Híreink

Háromszéki tűzoltószerek – könyvismertető

2016. június 03. 07:57

A napokban érkezett meg Székelyföldről Tóth Szabolcs Barnabás: Háromszéki tűzoltószerek /Háromszék Vármegye Kiadó, 2015./ c. könyve, amely az ottani települések még meglévő muzeális tűzoltófecskendőit mutatja be. A könyv a székely közösség egykori tűzoltóságainak megmentésre váró becses darabjai érdekében emel szót. A cél: restaurálás és bemutatás a nagyközönség számára is. Ebben a jövőbeni magyarországi szakmai és anyagi segítség is lendítené a leendő múzeum létrehozását.


A könyv egyszerűségével, csodálatos belső tartalmával kínálja magát a tűzoltóságok alkalmazott technikai remekeinek története iránt érdeklődőknek. A szerző, és munkáját segítendő a gyűjtő munkában közreműködők dicséretére válik, hogy sikerült feltérképezni, fotókon megörökíteni azt a kincset, amelyet hozzáértő restaurálással a jövő számára meg lehet menteni. 

A könyvet Kovászna Megye Tanácsának elnöke ajánlja az olvasó figyelmében. A bevezető rész a fecskendő megszületésének és történetének főbb állomásait érinti. Ismerteti annak a kitartó fejlesztő munkának az állomásait, amelyet a tűzoltó elődök mindegyike talán nem is tudományos alapon végezett, a tűzoltás minél kisebb áldozatot és energiát felemésztőn sikere érdekében. A középpontban a fecskendők állnak. A történeti utat bemutatva a szerző a kézifecskendőtől, a nyomófecskendőn át a már modernnek számító kocsi, mozdony fecskendőt is bemutatva jut el a XX. század közepéig a motoros fecskendők megjelenéséig.

 

1. kép. Ikafalva kocsifecskendője (gyártó: TROGMEYER ÚJVIDÉKEN)

 

A háromszéki székelyek egykori tűzoltószereit vizsgálva megállapítja, hogy bár a települések igyekeztek a legújabb szereket beszerezni, de a fejlődés ütemével nem tudtak lépést tartani. A korabeli dokumentumok vizsgálata alapján a településeken tűzoltószerek léteznek, sokuk az enyészet martalékává vált. Összegezve megállapítja, hogy a szekér-, targonca-, mozdonyfecskendő a XX. században már nem számít ritkaságnak.

A tűzoltószerek védelme nem új keletű gondolat, sokan ennek érdekében már korábban is tettek, sőt egészen nagyszámú (363 db) muzeális értékű tárgy került a kézdivásárhelyi múzeumba. Különálló gyűjteményként látogatható volt 1993-ig. Ekkor raktárba kerültek, azóta a felújításra nem volt anyagi forrás. Egyes helyeken - a szabd ég alatt - csak az enyészet vigyázott az értékes tűzoltószerekre. Manapság vannak egyedi kísérletek a muzeális darabok megmentésére, de ennek intézményes háttere hiányzik. 

 

2. kép. A könyv borítója

 

Külön érdem, hogy sikerült feltérképezni a megmentésre váró, a leendő múzeum kiállítási tárgyait képező tűzoltószereket. Egy külön oldalon 34 háromszéki település 54 tűzoltófecskendője kerül felsorolásra, a legfontosabb adatokat tartalmazó ismertető kíséretében. Ám a felsorolt településeken lévő fecskendők további dokumentálást igényelnek.

A következő oldalakon 18 településnek az összesített listán szereplő fecskendőit jól sikerült színes fotók mutatják be Az adott település tűzoltóságának megalakulásától kezdődő történetének néhány soros ismertetőjében szó kerül a tűzoltószer állományról, szó esik a megöregedettek megóvása érdekében történtekről is. Egyes helységek önkéntes tűzoltóiról készült korabeli felvétel is élvezetesebbé teszi az ismertetőt. 

A fényképek az egyszerű valóságot mutatják be. A felvételek zöme kiválasztott nyílt, vagy zárt helyen készült. Az ismertető tanúsága szerint a fotókon bemutatott eszközök zömének tárolása megfelelő. A fényképeken a fecskendők fontosabb részeinek kiemelése, vagy, a gyártó adatait tartalmazó táblák megjelenítése színesebbé teszi a bemutatást.

Bizonyára az érdeklődők, kutatók hasznosan forgatják a könyvet, ehhez segítséget kaphatnak a szerkesztőségétől, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumától. A világhálón a szerző is elérhető, ő is rendelkezésre áll a hozzá fordulóknak. 

Fogadják ezt a hasznos emlékkönyvet jó szívvel, azért is, mert nemzetünk egy darabjának jelzése az ügyben, hogy a tűzvédelem múltja és jelene ott sem elhanyagolandó dolog.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2180 látogató olvasta.