Híreink

Könyvbemutató: Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon - A II. világháborútól a rendszerváltásig

2017. május 10. 13:57

A nemzetközi tűzoltónap alkalmából, május 4-én a IV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt került bemutatásra a „Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon” című, háromkötetes fotóalbum második kötete. A kiadvány „A II. világháborútól a rendszerváltásig” címet viseli és a kor tűzoltójárműveit mutatja be.


Könyvbemutató és sajtótájékoztató

Dr. Bérczi László, Dr. Berki Imre, Borsos Mihály: Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon - A II. világháborútól a rendszerváltásig Kossuth Kiadó 2017

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent könyv művészi fotókkal, magyar és angol nyelven mutatja be a magyar tűzoltóautók fejlődéstörténetét az 1946-ban gyártott Rába Supertől a Csepeleken és a TŰ gépjárműcsaládon át egészen az 1989-ben gyártott SIMON SNORKELL emelőkosaras tűzoltógépjárműig. A kiadvány kitekintést nyújt a hazánkban megjelent egyéb típusokra – Skoda, Liaz, Zil, Tátra, Magirus, Mercedes stb. – is, valamint olyan különlegességeket is bemutat, mint a turboreaktív oltógép. A kötetet tűzoltók életéből vett kiegészítő információk színesítik.

A kiadvány egy tűzoltó, egy történész és egy fényrajznok együttes szakértelmének felhasználásával mutatja be a járműveket az olvasónak.

Méltó folytatása az egy évvel ezelőtt megjelent első kötetnek, mely „A kezdetektől a II. világháborúig” tekinti át a tűzoltó szerkocsik fejlődését a kézzel vontatott, majd lóval fogatolt szerkocsikon át a gőz erejével hajtott, később a motorizációnak köszönhetően a jobb kormányos tűzoltóautókig.

A könyvbemutató szakmai programját színesítette a Pándi Önkéntes Tűzoltó Egyesület hagyományőrzőinek a könyvben szereplő 1956-ban gyártott Csepel D 352-es fecskendőjükkel tartott izgalmas mentési bemutatója. A laktanya füstbe burkolózó második emeleti ablakából létrájuk segítségével mentették ki a megszeppent fiatal háziasszonyt.

A könyvet Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője, Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója és Borsos Mihály fotóművész mutatta be a szerzők részéről.

Elmondták, hogy előkészítés alatt áll a harmadik kötet, mely a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakot öleli fel, és melyben a kor legkorszerűbb tűzoltó eszközöket kívánják a nagyközönség elé tárni.

Szuba Jolanta a Kossuth Kiadó könyvkiadásért felelős igazgatója a kiadó köszöntőjét tolmácsolta.

A rendezvény zárásaként, köszönetként, Dr. Bérczi László tű. dandártábornok úr átadta a kiadvány egy-egy példányát az abban szereplő szerek tulajdonosainak, az elkészítést elősegítőknek.

Fotó: FKI Videostudió

Vissza

Ezt a hírt eddig 1427 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: