Híreink

TMKE – konferencia: Társasházak tűzvédelme előadásai

2016. április 26. 08:49

Az 54 résztvevő valóban egymástól tanulhatott VII. TMKE Tűzvédelmi Konferencián, Balatonföldváron, mert az első nap előadói egymásra épülő előadásokkal mutatták be a társasházak tűzvédelmi tervezésének, bővítésének, felújításának és használatának kérdéseit. Mindezt úgy, hogy a bemutatott épületet az új OTSZ alapján tervezték, tehát közvetlen tapasztalatot szerezhettek az építész és a tűzvédelmi tervezőtől. Az Otthon melege program kapcsán pedig annak aktualitásaiba pillanthattak be.


Az előadások

Az előadások anyagai a cikk végén található linkekre kattintva tölthetők le.

 

Megnyitó - Nagy Katalin

Az új OTSZ alapvetően új megközelítéseket igényel a tűzvédelmi mérnököktől, szakértőktől – kezdte megnyitóját a TMKE elnöke. Azért választottak egy lakóházat, mert a mérnöki szemlélet, a kockázat alapú megközelítés az egyszerűnek tűnő lakóházaknál modellezhető talán a legszemléletesebben. Közben a tervezői adatszolgáltatást megkövetelő jogszabályok, az elérhető piaci kínálat, az üzemeltetői igények, a hatósági szempontok, a költség-, és anyaghasználat megismerésére is lehetőséget teremt. Milyen feladatot jelent mindez?

Mennyiben lehet ez rutinfeladat és mennyiben izgalmas új kihívás? – adta meg az alaphangot. Majd előrevetítette, hogy a második napon új megoldással közelítenek a munkához. Az Otthon melege pályázat kapcsán a felújítás témáját járják körül, mégpedig cégek mérnöktanácsadóinak konzultációs részvételével.

Az építészeti tervezés kérdései - Kovács Zoltán

Az építésztervező a tervet ismertetve beszélt a telek adottságaiból adódó nehézségekről, ezen belül a lépcsőház elhelyezéséről valamint a tűzvédelmi problémákról, s az építésztervezőnek a tűzvédelmi tervezővel szembeni elvárásairól, valamint nagyon szemléletesen bemutatta a tervezési folyamat lépéseit.

A tűzvédelmi tervezés folyamata - Fenyvesi Zsolt

A másik nézőpontból a tűzvédelmi tervezőtől a koncepció kialakításának folyamatát, az építész és a szakági tervezőkkel való együttműködést és a tervezési folyamat kritikus pontjait mutatta be. Felvetette a statikussal való együttműködésben a tűzteherre méretezés kérdését. Kisebb vita kerekedett a tűzszakasz határ és az önálló kockázati egység közötti különbség meghatározásában.

TMMK készítés – felmérése, menete, problémái - Fenyvesi Zsolt

Az előadó bemutatta a megvalósult tűzvédelmi koncepciót, a TMMK készítés menetét és problémás pontjait. Az épület későbbi tűzvédelmi helyzetére kiható változások követésének lehetőségeit.

Tűzvédelmi szabályzat felmérése – Tűzvédelmi használati szabályok - Szana Brigitta

Fontos kérdést a lakóházak felmérésének tapasztalatait összegezte, jól felépített előadásában a szerző, akinek helyszíni bejárások képeivel illusztrál prezentációja élénk visszhangot keltett.

Üzemeltetés - Mészáros János

Ugyancsak a napi gyakorlat nézőpontjából kiindulva jogszabályokkal és képekkel illusztrálta mondanivalóját az előadó.

Lépcsőházi hő-és füstelvezetés - Kovács István

A gépi hő-és füstelvezetés lehetséges megoldásait, a számítási módokat és a kialakítás problémás pontjait mutatta be az előadó.

Az építészeti tűzvédelem gazdaságtana - Nagy Katalin

Merőben új megközelítéssel, a hő-és füstelvezetés kérdésein keresztül mutatta be a CPR szerinti költségszámítást, a beruházási és az üzemeltetési költségek viszonyát. Ennek új eleme a Környezetvédelmi Terméknyilatkozat Environmental Product Declaration (EPD), amely a természeti erőforrások fenntartható használata alapján hat szempont szerint rendeli vizsgálni a folyamatot.

A korszerűsítési pályázatok tűzvédelemi feladatai - Lestyán Mária

Az Otthon melege program pályázati feltételeit és tűzvédelmi elemeit ismertette az előadó.

Tetőtér beépítés lehetőségei, tűzvédelme - Decsi György

Milyen anyagokkal? Milyen hő-technikai követelményekkel számolhatunk?

Felújítás a lakóépületekben - Decsi György

Mi minősül olyan felújításnak, amely tűzvédelmi beavatkozást igényel?

A hatóság feladatai a tervezési folyamattól az üzemeltetésig - Urbán Vince

A hatóságnak az engedélyezési tervvel kapcsolatos elvárásait közvetítette a tervezők felé az előadó. Segítő jelleggel konkrétan felsorolta az eljárások tapasztalatai alapján a kritikus pontokat és ezzel kialakult egyfajta párbeszéd a helyszínen az engedélyezési és a kiviteli terv fázisainak elkülönítéséről, valamint az új OTSZ alkalmazási tapasztalatairól.

Lakóépületek tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozása - Farkas Sándor

A lakóházakban bekövetkezett tűzesetek vizsgálatának tapasztalatait összefoglalva adott praktikus, életmentő tanácsokat a használati szabályok kidolgozását végzőknek az előadó.

 

Az egymásra épülő előadások több vitát indukáltak és jól megalapozták a konferencia következő napjának nagyon ösztönző csoportmunkáját, amelyről néhány képet közlünk.

A konferencia zárásaként Nagy Katalin a TMKE elnöke emléklapokat adott át az előadóknak és megköszönte a tanácsadók, szponzorok, valamint a lakóház terveit rendelkezésre bocsátó és a helyszíni bejárást lehetővé tevő tervezők Kovács Zoltán és Fenyvesi Zsolt uraknak a közreműködést. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2548 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: