Híreink

Műholdalapú erdőtűz-megfigyelésre vált a Rosenbauer

2022. június 09. 07:20

Egy müncheni cég – a Rosenbauer-rel kötött megállapodásnak köszönhetően – cipősdoboz méretű erdőtűz-megfigyelő műholdakat készül föld körüli pályára állítani, amelyek a korai szakaszban figyelmeztethetnek az egyre gyakoribbá váló erdőtüzekre.


Az erdőtüzek jelenleg is nagy kihívást jelentenek a tűzoltók számára; a jövőben azonban még nagyobb probléma lesz a megfelelően reagálni az ilyen incidensekre. A digitalizáció, az adatelemzés, és az így kapott információk kárhelyi hasznosítása egy lehetséges lépés az ilyen kihívásokra. A legnagyobb tűzvédelmi cég, a Rosenbauer most ezzel kapcsolatban kötött együttműködési megállapodást a műholdalapú erdőtüzes megfigyelésekre és adatelemzésre szakosodott német céggel, az OroraTech-kel.

A Rosenbauer egyik szolgáltatása, az EMEREC – amelyről például itt írtunk – alapvető információkat szolgáltat a kárhelyen tartózkodók számára. Térképek, tűzoltási és riasztási tervek, vízellátási információk, időjárási előrejelzés – rendkívül fontos, hogy az ilyen adatok mellett az erdőtüzekkel kapcsolatos pontosabb előrejelzések is szerepeljenek. Az ENSZ szerint 2100-ra másfélszer annyi erdőtűzzel kell megküzdeni a világon; a tűzesetek számítógépes elemzése pedig értékes információkhoz juttathatja a tűzoltókat.


Szibériai erdőtűz az űrből (fotó: NASA)

A müncheni székhelyű OroraTech a megelőzésre szakosodott: jelenleg is számos, nyilvánosan elérhető műhold hőképét figyelik, és erdőtűzriasztási szolgáltatást nyújtanak számos ügyfél részére, több, mint 160 millió hektárnyi erdőt megfigyelve. A jelenlegi szolgáltatási korlát azonban a műholdak képfrissítési rátája: régiótól függően a késleltetés akár hat órás is lehet.

 

Ororatech műhold: cipősdoboz az űrben

Az Ororatech által kifejlesztett prototípust 2022 januárjában állította Föld körüli pályára a SpaceX, Elon Musk űrkutatási vállalatának rakétája. Maga a műhold alapvetően két fő komponensből áll: egy 6U méretű műholdból (jelen esetben az "U" a CubeSat típusú mikroműholdak standard méretegysége, 1U = 10×10×10 cm, és kb. 1,33 kg), valamint a FOREST-1 elemzőegységből, amely a tulajdonképpeni munkát végzi. Az ebben lévő hőkamera képeit gyűjti össze és dolgozza fel a GPU-val felszerelt modul, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes felfedezni az erdőtüzeket azok korai szakaszában. Persze egyetlen műhold messze nem elég – és itt jön a képbe a Rosenbauerrel kötött megállapodás.


A műhold és az elemzőegység együtt


A FOREST-1 elemzőegység

 

Új műholdak

A Rosenbauerrel kötött partnerségnek köszönhetően a terv egy mikroműhold-hálózat létrehozása, amely harminc percenkénti képfrissítéssel már elegendő egy erdőtüzes korai előrejelzési rutin megalkotásához. A tervek szerint egy összesen száz mikroműholdból álló flotta továbbítja majd az adatokat a központ felé – így véve fel a harcot az erdőtüzekkel.

Vissza

Ezt a hírt eddig 735 látogató olvasta.