Híreink

A kör négyszögesítése: új Rosenbauer sugárcső

2020. szeptember 10. 18:00

A Rosenbauer fejlesztőmérnökei ismét valami újszerűvel rukkoltak elő: az RTE FX egy karbantartásmentes, négyszög keresztmetszetű sugárcső, amellyel már az alapbeállításon sikerrel szállhatunk szembe a beltéri tüzekkel.


Az RTE FX sugárcső dizájnja mögött pragmatikus megfontolások rejlenek: a gyártó szerint még egy képzetlen kezelő is rögtön megtalálja a megfelelő használati módot és „ráérez” a funkciókra. Az ún. „gyorstámadás” (fast attack) pozícióban a felületek párhuzamosan állnak, így számlapok és jelek leolvasása nélkül is rögtön látható, mi a gyári alapbeállítás. Ennek jelentősége van: az előbeállítás ugyanis a beltéri tüzekhez optimális 235 l/perc teljesítmény, közepes szórás és 40 fokos szóráskép, amelynek köszönhetően a tűzoltók a nullához közelítő látási viszonyok mellett, füsttel telt helyiségben is eredményesen avatkozhatnak be. Ráadásul az intuitív kezelés csökkenti a hibák lehetőségét, ami különösen fontos ilyen körülmények között.

Fokozatmentes beállítás

A kibocsátott víz mennyisége fokozatmentesen állítható egy szelep segítségével, amit úgy terveztek, hogy kesztyűben is könnyen kezelhető legyen. Három maximum teljesítmény állítható be: az RTE FX 235 EN sugárcső esetén ez 40, 130 és 235 l/perc, míg az RTE FX 400 EN sugárcső esetén 130, 235 és 400 l/perc.

A szóráskép állításával a kisebb modell esetén 35, míg a nagyobbik esetén 41 méteres maximális távolság állítható be.

Az új termékek szeptember elejétől érhetők el a gyártó kínálatában.

A termékek magyarországi forgalmazója, a Hesztia Kft. is jelen lesz a balatonföldvári tűzoltó szakmai napon.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1085 látogató olvasta.