 125 családnak és egy bölcsődének adott othont. Az épület a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán található, nem messze a Notting Hill negyedtől; a tűz a tömegközlekedést is veszélyeztette, mert a metró ezen a szakaszon a felszínen közlekedik, és a tűzből áradó izzó pernye ellepte a pályákat.

 

Hazai vonatkozások

A kerületi ingatlankezelő vállalat 2015-ben és 2016-ban mintegy 8,5 millió font értékben végzett felújításokat, ám úgy tűnik, vannak legalábbis bizonytalan mozzanatai a munkálatoknak. A Daily Mail máris arról cikkezik, hogy valószínűleg a tavaly hozzáadott külső hőszigetelő burkolat is hozzájárult ahhoz, hogy az épület oldalán gyakorlatilag pillanatok alatt végigfutottak a lángok. Habár az anyagról az építési vállalkozó azt állítja, megfelelt az előírásoknak, a beruházók – az építési dokumentáció szerint – elsősorban esztétikai tulajdonságait helyezték előtérbe a felhasználás során. A kapcsolódási pontot a hazai tűzesetekkel nem nehéz megtalálni: a nem megfelelően telepített külső hőszigetelés már itthon is okozott problémákat.

A Grenfell-tűznek vannak bizonyos összecsengései az egyik hírhedt hazai tűzesettel, az 1972-es zuglói paneltűzzel. Akkor főleg a túlzottan leszűkített folyosók, a nem megfelelően elhelyezett és nem biztonságos elektromos vezetékek, valamint a folyosókon tárolt rengeteg éghető anyag okozott katasztrófát. A Guardian megszólaltatott lakókat, akik állításuk szerint már többször hangoztatták: a házukban lévő egyetlen menekülési útvonal, a folyosón tárolt éghető anyagok és a nem megfelelően elhelyezett gázcsövek katasztrófához fognak vezetni.

 

Se sziréna, se riasztás a házban

Raádásul a Guardian másik tudósítása szerint a tűzről – melyet valószínűleg egy felrobbant hűtőszekrény okozott – sokan a tűzoltójárművek zajából értesültek, a házban ugyanis sem riasztók, sem beépített oltóberendezés nem volt. Néhány, a CNN-nek nyilatkozó lakó megemlítette, hogy valószínűleg a környéken lakó nagy számú muszlim közösségnek is köszönhető a tűzoltók gyors kiérkezése. A Ramadán idején szokásos böjt miatt ugyanis sokan fenn voltak a hajnali fél egy és egy óra közötti időszakban, amikor a tűz valószínűleg kiütött – az első hívás hajnali egy előtt nem sokkal futott be a tűzoltóságra.

 

Előírások szerint?

Mike Penning, a Cameron-kormány korábbi, tűzoltásért, rendőrségért és igazságügyért felelős miniszterének nyilatkozata szerint a tűzeset eddig nem ismert problémákat hozott felszínre az Egyesült Királyságban, és szükségessé válik egy minden részletre kiterjedő vizsgálat, hogy vajon a felújítás mindenben megfelelt-e az előírásoknak.

 

Fotók: PA:Press Assoc., Eyevine, Getty Images, London News Pictures

Vissza

Ezt a hírt eddig 1849 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: