Híreink

Ezt már fújhatjuk – ásványgyapot, ömlesztett formában

2019. április 26. 13:14

A fújható ásványgyapot – amely 2012 óta van a Knauf Insulation Kft. termékpalettáján – számos előnnyel rendelkezik. A kivitelezők, tervezők jelenleg a kisebb mélységű üregek kitöltésére alkalmas Supafil Cavity, és a minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez ajánlott Supafil Timber Frame közül választhatnak.


A Knauf Insulation Kft. a 2012-től forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen esetben a kifejezetten ilyen célra készített Supafil termékeket. A táblákban vagy tekercsekben kapható, „gyárilag előállított” hőszigetelő anyagokkal szemben az ilyen anyag ömlesztett formában kerül a kivitelezőhöz, aki megfelelő gépekkel elvégzi a beépítést.

Alapanyag szempontjából a Supafil termékek a kötőanyagot nem tartalmazó (ún. virgin wool) gyártmányokhoz tartoznak. Ez megkönnyíti beépítésüket, mert a tulajdonságaikat kifejezetten az megcélzott alkalmazási területekhez lehet optimalizálni.

A kötőanyagot nem tartalmazó, kifejezetten befújáshoz készülő, fehér színű Supafil szigetelőanyagok előnyei:

  • természetes alapanyagokból készülnek,
  • nincsenek egészségre káros alkotórészeik,
  • az MSZ EN 13501-1 szerint A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba tartoznak.

A befújható anyagok honosított magyar szabványa az MSZ EN 14064 szám, amelynek első rész harmonizált – MSZ EN 14064-1:2010  Hőszigetelő termékek épületekhez. Helyszínen kialakított laza ásványgyapot (MW-) termékek. 1. rész: A beépítés előtti laza kitöltőanyag előírásai – ebben a gyártó által igazolható tulajdonságokat és vizsgálataikat írják elő.

A szabványban meghatározott alapvető követelmények:

  • Hővezetési tényező/hőszigetelő képesség
  • Vízfelvétel
  • Páraátbocsátás
  • Áramlási ellenállás

Ülepedési (roskadási) osztály – jelölése Si: a gyári készítésű termékeknél ismeretlen fogalom azt fejezi ki, hogy 25 év időtartamot feltételezve mekkora ülepedés (vastagságcsökkenés) várható a beépítés után.

A szabvány három alapvető alkalmazási területet különböztet meg:

  • vízszintes épületelemek szabadon befújt szigetelése: épületek zárófödémei (loft insulation);
  • falazott, üreges falak: előtétfalas szerkezetek
  • vázas (keret) szerkezetek: tartóvázas épületek vízszinte, ferde és függőleges elemei

 

Osztály

Ülepedés

S1

Nem mérhető (≤ 1 %)

S2

1% < S2 ≤ 5 %

S3

5 % < S3 ≤ 10 %

 

A gyári vizsgálatok alapján a gyártó megadhatja azt a testsűrűséget, amely esetén tartható az S1 osztály követelménye. Ha nem ír ilyet elő, akkor az alkalmazási területtől függően a szabvány szerinti alábbi minimális testsűrűségeket kell megkövetelni a beépítés során.

 

Termék

Falazott (üreges) szerk.

Vázas (keret) szerkezetek

függőleges és ferde síkú

vízszintes

üveggyapot

25 kg/m3

30 kg/m3

30 kg/m3

kőzetgyapot

60 kg/m3

70 kg/m3

65 kg/m3

Példa a CE jelölési kódra: MW EN 14064 – 1 – S1 – AF38 – WS – MU1

 

A „loft” szigetelés esetén bármilyen ülepedés megengedhető, mivel a beépített anyagra itt utólag is rátölthető újabb réteg. A másik két terület esetén az utólagos szigetelés nehezen kivitelezhető, ezért itt S1 osztály az előírás.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján cégünk pontosította a beépítési feltételeket, illetve új terméket is bevezetett az üregek kitöltéséhez. Az aktuális javaslatok alapján ilyen célra már két típusból választhatnak a tervezők, és kivitelezők.

  • Supafil Cavity: alaptermék, amelyet finomabb szálszerkezete miatt kisebb méretű (mélységű) üregek kitöltésére ajánlunk.
  • Supafil Timber Frame: nevével ellentétben nem csak fémszerkezetekhez, hanem minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez ajánljuk, mivel szálai nagyobb üregekben jobban megkapaszkodnak.

Mindhárom termékhez új műszaki adatlapokkal és frissített beépítési útmutatókkal állunk az érdeklődők rendelkezésére.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1136 látogató olvasta.