Híreink

Tűzoltó felszerelések a cseh nagykövetségen

2019. január 21. 09:02

A cseh Zahas cég invitálta bemutatójára a tűzoltóságok szakembereit Budapestre január 17-én. A cseh nagykövetségen tűzoltó védőruhákkal és technikai eszközökkel ismerkedhettek meg a jelenlévők. A védőruhák széles választéka kézzelfogható módon, a technikai felszerelések látványos, videós prezentáció formájában jelentek meg, amit kötetlen konzultáció követett. Képes beszámolónkat tesszük közzé.


Látszólag nincsenek nagy csodák a tűzoltó védőruhák piacán, hisz néhány gyártó csúcsminőségű alapanyagait használják a varrodák. Ennek ellenére az anyagok egymással való kombinációja, a szabás és a varrás, ötletes tervezés óriási különbségeket eredményez. Erre is jó példákat szolgáltatott a bemutató ruhás részét tartó Pavla Knáková, a Zahas kereskedelmi vezetője, aki hangsúlyozta, hogy saját varrodájukban varrják az aramid és speciális pamut kombinációjából készített tűzoltó védőruháikat. A ruhák tesztjét a szokásos 80 kW és 4 mp égetés helyett 84 kW és 8 mp-ig terhelve készítették és látványos eredményekhez jutottak a védőképességben, de a színtartósságban és a dörzsöléssel szembeni ellenállásban is.

A teszt eredménye jól mutatja az aramid és a pamut ruhák védőképessége közötti különbségeket, amit ötletes kombinációkban gyártanak. A cseh és szlovák tűzoltók mellett finn, indonéz, iráni és üzbegisztáni, valamint az Unipetrol cég tűzoltói is ezekben a ruhákban küzdenek a lángok ellen.

 

A választék, s ami a hazai gyakorlatból hiányzik: a lángmentesített aláöltözet (jobb szélen), ami beszívja a nedvességet.

 

Jarmila Kolková, a cég technikáért felelős vezetője a saját gyártású és fejlesztésű technikai eszközeikre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Úszószivattyúk, túlnyomásos ventilátorok, tűzoltó quadok, vízködoltók, tömlő tisztító-karbantartó gépek, kisjárművek szerepeltek a palettán.

 

Ötletes újdonságuk a mobil teleszkópos oltóeszköz, amely 12 m-re tolható ki és takart részeken 750-2.200 l/p teljesítménnyel képes oltani.


        

Vissza

Ezt a hírt eddig 888 látogató olvasta.