Híreink

Tűzgátló álmennyezetek építése hőszigetelt szendvicspanelekből. 2. menet

2022. május 31. 08:30

Közel 3 éve már született egy cikk a Védelemben a hőszigetelt szendvicspanelek tűzgátló álmennyezetként történő alkalmazásáról, de panelgyártóként a napi munkám során még mindig találkozom félreértett megoldásokkal – írja szerzőnk. Mi a tűzállósági követelmény? Függesztik vagy megtámasztják? Hogyan rögzítik és mihez? Milyen sűrű a megtámasztás? Hány csavar kell? Ezekre a lényeges kérdésekre adott válaszok szükségesek a megfelelő megoldás megtalálásához.


Szabályozás

Az OTSZ jelenleg (még) érvényes 2020.01.22-től hatályos változatában a 4.§ 5. és 182. pontja külön definiálja az álmennyezet és ehhez kapcsolódóan a tűzgátló álmennyezet fogalmát. A definíció szerint az álmennyezet nem teherhordó függesztett szerkezet, térelhatároló funkcióval. Az elvárt tűzvédő funkciót tűzgátló álmennyezetként pedig a felette lévő tartószerkezettel együtt látja el.

Az OTSZ 2020.06.13-tól hatályos változata az álmennyezet definícióját már az OTÉK-ra bízza, de annak önhordó funkcióján és építményszerkezet jellegén nem változtat.

Az OTSZ mindkét változatában a 2. melléklet 1. táblázata építményszerkezetre állít fel tűzállósági kritériumot, és így is kell az álmennyezetet a fogadószerkezettel együtt kezelni. A táblázat szerinti elvárt teljesítmény tehát teherhordó funkcióval rendelkező építményszerkezetre ad előírást, melynek az álmennyezeti panel önmagában nem tud megfelelni.

 

Panelek és tűzhatás

A szendvicspanelekre vonatkozó MSZ EN14509 termékszabvány a tűzállósági teljesítményjellemzők tekintetében az R E I és W jellemzők vizsgálatát írja elő, természetesen funkció szerint mást és mást. Tetőpanel esetében szükség van a három R E I jellemzőre, melyből az R az Eurocode szerinti rendkívüli tűzteher meghatározása szempontjából fontos érték. Homlokzati és válaszfali panelek esetén az E és az I jellemző, vagyis a lángáttörési és hőszigetelési határérték jöhet szóba.

Az EI tűzállóság értéke függ a tűzhatás irányától, melyre a TvMI 11.3 tartalmaz instrukciókat, hogy melyik irányból várható a tűz hatására történő tönkremenetel. A 3.1.4 pont értelmében födémek esetén általában alsó tűzhatással kell számolni. Álmennyezetekre vonatkozóan a TvMI 4.1.9-es pontja megadja a megfelelő vizsgálati módszert, vagyis az MSZ EN1364-2 szabványt.

A tűzhatás tehát tűzgátló álmennyezet esetén alulról érkezik. Ezt a termék teljesítménynyilatkozatán az EI mellett az „(a<-b)” jelölés mutat (a = above; b = below)

 

Panelek függesztése

Az álmennyezeti panel a definíció szerint függesztett szerkezet, így tűzvédelmi szempontból nagyon fontos a rögzítés módja. A függesztés kétféle módon történhet:

Az egyik megoldás szerint a panelt alulról a felette lévő tartószerkezethez csavarozzák. Ilyenkor azt kell figyelembe venni, hogy a tűz során lényegében a csavarok tartják a helyén a panelt, az előírt ideig, annak teljes súlyával, és az esetleg rászerelt egyéb függesztékekkel (lámpatestek, kábeltálcák stb.) együtt.

A másik megoldás, hogy a panel valamilyen tartóprofilba beleültetik, és magát a tartóprofilt függesztik fel a felette lévő tartószerkezethez. Ebben az esetében maga a függesztő profil is ki van téve a tűz hatásának, tehát vele szemben tűzállósági követelmény áll fenn.

 

Építményszerkezet tűzállóságának igazolása

Így nyer értelmet az épületszerkezet tűzállósági teljesítményének vizsgálata. A panelre maximum az EI követelmény vonatkozik, mivel nem teherhordó. A panelt tartó teherhordó elemekre az R kritérium vonatkozik. Ha a tűzhatással ellentétes oldalon tartózkodó elemről van szó, akkor a panel ez előírt ideig meg tudja védeni ez egyéb (EI) tűzhatásoktól. Ebben az esetben azt kell még meghatározni, hogy a panel tűzállóságát milyen kritériumok befolyásolják. Három lényeges paramétert kell ehhez figyelembe venni:

  • a maximálisan megengedett támaszközt
  • a maximális terhelhetőséget (panel önsúllyal együtt) a fesztáv függvényében
  • a minimálisan szükséges függesztőcsavarok számát, a fesztáv függvényében.

A Kingspan által forgalmazott álmennyezeti panelek esetén a csatolt táblázat nyújt megfelelő tájékoztatást.

A táblázat letölthető pdf dokumentumként, lábjegyzetekkel együtt. Kattintson a táblázatra!

 

T-profil

Ha az előbb részletezett függesztési mód nem lehetséges, mint például egy beültető profil esetében, akkor további tényezőt kell belevonni az egyenletbe. Létezik olyan acél T függesztőprofil, amely a rászerelt szendvicspanelekkel összeépítve rendelkezik EI tűzállósággal. Természetesen ehhez is tartoznak minimális követelmények, mint például a minimális panelvastagság, és a maximális függesztési távolság.

Az építményszerkezetre vonatkozó követelmény miatt összetett szerkezeti megoldásról van szó, melyben annak teljesítményét a leggyengébb elem határozza meg. A Kingspan által forgalmazott TST.01 jelzésű T profil tűzállósága EI120, minimálisan 120mm vastag szendvicspanel esetén.

A Kingspan tűzállósági táblázata szerint maximum EI60(a<-b) tűzállósági igazolható egy minimálisan 100mm vastag ásványgyapotos panelre, illetve EI15(a<-b) egy habos hőszigetelésű panelre. Vagyis hiába tud a T profil akár 2 órát, ha a panel maximum 15percet vagy 1 órát, és lehetne akár 100mm vastag is. Az építményszerkezet tűzállósága tehát B EI15 vagy A2 EI60, minimum 120mm-es panelvastagsággal.

 

Konklúzió

Összefoglalva, egy jól alkalmazott tűzvédő álmennyezeti esetén, a megfelelő igazoló dokumentumok mellett, figyelmet kell fordítani arra is, hogy adottak legyenek a beépítés minősített feltételei. Azt se tévesszék szem elől, hogy a tűzvédelmi elvárások építményszerkezetre vonatkoznak, melynek a szendvicspanel csak egy eleme.

Ha nem biztos a megfelelő megoldással kapcsolatban, akkor forduljon a Kingspan ügyfélszolgálatához, mert rendelkezünk az ehhez szükséges minősítésekkel és műszaki szaktudással.

 

Kiss Attila műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 985 látogató olvasta.