Híreink

Tűzvédelem – Konjunktúrabarométer német szemmel

2022. május 27. 07:30

A FeuerTrutz német szaklap évente nyílt felmérés végez a tűzvédelem szereplői között. A 2021. decemberi felmérésben 174 kérdőívet töltöttek ki. Covid járvány, ukrajnai háború és még mi minden van rájuk hatással? A főbb megállapítások között szemezgetünk.


Amit láttak, és amit nem

A koronajárvány és a leküzdése során bevezetett korlátozások súlyos hatással voltak a német gazdaságra az elmúlt évben. Az építőipar számára az egyik legnagyobb kihívást az elszakadt ellátási láncok és egyes nyersanyagok, alkatrészek és szolgáltatások óriási áremelkedése jelentette. A FeuerTrutz gazdasági barométer eredményei azt mutatják, hogy a megelőző tűzvédelemben résztvevők hogyan élték át 2021-et, és hogyan várták 2022-t.

Az ukrajnai háborúnak az Oroszország által megtámadott városok és területek polgári lakosságára nézve van kegyetlen következménye, ebből a szempontból a német (magyar, stb.) építőipar további bizonytalansága irrelevánsnak tűnik, de a hatása kétségtelenül jelentős. Mivel a felmérés 2021 végén készült így ezekre még nem tért ki.

 

A Covid és a lezárások hatásai

1. Hogyan befolyásolták az Ön üzleti sikerét a koronavírus-járvány idején a korlátozások? (1 nagyon negatív, 10 nagyon pozitív)

Egymást követően két évben történtek olyan intézkedések a járvány ellen, amelyek számos területen erőteljesen befolyásolták a közéletet és az üzleti életet. A válaszadók azonban többségben nem láttak komoly negatív következményeket a vállalkozásukra nézve. Feltűnő:

  • csaknem 25%-a még pozitív hatást is tapasztalt üzleti sikerére.
  • Kevesebb, mint 7%-uk számolt be a vírus miatti elbocsátásról a cégénél, és csak
  • a cégek 20%-a vezetett be ideiglenesen rövidített munkaidőt.

2. Hogyan értékeli a megelőző tűzvédelem jelenlegi gazdasági helyzetét? (1 nagyon rossz, 10 kitűnő)

Németországban a megkérdezettek összességében pozitívnak értékelték a megelőző tűzvédelem gazdasági helyzetét 2021 végén. 15%-uk még az iparág általános helyzetét is kiválónak ítélte.

3. Visszatekintés 2021-re: Hogyan fejlődött a vállalkozása?

A magán,  a kereskedelmi, állami, önkormányzati ügyfelek folytatott üzletmenet lényegesen jobban fejlődött, mint korábban.

 

Kilátások 2022-re

4. Mire számít? Hogyan fog fejlődni a vállalkozása 2022-ben?

Itt is az enyhe optimizmus a jellemző. Persze, ekkor még nem volt ismert a háború hatása.

 

Forrás: FeuerTrutz

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 869 látogató olvasta.