Híreink

Rosenbauer Florian MB Vito gyorsbeavatkozó – műszaki mentő és gyorsbeavatkozó

2020. január 13. 15:00

Egy új, és egyben kombinált alkalmazásra kidolgozott kategória jelent meg a hazai tűzoltójármű-palettán. 2019. május végén adták át egy kecskeméti létesítményi tűzoltóságnak az egyedileg kialakított Florian Vito-t. A kis jármű egy műszaki mentő és gyorsbeavatkozó felszereltségével bír, s különlegessége a flexibilis belső kialakítása, aminek révén a beépített elemek bármikor eltávolíthatóak.


Stabilan a földön – a kis mindentudó

A több mint 3 tonnás össztömegű járművet egy 2,2 literes 130 lóerős motor hajtja, ami a gyári tesztek alatt 35-36°-os oldaldőlés mellett is mind a négy kerékkel az állványon maradt. Ez az eredmény nagyban köszönhető annak, hogy a járműbe épített UHPS oltóberendezés és annak víztartálya a gépjármű málhaterének alsó zónájába került. A vízköddel oltó berendezés 100 bar működési nyomás mellett 38 liter percenkénti vízhasználattal üzemel, így közel 4 percig képes a 150 literes rozsdamentes acéltartály tartalmát használni. Az UHPS modulon elhelyeztek egy 25 literes habképző anyag kannát, mely Sthamex F-15 szintetikus habképző anyaggal van feltöltve.

A műszaki mentésre is készen áll a jármű. Ennek megfelelően rendelkezik egy Rosenbauer gyártmányú RS9 áramfejlesztővel is, akárcsak a legújabb akkumulátoros Holmatro feszítő-vágó berendezésekkel. Műszaki mentéshez ÖKO-TEC különböző mentesítő anyagai és felitatói lettek málházva.

Az utastérben található a Sepura rádió, illetve a Survivor kézi lámpák töltőjükkel együtt. A beavatkozók számára a légzőkészülékek a hátsó málhatérben kerültek elhelyezésre. Ezek a legújabb Dräger PSS 7000 légzőkészülékek Bodyguard 7000 típusú tüdőautomatával, melyek rendelkeznek a személymentéshez szükséges ellátóvezetékkel és álarcokkal is.

 

Compact Line – rugalmas belső térkiképzés

A Rosenbauer CL, vagyis Compact Line névre keresztelt termékvonala a kisebb méretű tűzoltójárművek változatos kialakítását teszi lehetővé. Igényektől függően lehetséges a dobozos vagy akár hagyományos felépítményt igénylő megoldás is, egészen a 13 tonnás össztömegig. Hazánkban a legtöbb ilyen jármű inkább a létesítményi tűzoltóságoknál közkedvelt, ahol az épületekben is fontos a közlekedés és megközelítés.

 


A beépített UHPS oltóberendezés

 

 

Ezt mobilitást segíti a CL-re jellemző kis magasság is. Az alacsony kialakítású alváz, és az igények szerint kialakított felépítmény vagy belső tér igyekszik a minél nagyobb felhasználási tartományt lefedni. Az adott tűzoltóság szükségleteinek figyelembe vételével a Rosenbauer az optimális megoldást nyújtja.

A május végén átadott Florian MB Vito a HESZTIA Kft. 120. Magyarországra leszállított Rosenbauer gyártású gépjárműve.

Az elmúlt 15 évben minden súlykategóriában és felhasználási területre érkeztek a különböző szerek, legyen az gépjárműfecskendő, műszaki vagy magasból mentő, ill. reptéri oltójármű. Minden esetben biztosítjuk ügyfeleink számára az igényeiknek leginkább megfelelő járművet és felszereltséget.

 

Ozsváth Ádám
műszaki menedzser
HESZTIA Kft., Budapest

Vissza

Ezt a hírt eddig 1609 látogató olvasta.